keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

tiistai 27.3. - lopetuksia avoimesta guardista

Avoimeen guardiin päädytään tyypillisesti suljetusta guardista päälläolijan yrittäessä avata guardia. Sen sijaan, että alla tyytyisi odottamaan päällä olijan ratkaisuja, on hyödyllistä tehdä itse aloitteita. Erittäin hyödylliseksi olen kokenut tämän tavan etenkin, jos kaveri päättää avata guardin nousemalla seisomaan. Yleensä en jää odottamaan, että kaveri painaa jalat auki ja täten saa suoraan kontrollin, vaan avaan guardin itse pyrkien samalla joko heti sviippaamaan tai vähintäänkin ottamaan hyvän kontrollin kaverista.

Treeneissä keskityttiin muutaman lopetuksen hakemiseen avoimesta guardista: triangeliin ja suoraan käsilukkoon. Molemmat edellyttävät kaverilta huonoa postuuraa tai vaihtoehtoisesti kaverin postuuran rikkomista. Itse pidän otteista, joissa minulla on hallussa kaverin toinen käsi sekä toisella kädellä ote saman puolen kauluksesta. Riippuen siitä, "tarjoaako" kaveri yhtä vai kahta kättä, lähdettiin tekemään triangelia (yksi käsi:) tai jujia (kaksi kättä).

Triangeli: avoimesta guardista triangelia tavoitellessa korostuu lantion rooli entisestään. Oma lantio täytyy ampua mahdollisimman ylös - pelkillä jaloilla kiipeäminen ei tässä tapauksessa toimi. Jos samalla saa triangelin jo kiinni, niin hyvä niin, mutta aluksi pelkkä jalkojenkin ristiminen voi riittää, jos lantio viedään tarpeeksi ylös. Kaveri nykäistään maahan ja kiristetään itse triangeli ottamalla niskan yli menevän jalan nilkasta kiinni, työntämällä toisella jalalla lopetusta parempaan kulmaan ja sulkemalla triangeli tiukasti. Viimeistelynä puristetaan polvia yhteen. Huom: kaverin käden tulee mennä ristiin.

Juju: myös suora käsilukko vaatii lantion ylös heittämistä. Jo tässä vaiheessa voi hakea hieman kulmaa kaveriin nähden, jotta tätä on helpompi kontrolloida. Lantiota ei saa missään vaiheessa päästä laskemaan, sillä tämä on myös kaverin suunta puolustautua jujilta. Käsilukkoon kannattaa lähteä lähinnä, jos kaverin molemmat kädet jäävät lukon sisään, sillä muutoin edistyneempi kaveri reagoi usein lukkoyritykseen kiertämällä guardin ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti