maanantai 17. marraskuuta 2014

Sunnuntai 16.11. - Peruskurssi: suljettu guard ja sen avaus sekä ohittamista

Guardi on positio, johon koko jiu-jitsun olemus perustuu: muista painilajeista poiketen jiu-jitsua voi pelata selältään ja hakea sieltä lopetuksia ja position parannuksia. Lähdimme tutustumaan perinteiseen suljettuun guardiin tällä kertaa päällä olijan näkökulmasta: miten siellä täytyy olla, ja miten sieltä pääsee pois.
Heli on hakenut suljetun guardin, eli kietonut jalat vastustajan ympärille
Päällä ollessa pitäisi ensisijaisesti säilyttää hyvä posture eli ryhdikäs asento. Voima tähän lähtee lantiosta, kädet voivat olla apuna ja katse suunnattu eteenpäin. Treeneissä katsottiin kaksi tapaa avata suljettu, niin sanotusti alhaalta ja pystyssä.

Alhaalla avatessa lähdetään siirtämään varovasti painoa toiselle säärelle, ja samalla viedään toinen polvi kaverin lantion alle. Kädet toimivat tukipisteinä kaverin pallean seudulla, ja halutessaan niillä voi ottaa vaikka kaverin käden haltuun ja painaa sen tiukasti kiinni alla olijan vatsaa vasten. Samalla vedetään omaa lantiota pois päin kaverista siten, että guardi aukeaa. Tässä vaiheessa olisi hyvä muistaa nostaa etumainen jalka pystyyn, jotta kaveri ei saa heti guardia takaisin kiinni.

Pystyynnousuavauksessa haetaan myös kaverin käsi haltuun ja painetaan kaverin kroppaan kiinni molemmin käsin. Tästä tulee samalla yksi tukipiste nousua varten. Tämän jälkeen nostetaan ensin toinen jalka ja sitten toinen jalka pystyyn ja noustaan seisomaan saakka. Katse on hyvä pitää horisontissa ja lantio tukevasti edessä. Viedään toista jalkaa hieman taakse ja painetaan kaverin guardi auki tämän polvesta.

Kahden avauksen lisäksi katsottiin yksi ohitus. Ohitukseen lähdetään kaverin jalkojen välistä liu'uttamalla oma etumainen polvi tämän reiden yli. Samalla voi hakea kaverin kainalon ja pään haltuun. Oma painopiste pysyy alhaalla ja toinenkin jalka siirretään lähelle kaverin lantiota. Varsinainen ohitus viimeistellään tuomalla ensin taaempi jalka ohi/yli, jonka jälkeen liu'utaan polven kanssa liike loppuun saakka.

Tässä ehkä alkaa huomata, miten vaikeaa positioita on joskus sanallisesti selvittää. Siksipä paras oppi tulee treeneissä! Tiistaina mennään taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti