Kilppariin kääntyminen voi olla hyvä puolustuskeino |
Kaveria ei ole hyvä päästää kiertämään kontrolloimaan kilpparia takaapäin. Kun on käännytty kilppariin, ja kaveri lähtee kiertämään etupuolelta taakse, tuodaan oma käsi vasten omaa kylkeä ja liikutaan poispäin kaverista. Käsiä ei kannata työntää eteenpäin, koska tällöin avataan paikkoja lopetuksille. Sen sijaan, että kilpparissa mentäisiin ihan sykkyrään, tulisi kilppari pitää aktiivisena. Tämä tehdään köyristämällä yläselkää ja pitämällä lantio vahvana, tuomalla sitä vähän eteenpäin. Jos kaveri uhkaa edestä kuristuksella tuomalla kättä kaulalle, tulee kuristava käsi hoitaa aina ensin pois.
Kun kaveri kontrolloi kilpparia edestä (tähän päädytään usein, kun kaveri on sprawlannut päälle), on yhtenä kilpparista poistumisen keinona peruuttaminen. Pidetään selkä köyristettynä ja lantio vahvana ja pakitetaan pois. Tämä yksinkertainen tekniikka saattaa onnistua, kun kaveri ei vielä ole päässyt ottamaan kunnon kontrollia. Toisena vaihtoehtona tehtiin guardin palautusta. Taas selkä ja lantio vahvana, toisella kädellä voidaan työntää kaveria hartialinjalta kauemmas, astutaan jompaakumpaa jalkaa ylös (yleensä saman puolen kuin blokkaava käsi) ja tähdätään jalkaa kaverin jalan ulkopuolelle ja samalla istutaan alas heittäen samalla toinen jalka toiselle puolelle. Tästä päädytään siis joko suljettuun tai avoimeen guardiin. Tämä tekniikka toimii erityisesti, kun kaveri lähtee kiertämään sivulle. Muistetaan taas ensin blokata kaverin liikettä tuomalla oma käsi väliin ja sitten tehdään istuminen.
Jos kaveri on päässyt kiertämään ja kontrolloi sivulta, palautettiin guard kuperkeikkapalautuksella. Kuperkeikka tehdään siten, että kaveria lähempänä oleva hartia tuodaan mattoon ja oma kauempi jalka heitetään laajassa kaaressa toiselle puolelle. Tästä päästään taas joko perhosguardiin tai suljettuun. Kuperkeikassa on tärkeintä pitää taas lantio vahvana ja hyvin liikkeessä. Kuperkeikkapalautus voidaan tehdä myös, jos kaveri on kiertänyt kokonaan taakse, mutta tällöin se on yleensä hieman hankalampi saada onnistumaan.
Tärkeintä kilppariin kääntyessä on muistaa, että heti kilppariin kääntymisen jälkeen on hyvä lähteä liikkeelle, joten kaverilla ei päällä jää aikaa rakentaa omaa peliään.
Tiistaina katsottiin puolestaan kilpparia päälläolijan näkökulmasta. Päällä on tärkeää muistaa pitää koko ajan painetta kaverin päällä, jotta tämä ei pääsisi pyörähtämään samantien pakoon kilpparista. Mikäli kilppariin päädytään esim. sprawl-tilanteesta etupuolelle, luodaan paine tuomalla oma rintakehä vasten kaverin yläselkää ja heittämällä omat jalat kauas taakse, varpaat koko ajan aktiivisena, jolloin liikkuminen on helpompaa. Etupuolelta on mahdollisuus hakea erinäisiä lopetuksia, mutta kuitenkin useasti on järkevää kiertää kaverin hartialinjan taakse ja kontrolloida kilpparia lantiolta (joko sivulta tai kokonaan taakse kiertäen). Sivulta kontrolloidessa toinen jalka tulee kaverin jalan viereen, taas varpaat tulisi olla aktiivisena, jolloin oma liikkuminen on helpompaa. Toinen jalka pidetään suorassa, jalkapohja matossa ja tämän avulla työnnetään painetta kohti kaverin lantiota. Lisäksi kädellä otetaan ote kaverin yli lonkkaluulle ja nojataan siis kaverin lantion päälle. Takaa kontrolloinnissa kaverin lantio tulee polvien väliin, ollaan varpaillaan matossa (taas liikkuminen on tarvittaessa helpompaa) ja puristetaan polvilla. Opettelimme kilpparin ympäri liikkumista koko ajan painetta pitäen. Jos kaveri lähtee liikkeelle, on tärkeää pysyä liikkeessä mukana. Käsi lonkalla ja liimautuminen lantioon kiinni auttaa tässä. Usein kaverin esim. yrittäessä pakoa kuperkeikalla, päädytään sivusidontaan.
Kilpparista päältä on siis tärkeä muistaa olla koko ajan liimautuneena kaveriin ja esim. selkäkontrolliin edetessä tehdä eteneminen hyvän kontrolloinnin kautta. Ilman kontrollia tehtävä hookkien tunkeminen kostautuu yleensä, koska kaveri pystyy liikkumaan. On myös hyvä muistaa, että kilpparissa olevaa kaveria on vaikea liikuttaa suoraan eteen, taakse tai sivuille. Suoraan taaksepäin vetäminen on myös vaarallista kilpparissa olevan nilkoille. Eli jos lähdetään liikuttamaan kilpparia, tulee se tehdä etu- tai takaviistoon.
Katsottiin kaksi tapaa saada hookit sisään ja ottaa selkä haltuun. Molemmissa lähdettiin liikkeelle kontrolloinnista sivulta. Ensimmäisessä selänotossa on saatu turvavyöote kiinni. Tehdään pieni hyppäys ja vaihdetaan toinen jalka kaverin jalan viereen. Toinen jalka tulee siis toiselle puolelle lantiota. Samalla liikkeellä nykäistään kaveria takaviistoon (tai etuviistoon). Useasti tässä vaiheessa saadaan suoraan alapuolinen hookki sisään. Jos hookkia ei kuitenkaan saa, on hyvä jatkaa liikettä toiselle kyljelle ja matkalla ujuttaa hookki sisään. Yleisenä muistisääntönä selkäänmenosta kun ollaan saatu toinen hookki sisään on, että tulisi olla sillä kyljellä, jolla hookki on sisässä. Viimeistellään selkään meno niin, että tuodaan omat jalat kiinni, esim. toinen jalkapohja toiseen jalkapöytään, puristetaan polvia yhteen, pidetään yläselän kontrolli tiukkana, taivutetaan omaa ja samalla kaverin selkää kaarelle, jolloin vapautuu tilaa laittaa hookki sisään.
Selkää hakemassa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti