lauantai 20. lokakuuta 2012

tiistai 16.10. - Half-guardista ohi osa 2

Edellisen viikonlopun leirillä Shanti veti yhdet treenit half-guardin ohitusta, jota sitten kävimmekin tuoreeltaan läpi tiistain treeneissä. Liian usein halffitreenit lähtevät liikkeelle positiosta, jossa kaverin jaloista on jo päästy ohi kontrolloimaan lantiota. Treeneissä lähdettiin aluksi hakemaan tuota positiota hieman kauempaa: kaveri alla otti halffin, mutta siten, että päällä olija jäi vielä kauas lantiosta. Tästä monet alla olijat pelaavat mm. z-guardia.

Tilannetta lähdettiin purkamaan siten, että päälläolija kontrolloi kaverin lantiota halffissa olevan jalan puoleisella kädellä/hartialla sekä päällä. Tärkeintä on jälleen kerran pitää oman käden kyynerpää lähellä omaa kylkeä. Toisella kädellä kontrolloidaan omien jalkojen välissä olevaa kaverin jalkaa, polven kohdalta lienee helpoin kontrollipaikka. Allaoleva kaveri on aluksi kyljellään, ja päällä olijan eka tehtävä onkin saada kaverin lantio mattoon. Tämä tapahtuu eräänlaisella kiertävällä liikkeellä, jossa omien jalkojen avulla siirretään kaverin jalkaa suoraan linjaan kaveriiin nähden ja haukataa tämän reisi omien reisien väliin. Lantiolla olevalla kädellä sekä koko yläkropalla autetaan myös kiertoliikettä ja plokataan samalla kaverin päälimmäistä jalkaa. Kun kaverin jalka on saatu suoraan linjaan, pidetään huoli omasta tasapainosta kääntämällä omaa ulointa jalkaa hieman ulospäin.

Kun lantio on näin saatu mattoon ja on hallussa, voidaan lähteä ottamaan yläkropan kontrollia. Vaihtoehtoisesti voi käyttää joko pääkäsiotetta tai hakea molemmat underhookit. Oma lantio viedään mattoon ja irrotetaan ensin polvi kaverin halffista tuttuun tapaan viemällä jalkaterä lähelle kaverin takamusta ja työntämällä tätä polvesta. Tämän jälkeen viedään oma polvi mattoon*, eli istutaan kaverin mountissa siten, että nilkka on yhä kiinni kaverin halffissa.

Lähdetään auraamaan kaverin kädet tämän kropan yläpuolelle omien underhookkien avulla. Tuodaan vapaana oleva jalkaterä kaverin lantiolle ja painetaan kaverin lantio ja halffi auki jalkaterien avulla. Tässä vaiheessa nopeimmat ehtivät jo mounttiin, mutta position varmistamiseksi viedään ensin toinen jalka ns. polvi pakilla asentoon kääntämällä jalkaterä kropan yli, viedään toinen jalka mattoon ja polvi edellä kohti kaverin kainaloa ja sen jälkeen myös vatsan poikki kulkeva jalka kaverin kainaloon. Ollaan suoraan high mountista, josta on hyvä lähteä hyökkäämään.

Lantio pysyy koko ohituksen ajan matalalla paineen turvaamiseksi!

* Tässä kohdassa voi viedä polven myös ristiin ja tulla ohi sivusidontaan. Itselle leirillä tehty ratkaisu oli uudempi, ja siirtyminen suoraan high mounttiin tekee tekniikasta monessa mielessä houkuttelevan. Painopistekin tuntui hyvältä kun lantiota ei tarvitse nostaa missään vaiheessa tekniikkaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti