Sweepit ovat suorituksia, missä guardissa allaolija onnistuu kääntämään tilanteen toisinpäin, eli päätymään itse päälle. Tällainen position parantaminen palkitaan kisoissa pisteillä. Ensimmäinen kurssilla opettelmamme sweeppi on nimeltään "hip bump". Nimi kertookin sweepistä kaiken olennaisen, eli tarkoituksena on lantion avulla tönäistä päällä oleva kaveri kumoon. Tämä tehdän siten, että suljetussa guardissa lähdetään nousemaan kohti kaveria samalla kurottaen omaa kättä kaverin ristikkäisen hartian yli. Samalla avataan jalat ja ponnistetaan niillä voimakkaasti matosta. Liikkeen on tarkoitus tulla sivuttaisena siten, että oma lantio iskeytyy kohti kaverin kainaloa ja tämä kaatuu takaviistoon. Paremman käsityksen liikkeestä saa oheiselta videolta. Hip bumpissa tärkeintä on räjähtävyys: pelkkä tasainen työntö ei riitä kaverin horjuttamiseen, vaan lantion on iskeydyttävä kunnolla kaveria vasten. Sweepin toteuttamista helpottaa myös, mikäli sen saa tehtyä vastaliikkeenä kaverin reaktioon: kaveria voi nykäistä alaspäin käsistä, hartiasta tai niskan takaa ja tämän nykäistessä selkänsä takaisin ylös lähdetään seuraamaan perässä ja tekemään hip bump.
Aina hip bump ei kuitenkaan onnistu, vaan kaveri onnistuu estämään liikkeen työntämällä vastaan. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä tällöin voidaan lähteä hyökkäämään kaverin käteen lopetuksella. Lukkopainissa ja Bjj:ssä voidaan siis hakea erilaisia lopetuksia, joita ovat pääasiassa nivellukot sekä kuristukset. Lopetustilanteet ovat niin tukalia, että välttääkseen loukkaantumisen kaveri joutuu luovuttamaan sparrin/ottelun. Tämä tapahtuu esim. taputtamalla tai sanomalla suullisesti "stop" tai "seis". Kilpailuissa luovutus lopettaa ottelun ja lopetuksen kiinni saanut ottelija voittaa riippumatta sen hetkisestä pistetilanteesta.
Perjantaina opettelemamme loptus on nimeltään kimura ja sitä lähdettiin hakemaan, kun päälläolija laittaa kätensä mattoon hip bumpia puolustessa (kts. aiempi video). Tartutaan kaveria tarjolla olevan käden ranteesta saman puolen kädellä. Toinen käsi tuodaan kaverin selän kautta tämän ojentajan ali ja tartutaan tällä kiinni omasta ranteesta. Seuraavaksi istutaan takaisin selälleen pitäen kuitenkin ote koko ajan tiukkana. Käännytään kulmaan kohti kaveria siten, että toinen jalka tulee poikittain kaverin selän päälle. Lukko kiristetään työntämällä omia käsiä suoraksi siten, että kaverin rannetta työnnetään kohti tämän omaa hartiaa. Lukko tulee kaverin olkapäähän, joka kiertyy tässä liikkeessä luonnottomaan asentoon.
Kimura selästä: Eri paikka, sama ote |
Lopetukset ovat hyvin normaali osa lukkopainia ja Bjj:tä eikä niitä varsinaisesti tarvitse pelätä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lukot ja kuristukset ovat loppuun asti tehtyinä vaarallisia tekniikoita ja suhtautua niihin asianmukaisella kunnioituksella. Varsinkin alkuvaiheessa lopetukset kannattaa tehdä rauhallisesti, jotta kaverilla on varmasti tarpeeksi aikaa reagoida ja taputtaa tilanteeseen. Vastaavasti itsestä kannattaa pitää huolta siten, että taputtaa lopetuksiin tarpeeksi ajoissa. Lopetuksiin joutuminen ei ole millään tavalla häpeällistä, vaan kertoo vain siitä, että kaveri oli tällä kertaa ja juuri tässä tilanteessa näppärämpi. Taputtamisen jälkeen treeni ja sparri jatkuvat normaalisti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti