perjantai 20. tammikuuta 2017

Ti 17.1. - Peruskurssi: Suljetun guardin avaus ja ohitus, osa 2

Tiistaina jatkettiin suljetun guardin avaamista ja ohittamista. Viime kerralla läpikäydyn ylösnousuavauksen lisäksi opettelimme nyt ns. "perusavauksen" (tai "polvi peffassa -avauksen", rakkaalla lapsella kun on monta nimeä), sekä pari uutta ohitusta.

Ennen guardin avaamista muistetaan taas tärkeimmät peruasiat: tuhma lantio, katse ylhäällä, kyynerpäät kiinni kyljissä sekä kämmenet kaverin lantiolla ja pallealla estämässä tämän liikkumista. Tästä hyvästä peruasennosta lähdetään avaamaan toista polvea ulospäin ja samalla liu'utetaan toinen polvi kaverin häntäluuta vasten. Tässä vaiheessa tulee kiinnittää huomiota siihen, että kaverin lantio on painettuna kunnolla mattoa vasten, eikä esim. omien jalkojen päällä. Pidetään kaverin lantio paikallaan kämmenillä painamalla ja samalla lähdetään avaamaan omaa lantiota taaksepäin kohti avattua jalkaa. Liikkeen tehostamiseksi avatun jalan voi tuoda ihan pystyynkin jalkapohja mattoa vasten. Tällöin kaverin jalkojen pitäisi avautua selän takana.  On kuitenkin hyvä huomata, että mikäli kaveri on huomattavasti itseä pidempi, ei tämä avaus välttämättä toimi. Siksi pystyynnousuavaus on tehokkaampi, vaikka se aluksi saattaakin tuntua rankalta.


Hyvä posture on suljetussa guardissa kaiken A ja O

Kun kaverin guardi on auki, voidaan siirtyä samantien ohittamiseen. Teimme ensiksi ns. "double under -ohituksen": Kun kaverin jalat ovat auki, tuodaan omat kädet sisäkautta kaverin reisien ympärille siten, että kaverin jalat tulevat omien hartioiden päälle. Tästä tuodaan reilusti painoa kaverin päälle heittämällä jalat suoriksi taakse (eli sprawlaamalla) ja hakemalla toisella kädellä otetta kaverin ristikkäisestä hartiasta. Lähdetään kiertämään jaloilla tämän käden puolelle niin pitkälle, että kaverin jalat liukuvat oman pään yli. Tästä päästään valumaan suoraan sivukontrolliin kaverin päälle.


Hyvässä sprawl-asennossa voi turvallisesti kiertää jalat pitkälle


Toinen ohitusvaihtoehto on nostaa perusavauksen jälkeen kaverin takamusta vasten ollut polvi pystyyn ja tuoda se kaverin reiden yli mattoon. Samalla toinen jalka nostetaan pystyyn ja tuodaan kaverin toisen jalan alle, jolloin ollaan polviseisonnassa tiiviisti kaveria vasten. Tästä lähdetään tuomaan toista kättä kaverin hartian taakse ja toisella haetaan ote kaverin jalasta. Yläkroppa pysyy matalalla ja hartialla pyritään tuomaan painetta kaverin leuan alle. Tästä asennosta heilautetaan pystyssä ollut jalka isossa kaaressa taaksepäin, jolloin päädytään kylkimakuulle kaveri sivulle. Ohitus viimeistellään saksaamalla omat jalat toisin päin ja tulemalla hyvään sivukontrolliin. Koska video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin oheisesta linkistä voi tarkistaa avauksen sekä tämän ohituksen toteutuksen. Jotkut videon yksityiskohdat poikkeavat kurssilla käydyistä, mutta pääpiirteet ovat samat.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti