Teimme kuristukset sivusidonnasta, sillä tästä positiosta aukeaa usein paikka hakea kuristuksia ilman pakottamista. Lähdimme siis hyödyntämään sivusidonnasta pakenevan osapuolen tavallisia virheitä. Ensimmäisenä teimme käsitriangelin (Jyväskylässä tunnetaan myös nimellä kästriangeli) tilanteesta, jossa alla oleva on tuonut "kauemman" kätensä päällä olevan pään ohi oman päänsä puolelle.
Tärkeät yksityiskohdat tiivistettynä kirjalliseen muotoon:
- Pää kiinni! Sekä kaverin olkapäähän, että kohti lattia.
- Lantio alhaalla: myös ennen siirtymistä toiselle puolelle on tärkeää muistaa pitää lantio mahdollisimman alhaalla, jottei alla oleva saa palautettua jalkoja väliin. Kiristysvaiheessa lantio pysyy matossa, ja olkapää liikkuu.
- Olkapääpaine: olkapää ei purista suoraan leualta, vaan liikkuu rintakehästä kohti kaulaa. Kiristysvaiheessa pää ja lantio pysyvät alhaalla, ja olkapää liikkuu.
- Malttia! Varsinkin ohutkaulaisille henkilöille (ns. kynäniskat) kuristus uppoaa hitaammin. Kontrolli tässä kuristuksessa on kuitenkin oikein tehtynä hyvä, ja kiristyksen kanssa kannattaakin olla kärsivällinen.
Toinen kuristus oli nimeltään brabo, joka tunnetaan myös nimellä darce. Jotkut ovat herkkiä siitä, mitä nimeä käytetään, mutta koska allekirjoittava ei tiedä mikä on nimitysten ero, niin heittelen huolettomasti molempia sekaisin sinne tänne.
Tärkeitä seikkoja:
- Painopiste alhaalla: vaikka joudumme avaamaan tilaa kuristuksen hakemiseen, tulee meidän pysyä riittävän lähellä alla olevaa, jottei tämä saa liikaa tilaa ja palauta guardia.
- Kädet: ns. kuristava käsi syötetään niin syvälle kuin mahdollista, ja toinen käsi auttaa tässä asiassa painamalla kaverin päätä kohti tämän omaa rintakehää.
- Paine: tuodaan rintakehällä reilusti painetta kaverin olkapään päälle, ja pidetään näin huolta siitä, että kuristus pysyy tiukkana. Pidetään tässäkin kuristuksessa lantio alhaalla, jotta saadaan maksimoitua paine.
Sivusidonnasta pakenevan näkökulmasta tärkeää on siis pitää kädet lähellä omaa kroppaa eli käyttää tilan luomiseen niitä kuuluisia raameja. Käsien ojentelu villisti kauas kropasta johtaa usein paineen tunteeseen kaulalla sekä kyynärnivelessä.
Kädet nätisti turvassa lähellä omaa kroppaa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti