Aloitimme jalkalukottelun molemmissa lajeissa sallitulla suoralla nilkkalukolla. Lukotettava jalka haetaan kainaloon siten, että kyynärvarren terävä puoli on akillesjännettä vasten. Omat jalat voi "piilottaa" esimerkiksi viemällä toisen jalan aivan kaverin takapuolen viereen tämän jalkojen väliin ja toinen jalka vasten kaverin lantiota/lonkkaa, samalla puristetaan lukotettavan jalan reisi omien jalkojen väliin. BJJ-säännöilllä oteltaessa voi kääntyä kyljelleen ainoastaan lukotettavan jalan puolelle, eikä ns. ulompi jalka saa ylittää kaverin reittä sisäpuolelle. Tämä siksi, että polven ylitys tai toiselle kyljelle kääntyminen voi tehdä lukosta kiertävän polvilukon. ADCC -säännöillä puolestaan kyljelleenkääntymissuunnalla tai reiden ylittämisellä ei ole väliä. Lukko kiristetään kyljellään siten, että lähdetään taivuttamaan omaa selkää/lantiota kaarelle ja samalla voidaan kääntää vatsaa kohti mattoa. Alla video suorasta nilkkalukosta:
Toe hold -lopetus haettiin siis samasta positiosta. Nyt kaverin kantapään sijaan otetaan kiinni tämän jalkapöydästä siten, että pikkurilli ja kaverin pikkuvarvas ovat päällekäin. Työnnetään oma käsi suoraksi, jolloin kaverin kantapää saadaan lähemmäksi tämän takamusta. Samalla noustaan kyljelleen ja otetaan kiinni omasta ranteesta kaverin jalan ympäri. Kiristetään samalla tavalla kuin kimura. Alla olevalla videolla "toukkaria" haetaan eri paikoista.
Lopuksi katsottiin suora polvilukko, joka on sallittu BJJ-säännöillä ruskea- ja mustavöisille ja ADCC-lukkopainissa kaikille. (Tämä katsottiin itseasiassa vasta sunnuntaina, mutta kirjoitan sen tähän "aihepiiriin"). Suora polvilukko muistuttaa mekaniikaltaan suoraa käsilukkoa, nyt käden tilalla on vain jalka. Päältä halfguardista pyörähdetään siten, että kaverin reisi halataan omien reisien väliin ja ns. käännetään selkä kaverille. Haetaan kaverin nilkka "kenkäpuhelimeksi" korvalle ja pidetään jalka hallussa rnc-kuristuksen kaltaisella otteella. Lukko kiristetään lantiota eteenpäin tuomalla.
Jalkalukoista vielä muutama sananen: Monesti varsinkin polveen kohdistuvat lukot eivät varoita yhtä kovalla kivulla kuin esim. käsiin tehdyt lukot. Varsinkin alkuvaiheessa kannattaa mielummin taputtaa liian aikaisin kuin myöhään, ja sen jälkeen pyytää treenikaveria kertomaan, miten lukosta tulisi paeta. Jos esim. heel hookissa valitsee väärän pakosuunnan, niin saattaa se itsessään kiristää lukkoa. Pysyy jalka ehjänä ja voi sitten treenata enemmän. Sama tietysti koskee myös muita lopetuksia, mutta tuo kipuaistimus jalkalukkojen kohdalla tulee tosiaan melko myöhään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti