tiistai 16. lokakuuta 2012

tiistai 9.10. - Kilpparista pois!

Selkäkontrolli on ehkäpä koko painin pahin paikka joutua tai paras positio saavuttaa - niin pisteiden kannalta kuin muutenkin. Teemana tänään oli ajoissa reagoiminen: paetaan selkäkontrollia jo ennen kuin kaveri on sen saanut. Lähtötilanteeksi valikoitui kilppari, koska sieltä sitä selkääkin usein haetaan.

Kerrattiin kaksi pakosuuntaa siinä tapauksessa, jos kaveri on saanut kilpparin hallintaan eli päässyt hartialinjan taakse. Ensimmäisessä käännytään ns. kaveria kohti. Väliin laitetaan ensin kaverin puoleinen käsi "raamiksi", lähempää jalkaa voidaan liu'uttaa vähän taakse ja toinen jalka siirretään tämän tilalle. Lyhyesti sanottuna palautetaan guardi.

Guardia voi lähteä hakemaan myös ns. kaverista pois päin oman olan yli pyörähtämällä. Kuperkeikan täytyy olla tarpeeksi voimakas, eli lantio työntää ja jalat ovat tukevasti ponnistamassa samalla tavoin kuin sillatessakin. Väliin kannattaa jälleen laittaa raamit, jotta kaverin ei ole niin helppo pysyä iholla kääntymisen aikana.

Kilppari on neutraali positio vain jos ei kaveria päästä hallitsemaan sitä. Moni osaa kyllä pysyä iät ja ajat pienenä kippurassa, mutta silloin myös päällä olija saa rauhassa rakentaa hyökkäystä. On pakko liikkua, jos aikoo paeta, ja samalla huolehtia, ettei kaveri pääse hakemaan kuristuksia tai muita lopetuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti