maanantai 16. tammikuuta 2017

Sunnuntai 15.1. - Peruskurssi: Suljettu guard, avaus ja ohitus

Tällä kertaa peruskurssilla tutustuttiin positioon nimeltä suljettu guard. Suljetussa guardissa alla olija on selällään ja on kietonut jalkansa päällä olijan ympärille. Vaikka suljettu guard on ns. neutraalipositio eli kumpikaan ei ole ”niskanpäällä”, on alla olijalla yleensä enemmän vaihtoehtoja sekä lopetuksiin että pistesuorituksiin. Jotta päällä olija pääsee hyökkäämään, tulee hänen ensin avata guardi ja ohittaa se. Tänään keskityttiin nimenomaan suljettuun guardiin nimenomaan päällä olijan näkökulmasta.

Suljetussa guardissa allaolija on on kietonut jalat päälläolijan ympärille

 Katsottiin yleisesti päällä olijalle, miten suljetussa guardissa tulisi olla. Päällä ollessa pitäisi ensisijaisesti säilyttää hyvä posture eli ryhdikäs asento. Selkä pidetään suorana, eli ei nojata eteenpäin tai taaksepäin. Asennon pitämisessä auttaa se, että katse osoittaa suoraan eteenpäin, eikä siis tuijotella kaveria. Lantiota tuodaan hieman eteenpäin ns. tuhmana lantiona. Tällä pienellä liikkeellä saadaan lantion voimaa käyttöön, joten alla olijalle posturen rikkominen on hankalampaa. Omat kyynärpäät pidetään lähellä omia kylkiä (taas t-rex kädet!), jottei kaveri saa eristettyä niitä ja haettua lopetuksia. Toinen käsi tulee raamiksi kaverin rintalastan/pallean kohdalla ja toinen käsi lantion kohdalle. Rintalastan kohdalla oleva käsi estää kaveria nousemasta ylös tai vetämästä alas. Jos kaveri siirtää tämän tukikäden pois, siirretään toinen tilalle. Kädet liikkuvat siis koko ajan, jos kaveri poistaa etummaista kättä.

Jos kaveri saa vedettyä alas, turva-asento pelastaa: oma naama viedään vasten kaverin vatsaa ja kädet kiinni tämän vartaloon. Asentoon ei ole tarkoitus jäädä, vaan sieltä noustaan mahdollisimman nopeasti takaisin hyvään posturaan. Kädet koko ajan kaverissa kiinni ja lantion voimalla. 

Jos kaveri saa posturen rikottua, palautetaan posture turva-asennon kautta
 Lähdettiin avamaan guardia ns. pystyynnousuavauksella. Otetaan kaverin toinen käsi haltuun ja painetaan se kaverin kroppaan kiinni molemmin käsin. Tuodaan hieman painoa toiselle puolelle, nostetaan sen puoleinen jalka pystyyn jonka puoleinen käsi on hallussa, jonka jälkeen tuodaan painoa hieman toiselle puolella ja nostetaan toinen jalka ja noustaan suoraan pystyyn ja työnnetään omaa lantiota eteenpäin. Pystyyn noustessa on tärkeää suunnata liike suoraan ylöspäin, tässä auttaa se että tuodaan painoa aina ensin vastakkaiselle puolelle, kuin minkä puolen jalka nousee. Myös se auttaa, että katse on suunnattuna koko liikkeen ajan suoraan eteenpäin, eli ei siis edelleenkään tuijotella kaveria silmiin. Kun päästään ylös, tuodaan toista jalkaa hieman taaksepäin ja työnnetään kaverin polvesta alaspäin, jolloin guardi saadaan auki.

Suljetun guardin avaus meneillään

 Kun saatiin guardi auki jatkettiin suoraan ohitukseen. Tehtiin tällä kertaa toreador- eli härkätaistelijaohitus. Kyseiseen ohitukseen on monta eri tapaa, mutta tehtiin se nyt niin, että otettiin kaverin säärien kohdalta kiinni ns. rapuotteella ja painettiin jalkoja kohti kaverin kroppaa. Tuotiin omat jalat taakse, eli tuodaan itsemme lankkuasentoon, jolloin saadaan paino/paine kaverin päälle. Lähdettiin kiertämään jommalta kummalta puolelta ohi. Omat jalat pysyvät koko ajan mahdollisimman kaukana ts. tavoitteena on pitää hyvä lankkuasento koko liikkeen ajan, jolloin paine ei katoa. Ohitus viimeistellään hyvään sivusidontaan. Ohittaessa jalkoja työnnetään hieman sivuun, jotta saadaan tilaa ja kierretään kunnolla kaverin ohi. Kiertää voi jopa kaverin pään puolelle asti, jolloin päädytään ns. north-southiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti