maanantai 18. tammikuuta 2016

Sunnuntai 17.1. - Peruskurssi: Suora käsilukko alta ja päältä

Sunnuntain treeneissä opettelimme uuden lopetuksen eli suoran käsilukon, joka myös jujina tunnetaan. Suorassa käsilukossa kaverin käsi vedetää nimensä mukaisesti suoraksi siten, että kyynärniveleen tulee lukko. Tämä on lajissa hyvin yleinen lopetus, jota voidaan hakea useammasta eri positiosta. Tällä kertaa opettelimme tekemään jujin suljetusta guardista sekä mountista.

Suljetussa guardissa alla lähdetään ensin rikkomaan kaverin posturea ja samalla tuomaan omia jalkoja ylemmäs hartioiden ympärille. Seuraavaksi otetaan kaverin käsi haltuun siten, että tämän kyynärpää tulee vartalon keskilinjalle tai siitä yli. Tiukka ote kädestä sekä etenkin polvilla puristaminen koko lopetuksen haun ajan on tärkeää, jotta kaveri ei pääsisi pakenemaan. Seuraavaksi tuodaan lukotettavan käden puoleinen jalka kaverin lantiolle, jonka avulla työnnetään oma ylävartalo n. 90 asteen kulmaan kaveriin nähden. Samalla toinen jalka kääntyy poikittain kaverin yläselän päälle. Seuraavaksi tuodaan lantiolla ollut polvi kaverin pään yli ja puristetaan polvet tiukasti yhteen. Varmistetaan, että kaverin peukalo osoittaa ylöspäin ja viimeistellään lukko vetämällä kaverin kättä ranteesta alaspäin ja nostamalla omaa lantiota ylöspäin.

Jujin harjoittelua (Kuva by Hanna Mäkinen)

Mountista tehtynä käsilukon hakemiseen pätevät ihan samat periaatteet, vaikka asento ja yksityiskohdat ovat tietysti erilaiset. Ensimmäisenä tässäkin pitää kuitenkin lähteä eristämään kaverin käsiä, minkä voi tehdä ns. s-mountiin siirtymällä. Haetaan ensin oma asento mountissa korkeammalle siten, että polvet puristavat kaveria hartioista. Tämän jälkeen käännetään toinen jalka poikittain siten, että polvi osoittaa kaverin jalkoihin ja jalkaterää haetaan kaverin pään alle. Samalla oma asento kääntyy taas 90 asteen kulmaan kaveriin nähden ja toinen jalka kääntyy siten, että polvi on kiinni kaverin päässä ja sääri osoittaa taaksepäin. S-mount on erittäin tiukka kontrollipositio, joka pitää isommankin kaverin kurissa. :) Suoraa käsilukkoa hakiessa otetaan kaverin lähempi käsi haltuun pään puoleisella kädellä. Toisella kädellä otetaan tukea matosta ja samalla lähdetään liu'uttamaan polvea kaverin pään yli. Puristetaan taas polvet heti tiukasti yhteen ja lähdetään istumaan taaksepäin mattoon. Kaverin käsi pidetään hallussa ja lukko kiristetään tarpeen vaatiessa taas lantiota nostamalla. S-mountista tehtäessä lopetus on kuitenkin usein niin tiukka, että lukko kiristyy jo siinä vaiheessa, kun lähdetään istumaan taaksepäin. Malttia kiristelyyn siis!


S-mounttia demonstroimassa (Kuva by Hanna Mäkinen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti