sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

BJJ Mundials 2014

BJJ:n mm-kisat oteltiin tuttuun tapaan Long Beachilla Kaliforniassa. Fight Clubia oli edustamassa tuttu kolmikko: Venla, Elina ja Hanna. Reissuun lähdettiin kaikkien kolmen osalta varsin huonosti valmistautuneina, sillä jokainen oli kärsinyt pitkästä tai vielä pidemmästä kuumeilusta pitkin kevättä. Perinteiset kisavalmistautumiset piti siis unohtaa, ja pääpaino kisaa edeltävinä kuukausina olikin levossa ja henkisessä valmistautumisessa.

Elina matkusti vuonna Long Beachille kuusi päivää ennen kisoja. Venlan kanssa matkustimme poikkeuksellisesti vasta kisaviikon keskiviikkona eli kolme päivää ennen omaa ottelupäivää. Tämä järjestely osoittautui toimivaksi, ja tuntui että aikaeroon ehti sopeutua mukavasti.

Fight Like a Girl Club valmiina ensimmäiseen kisapäivään.
Elina kilpaili tänä vuonna purppuravöisten -69 kg sarjassa, joka oteltiin perjantaina. Vastaansa Elina sai yhdysvaltalaisen Crystle Ashfordin. Ottelu päätyi lyhyen pystytunnustelun jälkeen mattoon Elinan guardiin vedolla. Elinan guardipeli lähti liikkeelle hyvin, mutta fyysinen Crystle sai hiljalleen paineen  kohdilleen, ja pääsi yrittämään ohitusta. Elina sai puolustettua ohituksen kilppariin, mutta Crystle sai hyödynnettyä position ja kaivoi pisteiden arvoisesti selkäkontrollin. Elina sai vielä taisteltua itsensä vapaaksi, mutta vastustaja sai napattua triangelin kiinni ottelun viimeisellä minuutilla. Elinan purppuravyö debyytti mm-kisoissa päättyi siis tällä kertaa ensimmäiselle kierrokselle.

Vastustaja prässää.
Elina hakee lopetusta.
Ruskea- ja mustavöiset naiset aloittivat kisaurakkansa lauantaina. Venla pääsi ottelemaan ennen oman sarjansa semifinaalia avoimessa painoluokassa. Ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui yhdysvaltalainen Leanna Dittrich. Leanna aloitti matsin guardiin vedolla ja sai sweepattua itsensä päälle. Venla sai kuitenkin guardipelinsä nopeasti käyntiin ja käänsi pakan jälleen ympäri päästen lopulta myös ohi guardista. Leanna sai palautettua guardin ja pääsi vielä uhkaaman hyvällä triangeliyrityksellä. Venla sai kuitenkin pidettyä päänsä kylmänä, ja vei lopulta otteluvoiton pisteillä.

Avoimen painoluokan toisessa ottelussa vastaan asettui kokenut ja kova brasilialainen Beatriz Mesquita. Bea veti guardiin, ja sai hetken taistelun jälkeen suljetun guardin. Kokemus näkyi, ja Venlalla oli täysi työ saada guardia avatuksi. Yksi avaus onnistui, ja Venla pääsi hetkeksi kokeilemaan guardin ohitusta. Bea palautti kuitenkin nopeasti suljetun guardin, ja sweeppasi Venlan. Venla sai taisteltua itsensä takaisi päälle, mutta uusi sweeppi toi Bean mounttiin, ja ottelu päättyi lopulta Bean voittoon kuristuksella.

Lauantain edustusryhmä edustavana.
Mustavöisten avoimia sarjoja oteltiin samaan aikaan, kun aloitin valmistautumisen omaan otteluuni. Sarjani ruskeavöiset -69 kg oli surkean pieni, sillä osallistujia oli vaivaiset viisi kappaletta. Sain vastaani kokeneen brasilialaisottelijan Monique Eliasin, jonka peliä olimmekin kotisalilla opiskelleet. Ottelu käynnistyi Moniquen guardiin vedolla. Pääsin hetkellisesti ohittamaan suunnitelmani mukaan, mutta päädyin lopulta suljettuun guardiin. Monique tuntui olevan koko ajan puoli askelta edellä, ja saikin sweeppattua itsensä nopeasti päälle. Loppu olikin minun osaltani puolustustaistelua, joka päättyi lopetukseen.

Venlalla oli edessään vielä yksi matsi eli mustavöisten +79,3 kg sarjan semifinaali, jossa vastaan asettui brasilialainen Leticia Lalli. Ottelu alkoi käsikirjoituksen mukaan eli Venla sai alasvientinsä onnistumaan, ja pääsi 2-0 johtoon. Ohitusyritystä puolustaessaa Leticia kääntyi kilppariin, missä vietettiinkin suurin osa ottelusta. Leticia puolusti huolellisesti, eikä Venla saanut purettua tiivistä puolustusta. Tuomarin varoitettua molempia ottelijoita passiivisuudesta, Venla sai haettua selkäkontrollin, ja ottelu päättyi Venlan 6-0 voittoon. Finaalipaikka oli siis varmistettu, ja pääsimme siirtymään hotellille valmistautumaan seuraavaan kisapäivään.

Venla valmistautumassa finaaliin.
Sunnuntaina edessä olikin suomalaisittain historiallinen hetki, kun finaalimatolle asteli suomalainen mustavyö. Venlan finaalivastustaja oli brasilialainen Andréa Mc Comb Pereira. Jos lauantain semifinaali alkoi käsikirjoituksen mukaan, niin sunnuntain finaali kulki alusta loppuun saakka Venlan pelikirjaa mukaillen. Venla onnistui alasviennissään päätyen suoraan päälle sivusidontaan. Tästä edettiin tasaisen varmasti polvi pakilla -positioon, ja lopulta mounttiin. Mountista Venla ei kiirehtinyt, vaan rakensi oppikirjamaisen käsilukon, johon Andréa joutui taputtamaan. Näin jo valmiiksi historiallinen päivä muuttui vielä historiallisemmaksi, ja ensimmäinen suomalainen adult-sarjan mustavöisten maailmanmestari sai kultamitalin kaulaansa. Tämän hienommin ei kisareissu olisi voinut päättyä!
Hyvä Venla! Kuva IBJJF
Team Jyväskylän Fight Like a Girl Club.
Muitakin erinomaisia suomalaissuorituksia näissä mm-kisoissa nähtiin:
Kari Peltola otteli itsensä pronssille ruskeavöisten miesten -100,5 kg sarjassa, ja Valtteri Serimaa nappasi niin ikään pronssia samassa painoluokassa, mutta purppuravöisten sarjassa. Jesse Urholin urakoi itsenä hopealle sarjassaan purppuravyöt -94 kg. Suomalaisnaisilla näytti olevan näissä kisoissa kaikki tai ei mitään -periaate, sillä kaikki suomityttöjen mitalit olivat tänä vuonna kultaisia! Outi Järvilehto taisteli itsensä upeasti uuden painoluokan -48,5 kg voittoon, ja samana päivänä Jonna Konivuori nappasi kultaa purppuravöisten naisten +79,3 kg sarjassa. Onnittelut vielä kaikille mitalisteille ja mestareille Fight Clubin tyttöjen puolesta!

3 x maailmanmestari :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti