keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Sunnuntai 24.1. - Peruskurssi: Selkäpaot

Sunnuntain treeneissä katsottiin vuorostaan selkäkontrollia "alla" olevan näkökulmasta eli mitä tulee tehdä, kun kaveri on päässyt livahtamaan selkään ja saanut turvavyöotteen sekä hookit paikalleen.

Selkäkontrollia edestä ja takaa. Etualalla Tiina puolustaa kuristusta
ja on päässyt kääntymään paremmalle kyjelle eli poispäin kuristavasta kädestä.

 Ihan ensimmäiseksi tulee suojella itseään lopetuksilta, joista viime kerralla opeteltu RNC on selästä se kaikkein yleisin. Ensiapu kuristuksen estämiseen on tuoda omaa leukaa rintaan, jolloin kaverin on hankala tuoda kättä leuan alle. Kaulalla olevaa kättä voi myös vetää molemmin käsin alaspäin, jotta kaverin ote hieman löystyisi. Seuraavaksi lähdetään purkamaan selkäkontrollia valumalla alaspäin kohti kaverin jalkoja siten, että kaverin rintakehä ei enää olisi omaa yläselkää vasten. Tämän jälkeen lähdetään kääntymään kyljelleen "ei-kuristavan käden puolelle" eli sinne, missä kaverin käsi tulee kainalosta turvavyöotteeseen. Seuraavana tehtävänä on alemman eli lähempänä lattiaa olevan hookin irrottaminen. Tämä tapahtuu potkaisemalla oma jalka voimakkaalla, pyöreällä ja lähellä maata menevällä liikkeellä pois päin. Heti kun kaverin hookki irtoaa, oma polvi tuodaan välittömästi kohti rintakehää estämään hookin palautus paikalleen. Tämän jälkeen lantiota lähdetään tuomaan katkarapuliikkeellä kaverin jalan yli ja samalla myös takaraivo ja yläselkä liukuvat kohti mattoa. Kun lantio on liikkunut tarpeeksi kauas, voidaan lähteä kääntymään kohti kaveria ja pyrkiä pääsemään päälle esim. sivukontrolliin. Yleensä tässä vaiheessa kaveri on kuitenkin tajunnut jo menettäneensä selkäkontrollin ja taistelee myös päällä pysymisestä. Mikäli paon seurauksena päätyy esim. sideen alle, on se kuitenkin selkäkontrollia turvallisempi paikka.

Tiina on saanut oman lantionsa vapaaksi ja on jo lähes paennut selkäkontrollista

Yleensä selässä oleva kaveri pyrkii sinne päästyään kääntämään paketin kyljelleen toisin päin, eli siten, että kuristava käsi tulee lähemmäs maata. Tämä helpottaa kuristuksen hakua, mutta ei kuitenkaan tee pakenemisesta mahdotonta. Tästä voi lähteä tönäisemään kaverin kuristavaa kättä kyynärpäästä ylöspäin ja samalla vetämään pään läpi käden toiselle puolelle. Kuristusta hakenut käsi otetaan tiiviisti haltuun oman käden sekä pään avulla, jotta kaveri ei enää pääsisi kiusaamaan sillä. Tämän jälkeen jatketaan pakenemista samoin periaattein kuin aiemminkin, eli irroitetaan alempi hookki ja tuodaan lantio sekä selkä mattoon. Mittasuhteista ja tilanteesta riippuen oman selän voi saada liu'utettua myös suoraan mattoon ilman, että hookia tarvitsee ensin erikseen purkaaa. Tämä on toki aivan sallittua ja pakenemisissa on muutenkin lupa käyttää luovuutta. :) Koitetaan kuitenkin pakotilanteissa aina taistella tilanne loppuun saakka eli pyritään pääsemään kaverin päälle parempaan positioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti