lauantai 9. tammikuuta 2016

Perjantai 8.1. - Peruskurssi: Sivusidonta

Peruskurssin toisissa treeneissä aiheena oli sivusidonta eli side eli sivukontrolli (rakkaalla lapsella on monta nimeä). Tässä positiossa päälläolija kontrolloi allaolevaa kaveria nimensä mukaisesti sivulta. Kuten mount, myös side on päälläolijalle oikein hyvä paikka ja vastaavasti taas allaolijalla voi olla hyvinkin tukalat oltavat.

Bjj:ssä ja lukkopainissa yleisin versio sivusidonnasta on ns. pää-käsikontrolli. Tässä kaverin lähempi käsi jemmataan kainaloon, oma käsi tuodaan kaverin niskan alta ja toinen käsi kauemman käden alta yhteen. Toinen polvi tulee lähelle kaverin korvaa ja sulkee käden tiukasti kainaloon ja toinen kontrolloi kaverin lantiota. Tärkeintä on muistaa pitää oma rintakehä kaverin rintakehän keskellä ja lantio mahdollisimman matalana. Hyvän paineen viimeistelee olkapää, joka liu'utetaan kaverin rinnalta tämän leuan alle.

Pää-käsikontrollia hakemassa

Toinen treeneissä katsottu versio sivukontrollista on ns. kaulahuivisidonta. Tätä kannattaa hyödyntää etenkin silloin, jos kaveri saa venkoiltua perussidonnasta kätensä pois kainalosta. Tällöin tartutaan kaveria ojentajasta ja työnnetään oma lantio jalat saksaten eteen, jolloin päädytään oheisen kuvan osoittamaan asentoon kaverin päälle. Myös tässä on tärkeää muistaa nojata painoa kaverin rintakehän päälle, vaikka päällä ollaankin nyt kyljellään. Kun kaverin käsi on taas saatu haltuun, voidaa palata perussidontaan saksaamalla jalat takaisin polviasentoon samaa reittiä kuin kaulahuivisidontaan siirryttäessäkin.


Kaulahuivisidonta

Treenin lopuksi katsottiin vielä kuinka sivusidonnasta päästään siirtymään mountiin. Omaa positiotahan kannattaa painiessa pyrkiä parantamaan - nyrkkisääntönä on, että yrittää aina päästä istumaan kaverin päälle. :) Perussivukontrollista tämä onnistuu vaikkapa siten, että kaverin kauempaa kättä lähdetään auraamaan auki ns. hämähäkkikädellä. Tämän jälkeen hivutetaan oma polvi kaverin vatsan päälle siten, että olkapääkontrolli kuitenkin säilyy koko ajan ja oma paino pysyy matalana. Liu'utetaan polvea kaverin vatsan poikki kohti tämän kainaloa ja tuodaan lopulta koko sääri maahan toiselle puolelle. Maltti on tässä tärkeää, sillä mikäli jalkaa lähtee nostamaan liian innokkaasti, on kaverin yleensä helppo koukata se haltuun omilla jaloillaan, jolloin hyvä positio päältä on menetetty.

Sunnuntaina jatketaan painin ihmeelliseen maailmaan perehtymistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti