tiistai 11. maaliskuuta 2014

Sunnuntai 9.3. - Sweeppejä avoimesta

Sunnuntain treeneissä tehtiin kahta sweeppiä tilanteesta, jossa kaveri on avoimessa guardissa ”alhaalla” eli polvillaan. Itse istutaan lähtötilanteessa nk. perhosguardissa eli jalat kaverin jalkojen välissä polvet ulospäin kääntyneenä. Tämä on hyvin yleinen tilanne, josta lähdetään taistelemaan otteista ja pistesuorituksista.

Ensimmäiseksi tehtiin perhossweeppiä, jolle avautuu hyvä paikka, jos kaveri tuo painopistettään hieman ylös ja eteen ohitusta hakiessaan. Kaverin yläkropasta lähdetään hakemaan otetta viemällä toista kättä kaverin kainaloon. Samalla käännytään istumaan toiselle kankulle siten, että kainaloon menevän käden puoleinen polvi jää pystyyn ja toinen kääntyy vasten mattoa. Näin saadaan oma yläkroppa tiukasti kaveria vasten: kädellä haetaan tiukka ote kaverin selkäpuolelta ja hartia & pää tulevat kiinni kaverin rintakehää vasten. Samalla omaa lantiota liikutetaan kuitenkin hieman etäämmälle pois kaverin jalkojen välistä. Kaverin toinen käsi haetaan tiukasti omaan kainaloon, jotta sitä ei voisi käyttää tukipisteenä. Sweeppi tehdään lähtemällä keikahtamaan tämän saman käden puoleiselle hartialle ja nostamalla samalla omaa lantiota ylöspäin. Pystyssä oleva hookkijalka pysyy koko ajan samassa asennossa kaveri reittä vasten ja viimeistelee kaverin käännöksen selälleen. Sweepin onnistumiseksi on tärkeää muistaa pitää tarpeeksi tiukka ote kaverista, tuoda oma lantio tarpeeksi (mutta ei liian) kauas sekä kääntyä kunnolla hartian päälle.

Perhossweep toimii hyvin, jos sen onnistuu tekemään reaktiona kaverin liikkeeseen, mutta sitä on vaikea pakottaa, mikäli kaveri pitää guardissa painopisteen hyvin takana. Tässä tilanteessa on parempi tehdä päivän toista sweeppiä eli käsivetoa. Sen sijaan, että lähdettäisiin suoraan kiskomaan kaveria käsivarresta, haetaan aluksi ote kaverin samanpuoleisesta ranteesta ja painetaan se kiinni kaverin lantioon. Tällöin kaverin käsi on heikompi ja kyynärpää kääntyy usein ulos sen verran, että päästään hakemaan ote ojentajasta. Nopealla liikkeellä kiskaistaan kaveria ojentajasta eteenpäin ja samalla liikutaan itse pois alta sivulle, kaverin jalkojen ulkopuolelle. Samalla liikkeellä voi päästä suoraan kaverin selkäpuolellekin. Usein kaveri kuitenkin blokkaa tätä nostamalla toisen polvensa eteen. Tällöin haetaan ote kaverin reidestä, pusketaan tämä kumoon takaviistoon ja hakeudutaan sivusidontaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti