torstai 20. maaliskuuta 2014

Tiistai 18.3. Pois kilpikonnasta


Monessa tilanteessa kilppariin kääntyminen on järkevä tapa puolustautua, esim. kaverin ohittaessa, kilppariin kääntymällä estetään kaveria saamasta ohituspisteet. Kilppariin ei ole kuitenkaan järkevä jäädä asumaan. Toki ihan sykkyrälle meno neutralisoi kaverin yrityksiä aika hyvin, mutta pidemmän päälle tällöin annetaan vaan toiselle aikaa rakentaa hyökkäystä. Kilppariin kääntyminen tulisikin olla vain lyhyt välietappi matkalla toiseen positioon. Kilpparissa on tärkeää olla ajoissa liikkeellä, jottei toinen pääse prässäämään ja ottamaan kunnon kontrollia.

Kaveria ei ole hyvä päästää kiertämään kontrolloimaan kilpparia takaapäin. Kun on käännytty kilppariin ja kaveri lähtee kiertämään etupuolelta taakse, tuodaan oma käsi vasten omaa kylkeä ja liikutaan poispäin kaverista. Käsiä ei kannata työntää eteenpäin, koska tällöin avataan paikkoja lopetuksille.

Sen sijaan, että kilpparissa mentäisiin ihan sykkyrään, tulisi kilppari pitää aktiivisena. Tämä tehdään köyristämällä selkää ja pitämällä lantio vahvana, tuomalla sitä vähän eteenpäin. Jos kaveri uhkaa edestä kuristuksella tuomalla kättä kaulalle, tulee kuristava käsi hoitaa aina ensin pois.

Kun kaveri kontrolloi kilpparia edestä, on yhtenä kilpparista poistumisen keinona peruuttaminen. Pidetään selkä köyristettynä ja lantio vahvana, noustaan pystyyn ja peruutetaan pois. Tämä ei ole mikään maailman toimivin tekniikka, mutta saattaa onnistua kun kaveri ei vielä ole päässyt ottamaan kunnon kontrollia.

Jos kaveri on ottanut pää-käsikontrollin edestä, lähdetään auraamaan kainalossa olevalla kädellä tilaa kyynärpää edellä. Astutaan saman puolen jalkaa ulospäin ja ammutaan lantio pois kaverin alta. Toista kättä tähdätään kaverin jalkaan, sille puolelle mille ollaan menossa. Liikkeen ajan kontrolloidaan myös päällä kaverin kyljestä. Tästä käännytään kaverin takapuolelle ja voidaan lähteä hakemaan selkäkontrollia.

Hyvä keino päästä pois kilpparista on myös guardin palauttaminen. Kun kaveri kontrolloi edestä, yksinkertaisuudessaan istutaan alas ja palautetaan perhosguard tai mahdollisesti suljettu guard. Toisella kädellä voidaan kontrolloida ja työntää kaveria hartialinjalta kohdalta kauemmas, jolloin saadaan vähän enemmän tilaa. Alussa on taas tärkeää, että pidetään selkä hyvin köyristettynä ja lantio vahvana. Muuten guardin palautus on vaikea toteuttaa.

Jos kaveri on päässyt kiertämään taakse ja kontrolloi sivulta, voidaan palauttaa guardi heittämällä kuperkeikka sen puoleisen hartian yli, jolla kaveri kontrolloi. Kuperkeikassa on tärkeintä pitää taas lantio vahvana ja hyvin liikkeessä. Päästään taas joko perhosguardiin tai suljettuun. Kuperkeikkapalautus voidaan tehdä myös jos kaveri on kiertänyt kokonaan taakse, mutta tällöin se on yleensä hieman hankalampi saada onnistumaan.

Tärkeintä kilpparissa on olla aina ajoissa liikkeellä. Eli ei päästetä kaveria kunnon kontrolliin! Jos kaveri kuitenkin pääsee prässäämään päältä, pitää muistaa pitää selkä köyryssä ja lantio vahvana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti