lauantai 27. lokakuuta 2012

Ensimmäistä kertaa kisoihin? Mitä siellä tapahtuu ja miten siitä kaikesta selviää?

Brasilialainen jiu-jitsu sekä lukkopaini ovat lajeja, joissa kilpailuita on tarjolla paljon ja monet harrastajat käyvätkin silloin tällöin testaamassa taitojaan kisamatolla. Pakollista kilpaileminen ei ole, mutta kisavalmistautuminen tuo helposti lisämotivaatiota harrastukseen ja kisamaton tapahtumat antavat perspektiiviä omaan osaamiseen. Kamppailu-urheilussa kilpaileminen on henkisesti vaativaa, onhan kyseessä mies vastaan mies tai nainen vastaan nainen vääntö. Kilpailemaan oppi kilpailemalla, joten jos kisahaluja on, niitä kannattaa lähteä toteuttamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Bjj:ssä ja no-gi lukkopainissa ottelijat on jaettu kokemuksen mukaan vyöluokkiin, ja ADCC kilpailuissa voi otella aloittelijoiden tai kokeneiden luokissa, joten vastaansa ottelijat saavat yleensä melko samantasoisia vastustajia. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on koota yhteen kilpailuun valmistautumiseen liittyviä vinkkejä sekä käydä läpi kisapäivän kulkua. Kokeneelle kilpailijalle nämä asiat ovat jo itsestäänselvyyksiä, mutta ensimmäisiä kertoja kilpailevalle niiden kertaaminen voi olla hyödyllinen ja mieltä rauhoittava juttu.

Lukkopainin huumaa.

Kilpailuihin valmistautuminen

Aloittelevan kilpailijan ei kannata stressata liikaa mahdollisista vastustajista, vaan ajatukset tulee kohdentaa omaan osaamiseen ja omiin vahvuuksiin. Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa valmistautua. Tyttöryhmässä olemme suosineet menetelmää, jossa sparrierien pituus lyhenee kohti kisoja mentäessä ja viimeisellä viikolla ennen kisoja treenaillaan jo kevyemmin. Jos vielä kisoja edeltävänä päivänä haluaa käydä painimassa, kannattaa pitäytyä kevyessä sparrissa ja pitää kunnolliset palautukset erien välillä. Lepopäivä ennen kisaa ei ole lainkaan huono ajatus.

Painonpudotuksesta ei kannata tehdä liian suurta numeroa tässä vaiheessa kisauraa. Kyseessä ei ole fitnesskilpailu. Useimmiten ensimmäisissä kisoissa energiaa menee jännittämiseen ja ottelutilanteeseen tottumiseen, joten iso painonpudotus voi syödä suorituskykyä yllättävänkin paljon. Painonpudotus voi olla myös hyvin stressaava projekti, joten kannattaa miettiä, haluaako ottaa tätä ylimääräistä stressiä vielä kisajännityksen päälle. Bjj:ssä ja lukkopainissa punnitus suoritetaan juuri ennen ensimmäistä ottelua, joten aikaa tankkaukselle ei punnituksen jälkeen ole. Jos painoa haluaa pudottaa, kannattaa kysyä ohjeita tähän salin opettajilta.

Ensimmäisissä kilpailuissa ei kannata lähteä liikkeelle liian monimutkaisella gameplanilla, mutta olisi silti hyvä tietää miten ottelun haluaa aloittaa. Yleensä riittävä suunnitelma on päätös siitä, haluaako lähteä yrittämään alasvientiä vaiko vetää vastustajan guardiin. Ottelusuunnitelman laatiminen lienee helpointa oman ohjaajan kanssa. Pääpaino tulee olla niissä omissa vahvuuksissa.

Keskittymistä ennen ottelua.

Kisapäivän kulku

Tässä muistilista tärkeimmistä asioista:

- Monelta kisat alkavat, monelta on ilmoittautuminen?
Yleensä kaikki ilmoittautuvat joko aamulla samaan aikaan tai joissain tapauksissa riittää, että on paikalla oman ottelun aikaan. Joissain kisoissa ottelukaaviot tulevat näkyviin tapahtuman nettisivuille ennen kisojen alkua. Kaavioissa näkyvät otteluiden numerot, jotka kertovat sen, milloin oma matsi suurinpiirtein on vuorossa. Jos kaavioita ei ole nähtävillä etukäteen, ne löytyvät kisapaikan seinältä. Paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin, jotta ehdit tarkastaa ottelunumerosi ja vältät liian kiireen valmistautumisessa.

- Kisapaino
Jos olet epävarma painostasi, mene kisapaikalle hyvissä ajoin. Bjj:ssä ja lukkopainissa punnitus suoritetaan juuri ennen ensimmäistä ottelua, joten jos et punnituksessa ole painossa, on kisa sinun kohdaltasi ohi. Kisapaikalta löytyy testivaaka, jossa pääset testaamaan painosi. Punnitus suoritetaan täydessä kilpailuvaatetuksessa, joten sinun tulee alittaa painoraja otteluasu päälläsi. Vedä siis kisapaikalla otteluvarusteet päälle, ja käy heti testaamassa painosi. Painossa oleminen säästää sinua turhalta stressiltä, joten tämä osuus on hyvä hoitaa kuntoon heti kisa-aamuna.

- Otteluvarusteet
Bjj-puvun tulee olla puhdas ja ehjä. Liiton kilpailuissa (Finnish Open ja Sm) sallitut puvun värit ovat valkoinen, sininen ja musta, salikisoissa sallitaan muitakin värejä. Lukkopainivarusteiden tulee niin ikään olla puhtaat ja ehjät. Vetoketjut, taskut ja muut härpäkkeet housuissa tai paidassa eivät ole sallittuja. Bjj:ssä ei saa käyttää alasuojusta. Hammassuojat sekä pehmeät suojukset (esim. polvituet) ovat sallittuja. Henkilöllisyystodistus on hyvä olla mukana, sillä joissain kisoissa se tarkastetaan useampaan otteeseen.

- Lämmittely
Varmista oma ottelunumerosi ja seuraa kisojen kulkua. Lämmittele kunnolla. Tähän on monia tapoja, mutta itse suosin lämmittelyä, jossa sykkeet käytetään useamman kerran hyvin korkealla. Jos sinulla on taipumusta jännittää kovasti, auttaa kovatempoinen lämmittely ja sykkeiden nostaminen rauhoittumiseen. Tämä ei tarkoita sitä, että vedät itsesi piippuun ennen matseja, vaan sitä, että hengästyt hieman ja saat kehosi heräämään. Varaa matkaan otteluasun lisäksi vähän lisävaatetta, jota voit laittaa ylle kun olet lämmitellyt ja siirryt odottamaan omaa otteluasi. Pyri pitämään lämpö yllä. Jotkut keskittyvät kuuntelemalla musiikkia lämmitellessään.

Lämmittelyä.
- Eväät
Kisapaikalle on hyvä varata mukaan eväitä painonpudotuksesta ja kisapäivän pituudesta riippuen. Jos tiedät, että edessä on pitkä odotus, ja olet hyvin painossa, kannattaa yrittää syödä edes jotain pientä kisapäivän aikana. Urheilujuomat ovat myös helppoja, ja tuovat tarvittaessa nopeaa energiaa. Kaikki eivät kisapäivänä halua syödä, mutta siitä huolimatta kannattaa varustautua edes pienillä eväillä. Kisapäivät voivat joskus venyä yllättävänkin pitkiksi.

- Ottelu
Seuraa ottelunumeroiden etenemistä ja kun oma numerosi tai nimesi kuulutetaan, siirry puvun tarkastuspisteeseen. Bjj-puku mitataan ja tarkastetaan, minkä jälkeen siirryt puntarille. Puntarin jälkeen voit joutua odottamaan hetken, että sinut ohjataan oikealle ottelualueelle. Tässä kohtaa tarvitsen mahdollisesti niitä henkkareita. Jos sinulle annetaan ottelualueelle mennessäsi ylimääräinen vyö, sido se päällesi oman vyösi päälle. Lukkopainissa voit saada käteesi nilkkanauhan, jonka sidot jalkaasi. Tämän tarkoitus on erottaa samanväristä pukua käyttävät ottelijat toisistaan.

Odota ottelualueen vieressä, kunnes tuomari kutsuu sinut matolle. Pieni kumarrus on aina paikallaan. Kättele tuomari ja vastustajasi, ja kuuntele tuomarin ohjeita. Kättelyn jälkeen tuomari käynnistää ottelun. Joskus vastustaja haluaa läpätä kättä päälle vielä tässä vaiheessa, ja on hyvää urheiluhenkeä läpätä takaisin. Sitten vaan toteuttamaan sitä omaa ottelusuunnitelmaa. Kuuntele ottelun aikana tuomarin komentoja, ja noudata niitä.

Ottelun päätyttyä tuomari nostaa voittaja käden pystyyn. Jos voitit, vedä lämmintä vaatetta niskaan ja ota selvää, koska ottelet seuraavan kerran. Pidä itsesi lämpimänä. Jos hävisit, yritä nauttia kisatunnelmasta ja keskittyä positiivisiin asioihin.

Urheilussa tunteet voivat välillä käydä kuuminakin, mutta pyri pitämään pääsi kylmänä. Tuomari on paikalla pitämässä huolta siitä, että kaikki menee sääntöjen mukaisesti. Sinun ei tarvitse huolehtia muusta kuin omasta ottelemisestasi ja käytöksestäsi. Vaikka turhautuisit ja tappio ketuttaisi, on ehdottoman tärkeää pysyä kohteliaana ja välttää turhaa draamaa. On erittäin tärkeää muistaa kätellä vastustaja (ja tuomari) aina ottelun jälkeen. Harmittaa saa, mutta sitä ei tule purkaa vastustajiin eikä tuomareihin. Noudata sääntöjä, pysy kohteliaana ja ole hyvä kilpakumppani.

Ottelu on ohi.
- Kulmamies
Jos valmentajasi ei ole mukana, yritä saada joku kaveri huutamaan sinulle vähintään otteluaikoja. Lukkopainissa kulmamies saa tulla ottelualueen kulmaan kun taas bjj-kisoissa kulmamiesten tulee pysytellä ottelualueen ulkopuolella. Lukkopainikisoissa on kohteliasta käydä ottelun jälkeen kättelemässä myös vastustajan kulmamies.

Kisojen jälkipuinti

Onnittelut, olet kilpaillut ensimmäistä kertaa. On aika pestä gi ja jälkipyykki. Voitit tai hävisit, käy aina läpi asiat, jotka menivät hyvin ja asiat, joita täytyy vielä treenata. Tähän saat apua ohjaajiltasi. Etenkin aloittelevana kisaajana on tarkoitus kerätä kisakokemusta. Häviämään ei tietenkään pidä lähteä, mutta mahdollisista tappioista ei pidä masentua liiaksi. Jokaisella hevosella on kengittäjänsä, eikä kukaan ole voittamaton. Omat reaktiot kisaamiseen voivat olla yllättäviäkin, ja niiden kanssa oppii elämään kun vie itsensä riittävän usein kisatilanteisiin. Kaikki kokemus on plussaa. Kun suhtaudut kisaamiseen avoimin mielin ja keskityt positiivisiin asioihin, alkaa homma takuuvarmasti sujua. Liika häviämisen pelko tai liian kovat itselle asetetut paineet eivät varmasti auta kisoissa menestymiseen. Vaikka kilpaileminen on vakavaakin, ei sitä tule ottaa kuitenkaan liian vakavasti. Ajatuksenahan on se, että vasta mustalla vyöllä ne kilpailut oikeasti alkavat ja kaikki ennen sitä on harjoitusta ;)

Tässä linkki IBJJF-liiton bjj/no-gi-sääntöihin, joihin kannattaa tutustua huolella ennen kisoja. ADCC-liiton lukkopainisäännöt löytyvät täältä. Painoluokat ja otteluajat voivat vaihdella kisakohtaisesti, mutta kisakutsussa on ilmoitettu kunkin tapahtuman säännöt.

Välillä kisojen päätteeksi saa kumartaa mitalin.
Tsemppiä kisoihin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti