torstai 13. marraskuuta 2014

Tiistai 11.11. - Peruskurssi: pako mountista

On taas peruskurssin aika, ja tuttuun tapaan kaikki lähtee liikkeelle ns. pulaan joutumisen näkökulmasta, alta kaverin mountista. Mount on positio, jossa kiteytyy lajin perimmäinen tarkoitus position suhteen: istu kaverin päälle ja lopeta tämä. Back mount, tilanne, jossa kaveri on selkäpuolella, se tulee myöhemmin. Nyt keskityttiin mountiin, jossa itse on jouduttu selälleen ja kaveri istuu päällä. Mountissa päällä pitäisi joutua tekemään vähemmän töitä kuin alla, ja mounttipaossa kyseessä onkin ehkäpä koko lajin "raskain" liike.

Ihan alkuun voin taas todeta, että lajissa on todella monta eri tapaa tehdä eri tekniikoita, ja taitava googlaaja löytää useita videoita joka asiasta. Tärkeintä on, että löytää itselle sopivat tavat ja yksityiskohdat tehdä asioita. Yritetään aina mahdollisuuksien mukaan linkittää näihin teksteihin havainnollistavia kuvia ja videoita, ei kannata hämmentyä, jos niissä onkin pikkuisen erilaiset yksityiskohdat kuin treeneissä. Parhaiten oppii tekemällä, eli tulemalla paikalle. Jos kuitenkin kiinnostaa, niin miään ei estä etsimästä ja katsomasta videoita.
Elina on päässyt kaverin mountiin
Mount -pakoa varten harjoiteltiin oikeastaan kahta jiu-jitsun perusliikettä, jotka toistuvat läpi lajin: katkarapua ja siltaa. Molemmissa liikkeissä korostuvat lantion ja jalkojen yhteistyö. Jalkojen tehtävänä on ponnistaa tukevasti maasta, ja lantio johtaa liikettä.

Katkarapu on liike, jonka tarkoituksena on saada lantio liikkeelle mattopainissa. Sitä harjoitellaan usein salin päästä päähän tehtävänä liikesarjana: lähtö tapahtuu selällään, jalat tuodaan lähelle omaa takamusta. Jaloilla ponnistetaan lantio ilmaan (silta) ja samalla käännytään toisen hartian varaan ja liikutetaan lantiota taakse. Mount -paossa tähän lisätään käsillä työntäminen, yleensä joko kaverin polven tai lantion kohdalta. Monesti katkarapuja joutuu tekemään useamman, jotta todella pääsee tilanteesta pois. Pako on onnistunut vasta kun koko kroppa on saatu kaverin alta pois, ja ollaan niin sanotusti guardissa (jalat itsen ja kaverin välissä). Alla video katkarapuliikkeestä.

Kun katkaravussa pyritään pois kaverin alta, siltaamalla pyritään pääsemään itse kaverin päälle. Ensin haetaan kaverin toinen käsi haltuun; tämä tehtiin treeneissä ensin siltaamalla voimakkaasti, jotta kaveri joutuu ottamaan tukea maasta. Kaverin toinen käsi, "tukikäsi", haetaan omaan kainaloon ja suljetaan tiukasti sinne. Tämän jälkeen sillataan uudestaan kaverin tukikäden puoleisen hartian yli, ja samalla käännetään koko paketti ympäri. Vapaalla kädellä voi auttaa työntämällä kaveria kainalon tienoilta. Liike päättyy usein siten, että kaveri jää alle ja ottaa suljetun guardin kiinni (kaverin jalat ovat kropan ympäri kiinni). Suljettu guard on neutraali positio, joten huonosta paikasta on päästy parempaan tilanteeseen. Alla video siltapaosta.

Hyvin oli tiistaina porukkaa treeneissä, toivottavasti laji oli mieleen, ja porukka jatkaa kurssilla. Jos et päässyt paikalle, ja yhä houkuttaisi lajin aloittaminen, niin vielä ehtii mukaan. Seuraavat treenit ovat huomenna perjantaina 14.11. kello 18.30. Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti