maanantai 17. helmikuuta 2014

Perjantai 14.2. - Peruskurssi: kauluskuristuksia

Peruskurssin toiseksi viimeisellä kerralla päästiin käyttämään pukua, hakemaan otteita ja hakemaan kauluskursituksia. Ensimmäisenä tehtiin ristikuristusta sekä alta guardista että päältä mountista: Alta haetaan ensin toinen käsi ristiin kaverin kaulukseen, lähes "niskalapun" kohdalta. Ote otetaan siten, että peukalo jää päälle ja loput sormet kaverin gi:n sisäpuolelle. Samalla käännetään kyynärvarren terävä puoli vasten kaverin kaulaa. Tässä vaiheessa vedetään kaveri lähelle jalkoja ja lantiota apuna käyttäen. Toisella kädellä haetaan samanlainen ote vastakkaisesta kauluksesta siten, että toinen käsi viedään ensin laitetun käden alta. Kiristetään rutistamalla omia kyynerpäitä kohti toisiaan. Toisen käden voi hakea paikoilleen myös toista kautta: käsi viedään kaverin pään takaa ympäri ja otetaan kiinni puvusta kaverin olkapään tienoilta. Tämän jälkeen kiepautetaan käsi etupuolelle ja kiristetään edellisen tavoin.

Ristikuristuksen voi hakea siis myös samalla tapaa mountista. Nyt mennään itse kaverin lähelle ja ensimmäisellä kädellä otetaan ote edelleen mahdollisimman syvältä. Kiristys toimii periaatteessa samalla tavalla, mutta nyt voi ajatella vievänsä päälimmäisen käden kyynerpäätä suoraan kohti lattiaa.

Kauluskuristuksen lisäksi katsottiin mountista myös ezekiel -kuristus, jossa käytetään apuna omia hihoja. Toinen käsi viedään kaverin niskan takaa ja otetaan ote toisen käden omasta hihasta. Päälle jääneellä kädellä puolestaa aurataan kaverin leuan alta tämän kaulan yli siten, että saadaan ote omasta hihasta kyynertaipeen kohdalta. Kiristetään viemällä toista kyynerpäätä ylös ja toista alas.

Lopuksi siirryttiin selkään, josta katsottiin sekä ristikuristus että ns. banaanikuristus (bow-and-arrow choke). Liikkeelle lähdettiin turvavyöotteesta: kuristavalla kädellä haetaan ote kaverin leuan ali ristikkäisestä kauluksesta, toinen käsi pysyy kainalossa ja hakee otteen niin ikään ristikkäisestä kauluksesta. Kaadutaan kuristavan käden puoleiselle kyynerpäälle ja kiristetään ns. moporanteella ja viemällä omaa ylävartaloa eteenpäin.

Banaanikuristuksessa kuristava käsi hakee edelleen kiinni ristikkäisestä kauluksesta ja toisella kädellä haetaan ote kaverin housuista suurin piirtein polven korkeudelta. Lähdetään viemään omat jalat selkäkontrollista tämän sivulle ja samalla viedään kuristavaa kättä kohti omaa kylkeä ja mattoa, samalla kiristäen kuristusta.

Kauluskuristuksia löytyy myös monesta muusta positiosta, niitä oppii pikkuhiljaa lisää. Ylipäätään puvun käyttäminen tuo mukanaan ison liudan erilaisia kontrollivaihtoehtoja ja lopetuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti