torstai 1. maaliskuuta 2012

tiistai 28.2. - jalkalukkoja avoimesta guardista

Viikon teemana on avoin guard päältä. Useinhan tästä etsitään lähinnä keinoja guardin ohittamiseen, sillä lopetuksia on käytössä varsin vähän. Jos kaveri alla kuitenkin "tarjoaa" jalkojaan, on niihin mahdollista hyökätä jalkalukolla - etenkin lukkopainissa, sillä sallittujen jalkalukkojen määrä nousee. Lukkopainissa jalkalukolla hyökkääminen on siinäkin mielessä riskittömämpää, että lukon epäonnistuessa ja kaverin noustessa mahdollisesti päälle ei tämä kuitenkaan saa sweeppipisteitä. BJJ:ssä puolestaan kaveri voi saada pisteet, ja ainoa mahdollinen lukko alemmilla vöillä on suora nilkkalukko, ja siihenkin liittyy omat sääntönsä kiristämisen suhteen.

Treeneissä keskityttiin varsinaisen jalkalukon sijaan hyvän kontrollin hakemiseen. Ainakin allekirjoittaneella muodostuu usein ongelmaksi se, että vaikka jalkalukot ovat tekniikkana tuttuja, niin niiden hakemiseen menee yhä liian paljon aikaa. Kuitenkin hyvällä haulla pääsee heti ottamaan kaverin jalan haltuun kontrolloidusti, jolloin tämän paot vaikeutuvat ja itse lukon kiristäminen on enää viimeinen silaus.

Lähdettiin liikkeelle tilanteesta, jossa alla oleva ns. tarjoaa jalkojaan eli pelaa avointa guardia selällään ja pyrkii käyttämään hookkeja kontrollointiin. Lähtipä sitten tekemään suoraa nilkkalukkoa tai muita mahdollisia jalkalukkoja, on lähtöajatus sama: jalka haltuun esim. nilkan kohdalta kainaloon napaten, polvesta voi toisella kädellä ohjata jalkaa paremmin haltuun ja samalla liikutaan itse lähemmäksi kaveria. Kontrolloinnin kannalta tärkeintä on saada kaverin jalka haltuun reiden kohdalta. Tämän jälkeen voi hyökätä melkeinpä millä tahansa jalkalukolla ja vaihtaa lukkoyrityksiä, jos kaveri puolustaa jonkun. Treeneissä ei keskitytty niinkään siihen, kumpaan kainaloon jalka laitetaan tai heittääkö mahdollisesti toisen jalan kaverin jalan yli suorassa nilkkalukossa (muissahan ulompi jalka yleensä heitetään yli, ja pyritään samalla saamaan omat jalat turvaan), vaan siihen, että omalle sisääntulolle tulee tehtyä toistoja toiston perään.

Ihan loppuun katsottiin myös pakosuunnat suoraan nilkkalukkoon (jalkapohja maahan!) sekä kiertäviin polvilukkoihin (heel hook ja toe hold). Kiertävien lukkojen kanssa oikeaan pakosuuntaan kiertäminen on tärkeää, sillä muuten lukko kiristyy entistä pahemmin. Jos lukkoa tehdään vasempaan jalkaan, on pakokierto oikealle ja toisin päin. Treeneissä suosittelen alussa vaikka taputtamaan ja sitten pyytää kaveria neuvomaan pakosuunta ja kokeilla sitä. Pakokierähdys kun täytyy tehdä melko räjähtävästi onnistuakseen, niin ei sitten polvet pauku treenilöissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti