tiistai 26. tammikuuta 2016

Perjantai 22.1. - Peruskurssi: Selkäkontrolli ja RNC

Perjantain treenien vedosta vastasivat tällä kertaa Laura ja Tytti. Ohessa Lauran kuvaus päivän treeneistä:

Perjantain treeneissä tutustuttiin selkäkontrollin saloihin ja takakuristukseen (RNC). Aloitimme käymällä läpi selkäkontrollin perusteita. Selän kontrolloinnissa tärkeää on muistaa turvavyö-ote (toinen käsi kaverin kainalon alta ja toinen kaulan vierestä), hookit (omat jalat kaverin reisien päällä ikään kuin koukkuina) ja lähellä pysyminen (oma rintakehä kaverin selkää vasten, poski poskea vasten). On tärkeää muistaa, että hookkeja pidettäessä nilkkoja ei saa koskaan ristiä (tai muuten saattaa joutua nilkkalukon uhriksi)!

Hookit auttavat pysymään selässä, vaikka kaveri yrittäisi pötkiä pakoon.
(Kuva by Laura Korhonen)


 
 
 Harjoittelimme tilannetta, jossa kaveria pidettiin sivusidonnassa, tavoitteena päästä selkään. Kyseisessä tekniikassa on tärkeää muistaa, että päällä olevan tulee antaa alla olijalle hieman tilaa, jotta tämä lähtisi kääntymään päällä olevasta poispäin. Alla kääntyjälle annetaan hieman tilaa, mutta samalla tämän liikettä hidastetaan hieman lantiosta painamalla. Näin ollen päällä olija ehtii mukaan liikkeeseen. Alla olijan ei tarvitse kääntyä kokonaan, vaan vain sen verran, että päällä olija saa tilaa sujauttaa oman jalkansa kaverin alta. On tärkeää muistaa, että oman jalan saa tuotua huomattavasti helpommin läpi, jos sen tuo polvi edellä. Kun jalka on saatu näkyviin kaverin alta, laitetaan se heti hookiksi. Tässä tekniikassa ei siis tarvitse kivuta kaverin päälle, vaan kun jalka on saatu läpi, voi kipata takaisin kyljelleen vetäen kaveria mukanaan turvavyöotteella. Kontrolli viimeistellään asettamalla päälimmäinenkin hookki paikoilleen. Tästä positiosta aukeaa selässä olevalle mahdollisuus lukuisiin lopetuksiin tai muuten vain mukavaan oleskeluun.

Selässä olijan on helppo hymyillä (Kuva by Laura Korhonen)

 Kun selkäkontrolli alkoi olla hallussa, siirryimme opettelemaan RNC kuristusta. Tässä takakuristuksessa on tärkeää muistaa, että oman kyynärpään tulee olla samassa linjassa vastustajan leuan kanssa. Kuristuksen ideana on siis kohdistua molemmin puolin kaulaa oleville verisuonille, eikä suinkaan henkitorven päälle. Kun oma käsi on ujutettu vastustajan kaulalle ja kyynärpää leuan kohdille, tuodaan kuristavan käden kämmen omaa, toisen käden hauista vasten. Tämä toinen käsi puolestaan viedään vastustajan pään taakse tehostamaan kuristusta. Kun molemmat kädet ovat oikeilla paikoillaan, kiristetään tyhjät tilat pois ja tuuditellaan vastustaja rauhaisasti uneen. (Oikeasti taputtaminen tässä tilanteessa on suositeltavaa, kannattavaa ja järkevää).

Kun kuristus on kohdillaan, alkaa vastustajalla olla kiire kehitellä
kikkakolmosia päästäkseen pakoon. (Kuva by Laura Korhonen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti