torstai 27. marraskuuta 2014

Tiistai 25.11. - Peruskurssi: suora käsilukko

Tiistain treeneissä jatkettiin lopetuksilla, ja tällä kertaa aiheena oli nivellukko, suora käsilukko. Tunnetaan myös nimellä juji. Nimensä mukaisesti lopetus tehdään "suoraan käteen", tai oikeastaan tavoitteena on saada kaveri luovuttamaan kyynerpäähän tulevan paineen vuoksi. Katsoimme saman lopetuksen sekä mount -positiosta lähtien että suljetusta guardista: käytännössä lopetus on sama, kontrollikeinot vaan hieman erilaiset. Sunnuntaina treenatun RNC-kuristuksen kanssa suora käsilukko lienee tavallisimpia lajissa käytettyjä lopetuksia.

Hanna hakee käsilukkoa päältä
Mountista: Istutaan kaverin päällä ja lähdetään liikkumaan ns. ylöspäin positiossa. Tavoitteena on päästä kaverin kainaloihin ja saada tämän kyynerpäät irtoamaan kropasta. Tämän jälkeen otetaan lukotettava käsi kiinni ristikkäisellä kädellä omaa vatsaa vasten. Sovitaan, että halutaan lukottaa kaverin vasen käsi, jolloin haetaan siis ristiotteen omalla vasemmalla kädellä. Oikea käsi voi olla tukikätenä maata vasten. Samalla tiivistetään "pakettia" ja liu'utetaan oikea polvi tiiviisti kaverin korvan viereen, koko ajan polvia yhteen puristaen. Lähdetään kiertämään omaa kroppaa vasemmalle, koko ajan tiiviisti kaverin päällä istuen ja samalla vasen jalka käännetään ns. risti-istuntaan. Oikea jalka viedään kaverin pään yli, lukotettava käsi pidetään tiukasti omaa vartaloa vasten ja lähdetään kaatumaan alas selälleen. Polvia tulee puristaa koko ajan yhteen, kaverin peukalo kääntää itsestä pois päin, ja tarvittaessa lopetus viimeistellään vielä nostamalla lantiota. Mitä tiiviimmin lukko rakennetaan alusta saakka, sitä todennäköisemmin se tulee jo ennen hartioiden mattoon osumista, jolloin ei ehditä lantionnosto vaiheeseen.

Emmi rakentaa käsilukkoa alta
Guardista: Positio on periaatteessa sama suhteessa kaveriin, mutta paketti on käännetty toisin päin. Haetaan kaverin ristikkäinen käsi, esim. vasen käsi, omalla vasemmalla kädellä haltuun ja painetaan omaa vatsaa vasten. Toisella kädellä voi vetää kaveria ristikkäisestä hartiasta alas, ja samalla kiivetä omia jalkoja guardissa ylös päin. Pidetään kaverin kontrollissa, koko ajan reisiä yhteen puristaen. Oikea jalka otetaan avuksi, laitetaan jalkapohja kaverin lantiolle ja työnnetään jalan avulla kropan rintamasuunta 90 astetta vasemmalle. Samalla vasen sääri kääntyy kaverin selän päälle painamaan tätä alas päin ja oikea jalka viedään kaverin pään yli niin ikään alas päin painaen. Puristetaan polvet yhteen, pidetään lukotettava käsi itseä vasten, kaverin peukalo ylös päin, ja viimeistellään lopetus nostamalla lantiota ylös.

Lopetuksista yleensä: alussa varsinkin kannattaa taputtaa mielummin liian aikaisin kuin myöhään. Hiljalleen oppii tuntemaan omat rajansa (ja kaverin rajat), ja myös oikeat pakosuunnat lopetuksista. Sitä ennen sekä lopetusten kiristäminen tehdään huolella että taputetaan niihin ajoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti