lauantai 20. lokakuuta 2012

sunnuntai 14.10. - Half-guardista ohi

Heli veti treenit osan porukasta ollessa Kööpenhaminan leirillä. Helin kuvaus treeneistä:

Treenailimme tänään half-guardin ohitusta. Aluksi lähdimme kokeilemaan ns. perusohitusta tilanteesta, jossa kaveri on ottanut alta jalan tiukasti kontrolliin ja itse on kaverin lantion päällä polvillaan/pienessä kyyryssä. Tavoitteena tässä tilanteessa olisi siis saada kaverin selkä mattoon, ottaa itse hyvä kontrolli päältä ja ujuttaa kiini jäänyt jalka ohi.

Moni lähtee halffiin päästyään/jouduttuaan suin päin lyömään yläkropalla painoa kaverin päälle, mutta maltillisempi lähestymistapa on usein toimivampi. Saadaksemme kunnon kontrollin yläkropasta, on meidän ensimmäiseksi saatava kaverin päällimmäinen kainalo haltuun. Tätä voi lähteä hakemaan ujuttamalla vähitellen omaa kättään kaverin lantiota ja kylkeä pitkin kohti kainaloa. Samalla on tärkeä muistaa pitää oma kyynärpää tiukasti suljettuna, ettei kaveri saisi kaivettua vastaavasti itselleen kainaloa ja sitä kautta tietä selkäpuolelle. Mikäli kaverin kainalo pääsee irti kontrollista kesken ohituksen, on parempi peruuttaa suosiolla takaisin jalkojen päälle ja aloittaa kaivaminen uudestaan sieltä.

Kun kainalo on hallussa ja kaverin selkä ja hartiat ovat mattoa vasten, voimme samalla vahvistaa kontrollia tuomalla hartialla painetta kaverin kurkulle. Tällöin oma olkapää kannattaa mieluummin liu'uttaa paikalleen ”alakautta” rintakehältä alkaen, kuin vain painaa se päältäpäin kaverin kaulalle/naamalle. Näin saamme eliminoitua kaverin liikkumisen huomattavasti tehokkaammin.

Saatuame kaverin yläkropan haltuun, on aika alkaa vapauttaa jalkaa guardista. Ensimmäiseksi meidän täytyy saada nitkutettua vähintäänkin oma polvi esille kaverin jalkojen välistä. Joskus tämä vaatii jalkojen nostamista ihan suoraksi asti ja pientä pomppimista, että polvi vapautuisi. Kun polvi on saatu esille, se käännetään mattoa vasten samalle puolelle kuin muukin kroppa. Nyt voimme lantiota eteenpäin kääntämällä liu'uttaa jalan polvi edellä ulos guardista. Toisella jalalla voi lisäksi auttaa ”potkaisemalla”, jos nilkka jää vielä jumiin guardiin. Jalan tultua ohi käännämme oman lantion taas mattoa vasten ja otamme hyvän sivukontrollin.

Lisäsimme halfin ohitukseen lisämausteeksi myös ezekiel-kuristuksen. Ezekielissähän toinen käsi on kaverin niskan takana, sillä tartutaan toisen käden hihaan ja tämä päällimmäinen käsi käännetään kaverin kaulan päälle kuristamaan. Tämä toimii hyvin halfin yhteydessä tilanteessa, jossa oma yläkroppa on tullut jo valmiiksi kaverin päälle. Tällöin toinen käsi on usein jo valmiiksi kaverin niskan alla ja toisella kädellä ulottuu kuristamaan paremmin, kun se ei ole kaverin kainalossa (tämä tosin heikentää kontrollia kaverin yläkropasta). Kuristus voi toimia joko sellaisenaan lopetuksena tai sitten hämäyksenä, jonka avulla pääsemme ohittamaan halffin. Puolustaessaan kuristusta kaveri ei pysty samanaikaisesti kontrolloimaan jalkaa ja se onkin usein aika helppo liu'uttaa ohi samoja periaatteita noudattamalla kuin normaalissakin ohituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti