torstai 7. tammikuuta 2016

Tiistai 5.1. - Peruskurssi: Pako mountista

On taas aika uuden peruskurssin! Tämän blogin tarkoituksena on toimia tyttötreenien treenipäiväkirjana, josta voi katsoa ja muistella mitä treeneissä tehtiinkään. Sanallisesti tekniikoiden selittäminen on usein hankala, joten laitamme juttuihin myös kuvia tai videoita. Kuvissa ja videoissa nähdyt yksityiskohdat saattavat hieman poiketa treeneissä tehdyistä versioista, joten siitä ei kannata hämmentyä. Parhaiten oppii treeneihin paikanpäälle tulemalla.


Ensimmäisissä peruskurssin treeneissä lähdettiin liikkeelle opettelemalla pakoa mountista. Mount on tilanne, jossa toinen makaa selällään ja toinen on päässyt istumaan päälle. Mountiin päälle pääsemisestä saa kisoissa paljon pisteitä (esim. BJJ-kisoissa 4 pistettä, eli paras mahdollinen yksittäinen pistesuoritus), joten siihen kannattaa pyrkiä. Luonnollisesti allaolijan näkökulmasta tilanne on huonompi ja vaatii erityisen paljon töitä ja energiaa, että alta pääsee pois.


Mountissa
Mountista pakenemista varten opeteltiin kahta lajin tärkeintä liikettä eli katkarapua ja siltaa. Molemmissa liikkeissä korostuvat lantion ja jalkojen yhteistyö. Jalkojen tehtävänä on ponnistaa tukevasti maasta, ja lantio johtaa liikettä.


Katkarapu on liike, jonka tarkoituksena on saada lantio liikkeelle matossa. Katkarapua harjoitellaan usein salin päästä päähän tehtävänä liikesarjana: lähtö tapahtuu selällään, jalat tuodaan lähelle omaa takamusta. Jaloilla ponnistetaan lantio ilmaan (silta) ja samalla käännytään toisen hartian varaan ja liikutetaan lantiota taakse. Mount -paossa tähän lisätään käsillä työntäminen (kämmenet päällekkäin), yleensä joko kaverin polven tai lantion kohdalta. Monesti katkarapuja joutuu tekemään useamman, jotta todella pääsee tilanteesta pois. Useasti voi joutua myös vaihtamaan katkarapuilusuuntaa eli kääntymään toiselle kyljelle, että saadaan tarpeeksi tilaa työntää lantio pois kaverin alta. Pako on onnistunut vasta kun koko kroppa on saatu kaverin alta pois, ja ollaan niin sanotusti guardissa (jalat itsen ja kaverin välissä). Heti alusta asti on hyvä pyrkiä tekemään liike kunnolla loppuun asti ja päästä kunnolla guardiin eli kohtisuoraan kaveriin nähden. Alla video katkarapuliikkeestä.
Toisena vaihtoehtona mountista alta pakenemiseen katsottiin siltapako. Kun katkarapupaossa pyrittiin vain pääsemään kaverin alta pois, siltaamalla pyritään myös pääsemään itse kaverin päälle. Ensin haetaan kaverin toinen käsi haltuun; tämä tehtiin treeneissä ensin siltaamalla voimakkaasti, jotta kaveri joutuu ottamaan tukea maasta. Kaverin toinen käsi, "tukikäsi", haetaan omaan kainaloon ja suljetaan tiukasti sinne. Tämän jälkeen sillataan uudestaan kaverin tukikäden puoleisen hartian yli, ja samalla käännetään koko paketti ympäri. Vapaalla kädellä voi auttaa työntämällä kaveria kainalon tienoilta. Liike päättyy usein siten, että kaveri jää alle ja ottaa suljetun guardin kiinni (kaverin jalat ovat kropan ympäri kiinni). Suljettu guard on neutraali positio, joten huonosta paikasta on päästy parempaan tilanteeseen. Alla video siltapaosta vaparitunnelmissa :) Treeneissä katsotussa versiossa otettiin kädestä kontrolli toista kautta.


Tiistaina peruskurssin ensimmäisissä treeneissä oli paljon porukkaa ja todella hyvä tekemisen meininki! Toivottavasti kaikki jatkaa kurssilla edelleen ja uusiakin vielä mahtuu mukaan. Huomenna perjantaina 8.1. jatketaan taas peruskurssin parissa klo 18.30. Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti