Uusi peruskurssi pyörähti upeasti käyntiin, kun paikalla oli yhteensä 37 naista! Kiitos kaikille treeneihin osallistuneille, meininki oli aivan mahtava. Näin treenien vetäjänä tällaisesta joukosta saa myös mukavasti energiaa itselle ja uskoa siihen, että ollaan Fight Like a Girl Clubissa tehty asioita oikein. Vuorossa on tosiaan järjestyksessään kahdeksas Jyväskylässä järjestetty naisten peruskurssi. Tämän blogin tarkoituksena on toimia treenipäiväkirjana, josta voi käydä muistelemassa, mitä treeneissä tehtiinkään. Jos treenit jäävät jostain syystä välistä, voi täältä myös käydä kurkistamassa, mitä on tehty. Treenikuvausten kirjoittaminen on kuitenkin välillä haastavaa ja jos ei ole ollut treeneissä paikalle, ei kirjallisesta kuvauksesta välttämättä saa selkeää kuvaa, mitä on tehty. Linkitellään juttuihin kuitenkin parhaamme mukaan myös videoita ja kuvia, jotta havainnollistaminen olisi helpompaa.
Meitä oli näin paljon paikalla! Kuva: Anna Ruuskanen |
Peruskurssi aloitettiin perinteisesti mahdollisimman huonosta tilanteesta eli kun on jouduttu mounttiin alle. Mount on positio, jossa maataan selällään ja kaveri istuu päällä. Päällä olijalle tämä on luonnollisesti hyvä paikka ja onkin positio, jota kannattaa tavoitella (kisoissa mounttiin pääsemisestä saa myös pisteitä). Alla olijalle tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että poispääseminen vaatii paljon töitä ja energiaa. Alla ollessa on hyvä muistaa, ettei kannata ojennella käsiä, vaan kädet tulee pitää lähellä omaa kroppaa. Ajatuksena monesta positiosta onkin vetää omia kyynärpäitä kohti omia kylkiä eli ns. t-rex-kädet.
Mountissa |
Mountista pakenemista varten opeteltiin kahta lajin tärkeintä liikettä eli katkarapua ja siltaa. Molemmissa liikkeissä korostuvat lantion ja jalkojen yhteistyö. Jalkojen tehtävänä on ponnistaa tukevasti maasta, ja lantio johtaa liikettä. Katkarapu on liike, jonka tarkoituksena on saada lantio liikkeelle matossa. Katkarapua harjoitellaan usein salin päästä päähän tehtävänä liikesarjana: lähtö tapahtuu selällään, jalat tuodaan lähelle omaa takamusta. Jaloilla ponnistetaan lantio ilmaan (silta) ja samalla käännytään toisen hartian varaan ja liikutetaan lantiota taakse. Mount -paossa tähän lisätään käsillä työntäminen (kämmenet päällekkäin), yleensä joko kaverin polven tai lantion kohdalta. Monesti katkarapuja joutuu tekemään useamman, jotta todella pääsee tilanteesta pois. Useasti voi joutua myös vaihtamaan katkarapuilusuuntaa eli kääntymään toiselle kyljelle, että saadaan tarpeeksi tilaa työntää lantio pois kaverin alta. Pako on onnistunut vasta kun koko kroppa on saatu kaverin alta pois, ja ollaan niin sanotusti guardissa (jalat itsen ja kaverin välissä). Opeteltiinkin paon jälkeen myös tuomaan jalat väliin eli tulemaan kunnolla guardiin ja ottamaan myös otteet kaverin ranteista, ettei kaveri pääse heti takaisin mounttiin. Alla havainnollistava video katkarapuliikkeestä.
Toisena vaihtoehtona mountista alta pakenemiseen katsottiin siltapako. Kun katkarapupaossa pyrittiin vain pääsemään kaverin alta pois, siltaamalla pyritään myös pääsemään itse kaverin päälle. Ensin haetaan kaverin toinen käsi haltuun; tämä tehtiin treeneissä ensin siltaamalla voimakkaasti, jotta kaveri joutuu ottamaan tukea maasta. Kaverin toinen käsi, "tukikäsi", haetaan omaan kainaloon ja suljetaan tiukasti sinne. Oma käsi tuodaan siis ensin sisäkautta ja tuodaan kaverin käden yli, käsi saadaan pidettyä tiukasti kiinni, kun tuodaan omaa kämmentä mahdollisimman pitkälle omaan rintaan. Tämän jälkeen sillataan uudestaan kaverin tukikäden puoleisen hartian yli, ja samalla käännetään koko paketti ympäri. Vapaalla kädellä voi auttaa työntämällä kaveria kainalon tienoilta. Liike päättyy usein siten, että kaveri jää alle ja ottaa suljetun guardin kiinni (kaverin jalat ovat kropan ympäri kiinni). Suljettu guard on neutraali positio, joten huonosta paikasta on päästy parempaan tilanteeseen. Alla video siltapaosta, jossa lisäksi blokataan myös jalkaa. Tärkeintä kääntämisen onnistumisessa on kuitenkin tehdä siltaamisliike yläviistoon, jolloin jalan nappaaminen ei ole välttämätöntä.
Kaikki selvisivät hienosti peruskurssin ensimmäisistä treeneistä, joten kuten treeneissä sanottiin, lajin vaikein asia on nyt opittu. Tästä eteenpäin siis helpottuu :) Perjantaina jatketaan klo 18.30. Vielä mahtuu ja ehtii kurssille mukaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti