tiistai 4. helmikuuta 2014

Sunnuntai 2.2. - Peruskurssi: half guard

Kävimme läpi positioista "viimeisen" eli half guardin. Half guardissa eli "halffissa" ollaan aina, kun alla olija on saanut vangittua päällä olijan toisen jalan guardiin. Katsoimme muutaman vaihtoehdon hyökkäämiseen niin päältä kuin altakin. Ensimmäinen taistelu käydään aina kainalosta, tästä tarkemmin alla.

halffissa
Alta: Alta täytyy hallita etäisyyttä - jos päällä olija pääsee prässäämään, muuttuu tilanne vaikeaksi. Painovoima on aina päällä olijan puolella. Etäisyyden pitämistä helpottaa, jos on kyljellään kohti kaveria. Parasta olisi, jos pystyy olemaan kyynervarren tai kämmenen varassa, tällöin liikkuminen helpottuu. Toinen käsi ns. päällikäsi on vapaa pitämään etäisyyttä kaveriin: kyynervarsi asetetaan kaverin hartialinjan suuntaisesti ns. raamiksi estämään kaverin prässäämisyritykset.

Kun alta haluaa lähteä hyökkäämään, on tärkeää tehdä ensimmäinen liike ja mentävä ihan kiinni kaveriin. Etäisyyden hallintaa siis tämäkin. Tavoitteena on saada raamina toiminut päällikäsi kaverin kainaloon, tai tarkemmin sanottuna viedä se tämän lantion yli. Samalla oma pää viedään kiinni kaverin rintakehään. Jos reitti on vapaa, niin tästä voi kiertää suoraan kaverin selkään. Jos kaveri puolustaa, niin voi lähteä tekemään ns. old-school sweeppiä. Alla olevalla videolla näkyvät molemmat vaihtoehdot:

Päältä: Tavoitteena on päästä prässäämään kaverin selkä mattoon. Tätä varten haetaa perinteinen pää-käsikontrolli, eli tässäkin tapauksessa tavoitteena on saada toinen käsi kaverin kainaloon. Tämän jälkeen vapautetaan polvi: kaverille käännetään ns. selkä, kuten alla olevassa kuvassa. Paine säilyy kaverin päällä. Halffissa oleva jalka vedetään lähelle kaverin takamusta, samalla toinen jalka on kuvan mukaisesti koukussa estämässä kaverin sweeppiyritykset. Kun polvi on vapaa, haetaan jälleen kainalo haltuun ja liu'utetaan se ristiin kaverin yli ja vapaaksi halffista.

Elina vapauttaa halffijalkaa
Tiistain treeneissä katsotaan vielä yksi vaihtoehto alle, mikä varsinkin alkuvaiheessa voi olla hyvä suunnitelma: guardin palautus. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti