tiistai 8. maaliskuuta 2016

Sunnuntai 6.3. - Sääriguard ja yhden jalan x-guard

Seuraavat treenikerrat katsotaan Venlan Vaasan leirin juttuja. Tekniikkaa tuli sen verran paljon, että jaetaan leirin juttuja useampaan kertaan ja lisätään vähän omia juttuja mukaan.

Sunnuntaina keskityttiin sääriguardiin ja siitä yhden jalan x-guardiin siirtymiseen. Aloitettiin avoimesta guardista ilman otteita ja tehtiin sisäänmeno käsivedolla. Otetaan saman puolen kädellä kaverin ranteesta kiinni. Syötetään käsi toiseen käteen niin, että otetaan ojentajalta ote. Toisella kädellä voi ottaa maasta tukea, liikutetaan itsemme perskatkaravulla kiinni kaverin toiseen jalkaan. Sääriguardi on tilanne, jossa oman jalan sääri on vasten kaverin säärtä. Oma polvi osoittaa ulospäin. Toinen jalka tulee kaverin jalkojen väliin. Toisella kädellä halataan kaverin jalka tiukasti haltuun ja pää tulee ihan kiinni kaverin reiteen. Lähdetään kaatumaan hartialle kaverin jalkojen väliin. Samalla kaverin säärellä oleva jalka nostaa jalkaa ilmaan. Tässä tärkeää on, että pidetään jalka tiiviisti koko ajan hallussa ja kaadutaan hartialle. Jos kaadutaan suoraan selälle, käy yleensä niin, että vedetään kaveri ikävästi päälle. Ammutaan säärellä oleva jalka jalan ohi ja kaverin lantiolle. Oma lantio siis nousee ja jalka tulee kaverin jalan takaa lantiolle. Varpaat osoittaa ulospäin, jotta ei vahingossa tuoda jalkaa yli kaverin jalan keskilinjan ja esim. BJJ-kisoissa näin ollen diskausta ns. knee reapingistä. Toinen jalkaterä tulee kaverin persauksen taakse, polvi on etupuolella ja puristetaan polvia yhteen.  Koko x-guardiin siirtymisen ajan on tärkeää, että toisen jalan polvi on koko ajan jalkojen välissä niin, että se on kaverin edessä. Tämä estää kaveria astumasta/istumasta suoraan guardin ohitse. Yhden jalan x-guardissa on tärkeää pitää koko ajan lantio ylhäällä ja puristaa polvia yhteen.

Yhden jalan x:stä tehtiin yksi sweeppi yksinkertaisesti niin, että puristetaan koko ajan polvia yhteen, nostetaan lantiota ylös ja työnnetään lantiolla ulospäin. Liikkeen hahmottamisessa voi auttaa, että kurkottaa sisemmällä kädellä ulospäin, jolloin lantio tekee pukkausliikkeen oikeaan suuntaan. Kun kaveri saadaan kumoon, siirretään jalka toiseen kainaloon, otetaan saman puolen kädellä ote kaverin polven yläpuolelta ja vedetään oma kyynärpää kohti omaa kylkeä, noustaan omille polville ja työnnetään lantiolla eteenpäin ja liikutaan kaveriin kiinni. Tästä päädytään sivusidontaan. Position ja sweepin hahmottamiseksi alla video sweepistä.


Kun päästään yhden jalan x:ään, kaveri puolustaa useasti purkamalla ylempää hookkia pois. Siirryttiin tässä tapauksessa normaaliin x-guardiin, eli kaverin poistama hookki tulee kaverin nivuselle alempi hookki tippuu kaverin polvitaipeelle. Jalkoja tuodaan koko ajan auki eli polvet osoittavat ulospäin. Kaverin jalan voi pitää hallussa omassa kainalossa tai koukata jalan alitse niin, että jalka tulee hartian viereen. Tehokkaampi tapa kontrolloida kaveria on ottaa jalka hartialle, erityisesti jos omat jalat eivät ole todella pitkät.

Suomen tuorein (ja kaikkien aikojen toinen) mustavöinen nainen Outi Järvilehto esittelee x-guardin saloja
Tiistain ja sunnuntain treeneissä jatketaan eteenpäin x-guardin ihmeellisyyksiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti