maanantai 5. maaliskuuta 2018

Tiistai 20.2. ja perjantai 23.2. - Peruskurssi: Käsivarsiheitto ja jalkalukkoja

Peruskurssin viimeisellä viikolla harjoittelimme pystystä käsivarsiheiton tekemistä. Judossa heitto tunnetaan nimellä ippon seoi nage ja mallisuorituksen voi katsoa oheiselta videolta. Onnistuneen heiton vaiheet ovat:

1) Horjutus - Kaveri saadaan pois tasapainosta esim. hihasta ja kauluksesta vetämällä
2) Sisäänmeno - Tuodaan oma olkavarsi kaverin kainaloon ja samalla käännytään selkä kohti kaveria
3) Painopisteen lasku - Kyykätään oma lantio kaverin lantion alapuolelle. Tärkeää on pitää oma selkä suorana ja varoa takamuksen liikkumista taaksepäin.
4) Kaverin nosto ja heitto - Pidetään veto kaverin kädessä ja suoristetaan omat polvet, jolloin kaveri saadaan nostettua selkään. Viimeistellään heitto vetämällä kaverin kättä sivulle, jolloin tämä tippuu hartian yli mattoon. Kannatetaan kaveria käsivarresta, jolloin tämän alastulo pehmenee.



Matto-osuudessa jätimme kaverin kädet rauhaan ja keskityimme sen sijaan opettelemaan jalkalukkoja. Nilkkalukon, toe-holdin ja heel hookin tekemisestä löyty tarkempi kuvaus sekä video täältä. Polvilukon ihmeellisyyksiin voi puolestaan tutustua täältä.

Jalkalukoista BJJ-kisoissa sallittuja ovat suora nilkkalukko valkoiselta vyöltä alkaen sekä suora polvilukko ja toe-hold ruskealta vyöltä alkaen. ADCC-lukkopainissa nilkalukko on niin ikään sallittu kaikille, suora polvilukko intermediate-luokasta alkaen ja toe-hold sekä heel hook professional-luokassa. Pääsyy sääntörajoituksiin on se, että etenkin kiertävät polvilukot (eli toe-hold ja heel hook) eivät varoita kiristymisestään samaan tapaan kuin esim. kyynärpäähän kohdistuvat lukot. Tämän vuoksi myös sparreissa kannattaa noudattaa näiden osalta varovaisuutta sekä lukottajana että lukotettavana. Liikaa jalkalukkoja ei kuitenkaan tarvitse pelätä ja niiden hakeminen tuo ehdottomasti oman hauskan ulottuvuutensa painimiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti