Peruskurssista on jäljellä kolmasosa: tällä kertaa katsottiin lisää lopetuksia sekä opeteltiin yksi tapa puolustaa suoraa käsilukkoa. Lähdettiin liikkeelle suoran käsilukon kertaamisesta alta guardista. Kun lopettaja on saanut käden haltuun, hakenut kulman ja saanut jalat oikealle puolelle päätä, niin puolustamisella alkaa olla jo kiire. Tarkoitus on ensin viedä paino kunnolla kaverin päälle siten, että tämä joutuu olemaan kaksinkerroin alla. Toisen polven voi pitää maassa ja toinen jalka työntää apuna, jotta paino saadaan hyvin kaverin päälle. Tämän jälkeen pidetään paine ja nytkytellään lukotettava käsi vapaaksi lukosta kyynerpää edellä.
Tämä peruspuolustus saattaa jättää alttiiksi toiselle lopetukselle, triangelille eli kolmiokuristukselle. Nimi tulee siitä, että lopettaja laittaa jalkansa kolmion muotoiseen otteeseen. Triangelia voi hakea monestakin paikasta, mutta tyypillisimmillään sitä haetaan alta guardista. Tarvitaan vain kaverin yksi käsi ja yksi pää, ja voilà!
|
Triangelikuristus |
Lähdettiin siis rakentamaan triangelia vastauksena käsilukon puolustukseen. Kaverin vapauttaessa käsilukotettavan käden pidetään huolta, että toinen käsi pidetään hallussa edelleen ja lantio pysyy ylhäällä. Samalla viedään jalka takaisin kaverin pään toiselle puolelle ja kainalossa olevalla jalalla voidaan vielä työntää vähän vauhtia, jolloin päästään parempaan kulmaan. Jalat voi tässä vaiheessa ristiä tai viedä alla olevan kuvan tavoin toinen nilkka omaan polvitaipeeseen.
|
Sinipukuinen ottelija on ristinyt jalat triangelikuristukseen |
Jos jalat eivät tässä vaiheessa yletä hyvin kuvan mukaiseen asentoon, voi triangelia vielä tässä vaiheessa kiristää entisestään: haetaan omalla kädellä kiinni omasta nilkassa (yllä olevassa kuvassa olevassa tilanteessa sinipukuinen ottelija voisi hakea vasemmalla kädellä kiinni oikean jalkansa nilkasta), päällijalalla (kuvassa vasen) voi ottaa tukea maasta ja työntää itseä vielä parempaan kulmaan (pää liikkuu oikealle) ja sulkea jalat uudelleen. Jotta kuristus toimisi, täytyy kaverin triangelissa oleva käsi myös viedä ristiin oman kropan yli, sillä tämän oman olkapää luo paineen kaulalle toiselta puolelta.
|
Vielä kerran triangeli uudesta kulmasta. |
Päällä olijan yksi mahdollisuus on puolustaa triangelia viemällä triangelissa oleva käsi "piiloon" kääntämällä se turvaan alla olijan lantion taakse. Tämä luo alla olijalle paikan lähteä hyökkäämään omoplata -lopetuksella, joka muistuttaa aiemmin kurssilla opetettua kimura -lopetusta: molemmat lopetukset tähtäävät hartiaan. Omoplatalla hyökätessä vaihdetaan jälleen kulmaa, kaverin kainalossa oleva jalka viedään ensin tämän selän päälle ja sieltä aina tämän pään yli toiselle puolelle. Samalla käännytään n. 180 astetta ympäro kaverin kyljen puolelle. Molemmat jalat käännetään pois päin kaverista ja kaverin puoleisella kädellä kontrolloidaan tätä lantiolta. Noustaan istumaan, polvella on tarkoitus painaa kaverin hartia maahan ja lähdetään tuomaan omaa lantiota eteenpäin kunnes kaveri taputtaa. Poistuminen lukosta hoidetaan "peruuttamalla" samaan suuntaan mistä tultiin. Ei eteenpäin, niin säilyy paikat ehjänä.
|
Iloinen omplatan tekijä, jalat vielä poispäin kaverista "merenneitoasentoon". |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti