Viikonloppuna kisataan Turussa BJJ:n joukkueiden SM-kisat. Fight Like a Girl Clubia lähtee tällä kertaa edustamaan värivöisten joukkue. Myös moni uusi harrastaja on kiinnostunut kisaamisesta, mutta tällä kertaa ei valitettavasti valkovöisten joukkuetta saatu kasaan. Koska monella kisaaminen on kuitenkin mielessä, käytiin treeneissä läpi BJJ-kisojen pistesuoritukset. Viralliset BJJ-säännöt ja pistesuoritukset voi käydä lukemassa IBJJF:n sivuilta.
Keskityttiin treeneissä matsin aloitukseen. BJJ painottuu enimmäkseen mattopainiin, joten kisoissa harvemmin näkee suurempia pystypainisuorituksia. Erityisesti jos ei ole taustaa mistään muusta kamppailulajista ja pystytreenin määrä on pieni, voi kisoissa olla vaikea saada aikaan hyviä suorituksia pystystä. Mikäli pystyottelu on vieraampaa, on kisoissa hyvä olla mielessä yksi suunnitelma, jota lähteä toteuttamaan. Jos mielessä on kymmenen eri alasvientiä todennäköistä on, ettei saa näistä yhtäkään aikaan. Sen sijaan kun on yksi alasvienti, jota hakee aktiivisesti, kasvaa onnistumisprosentti huomattavasti. Lisäksi aktiivinen pystypaini voi aukaista tien jollekin toiselle alasviennille.
Jos pystyottelu tuntuu vieraalta, yksi hyvä vaihtoehto kisoissa on guardiin veto. Yksinkertaisuudessaan guardiin veto tarkoittaa tilannetta, jossa otetaan ote kaverista, istutaan alas ja päädytään siis näin ollen guardiin. Kisoissa guardiin vedosta ei saa pisteitä, mutta toisaalta kaveri ei myöskään saa alasvientipisteitä. Poikkeuksiakin on, esim. jos samalla kun vedetään guardiin, kaveri ottaa otteen housuista tai pyyhkäisee jalalla nilkalta tai jos kaveri työntää kovasti ja lähdetään sitten vetämään guardiin. Näissä tilanteissa kaveri siis saa alasvientipisteet (2 p). Jos kisoissa lähtee vetämään guardiin tulisi se tehdä yhtä päättäväisesti ja räjähtävästi kuin alasvientikin. Tyyliä on monia ja kokeilemalla löytää itselleen sopivimman. Otetaan ote kaverin kauluksesta (joko samalta tai ristikkäiseltä puolelta) ja toisella kädellä kaverin hihasta (esim. ojentajan kohdalta tai käsivarren alta). Lähdetään vetämään pyöreällä liikkeellä hallussa olevan käden puolelle ja samalla istutaan alas. Saman puolen jalan voi myös tuoda kaverin lantiolle. Guardiin vedossa voi tavoitella joko suljettua guardia tai avointa guardia. Tärkeintä kuitenkin on, kun on saatu vedettyä guardiin, tulisi heti perään olla myös jatkosuunnitelma. Eli ei vaan vedetä guardiin ja jäädä odottamaan, mitä kaveri tekee. Esimerkiski jos vedetään avoimeen guardiin, lähdetään heti agressiivisesti hakemaan jotain sweeppiä tai jos vedetään suljettuun guardiin, niin rikotaan kaverin posturea ja lähdetään tekemään lopetusta.
Pystyottelussa on myös hyvä pitää mielessä, että vaikka itse haluaisi otella pystyssä, saattaa kaveri vetää guardiin. Mikäli kaveri vetää guardiin ja ollaan hyvin hereillä, voi esim. ottaa otteen kaverin lahkeesta ja näin ollen yrittää saada alasvientipisteet. Tärkeintä on kuitenkin reagoida ajoissa guardiin vetoon: lantio eteen, kädet itsellä hallussa, pyritään pysymään poissa suljetusta guardista ja lähdetään heti tekemään omaa juttua.
Joukkuekisojen jälkeen seuraavat kisat ovat 26.3. Female Fight Cup, 2.-3.4. Savonlinnan Rättikäräjät ja 16.-17.4. BJJ Finnish Open. Kaikista kisoista löytyy lisätietoa (ja ilmoittautuminen) BJJ-liiton sivuilta.
Jyväskylän Fight Like a Girl Club on Jyväskylän Fight Clubilla treenaavista naisista koostuva treeniporukka. Lajeinamme ovat brasilialainen jiu-jitsu, lukkopaini ja vapaaottelu. Klubilla on naisten treenit kahdesti viikossa. Tämä blogi toimi vuosina 2011-2018 näiden treenien treenipäiväkirjana. Toiminta salilla jatkuu entisellään, mutta treenipäiväkirjan sijaan blogissa julkaistaan nykyisten ja maailmalla vaikuttavien klubilaisten kirjoituksia treeneistä, kisaamisesta ja kamppailevista naisista.
keskiviikko 16. maaliskuuta 2016
Tiistai 15.3. - Matsin aloitukset ja guardiin veto
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti