Tiistain harjoituksissa kerrattiin selkäkontrollia ja opeteltiin muutama lopetus.
Kertasimme hiljattain läpikäytyä selkäkontrollia drillaamalla tärkeimpiä yksityiskohtia. Selkäkontrollissahan tärkeää on hyvä vastustajan ylävartalon hallinta. Tavoiteltavin ote on seatbelt-ote eli toinen käsi tulee kaverin kainalosta ja toinen pään edestä. Vaihtoehtoisena otteena toimii tupla-underhook eli molemmat kädet tuodaan kaverin kainaloiden alta. Tärkeintä on kuitenkin se, että oma rintakehä pysyy kaverin yläselkää vasten, vaikka tämä lähtisikin pyörimään. Toinen tärkeä kohta on jalkojen käyttö: vaikka hookkeja ei heti saisikaan sisään, tulee jalkoja hyödyntää kontrolloinnissa puristamalla polvia yhteen vastustajan lantion/selän ympärille. Jos yksi hookki on jo sisässä, haetaan kaveri sille kyljelle, jonka puolella hookki on. Tämä estää (hyvän yläkropan kontrollin ja polvien puristuksen kanssa) tehokkaasti vihulaisen pakenemisyritykset. Tämän jälkeen lähdetään uhkaamaan kuristuksella ja puristamaan "freimiä" kaverin lantion ympärille. Kun puristus lantiolla on kohdallaan, oikaistaan omaa selkää ja suoristetaan samalla kaveria. Tällöin kylki aukeaa helpommin ja toinen hookki on hyvä ujuttaa sisään. Kalastelu eli hookin koukkiminen ja väkisin sisään runnominen ei aina ole se paras mahdollinen vaihtoehto, vaikka joskus siihenkin joutuu turvautumaan. Jos kuristus tuntuu uppoavan hyvin, ei toista hookkia välttämättä edes tarvita.
Kävimme läpi kaksi kuristusta: arm-in-rnc ja käsitriangeli. Lähdimme tekemään näitä kuristuksia reaktiona kaverin pakoyrityksiin. Kumpikaan lopetuksista ei ole ns. korkean prosentin tekniikoita, mutta nimenomaan toisen pakoyrityksistä niille saattaa hyvinkin aueta paikkoja. Arm-in-rnc:lle aukeaa paikka, jos selässä olijalla on seatbelt-ote ja kaveri lähtee pakenemaan pään puoleisen käden suuntaan. Tällöin omaa rintamasuuntaa lähdetään kääntämään niin, että hartialinja kääntyy 45-90 astetta kaverin hartialinjasta poispäin. Samalla kun käännytään, liutetaan käsien "solmukohta" kaverin kainalon läpi kohti tämän selkää. Osittain kainaloon jäävä käsi tuodaan omalle hauikselle ja koko paketti kiristetään kuin rnc eli tuodaan kyynärpäitä kohti toisiaan ja vedetään koko nippua samaan aikaan hieman ylöspäin. Rintamasuunnan vaihto on tärkeää, jotta kädet saa kunnolla läpi ja hyvää kulmaan.
Toisena kuristuksena oli perusarmtriangel, mutta siirtymä siihen tehtiin selästä. Kaverin pakosuunta on edelleen sama eli hän lähtee tuomaan selkää mattoon kaulan puoleisen käden suuntaan. Tällöin lähdetään itse siirtämään käsien "solmukohtaa" eri suuntaan kuin ensimmäisessä kuristuksessa. Kaverin tuodessa selkää mattoon lähdetään liikkumaan pois alta ja liikutetaan tuo "solmukohta" kaverin niskan alta. Tästä päädytään vatsalleen kylki vasten kaverin kylkeä. Oma pää tuodaan mattoon kaverin pään viereen, ja se pidetään siinä. Itse kuristuksen kiristys hoituu omaa olkapäätä mattoon tuomalla. On siis tärkeää, että siirtymävaiheessa pyritään liuttamaan olkapää mahdollisimman tiukasti kaverin leuan alle. Oma olkapää tunkataan kaverin olkapään alapuolelle. Tämän jälkeen painetaan lantiota mattoon (ja se pää pysyy edelleen matossa) ja aletaan painaa omaa kaverin kaulalla olevaa olkapäätä kohti mattoa. Jos kiristystä ei tule, voi lantiota kävellä hitaasti irti kaverista. Tärkeitä yksityiskohtia ovat juurikin tuo pään pysyminen matossa ja kiristyksen hoitaminen olkapään avulla.
Treenien päätteeksi myönnettiin iso liuta Star Wars -tarroja ansioituneille tyttöpainijoille. Hyvä tytöt!
Jyväskylän Fight Like a Girl Club on Jyväskylän Fight Clubilla treenaavista naisista koostuva treeniporukka. Lajeinamme ovat brasilialainen jiu-jitsu, lukkopaini ja vapaaottelu. Klubilla on naisten treenit kahdesti viikossa. Tämä blogi toimi vuosina 2011-2018 näiden treenien treenipäiväkirjana. Toiminta salilla jatkuu entisellään, mutta treenipäiväkirjan sijaan blogissa julkaistaan nykyisten ja maailmalla vaikuttavien klubilaisten kirjoituksia treeneistä, kisaamisesta ja kamppailevista naisista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti