maanantai 26. syyskuuta 2016

Sunnuntai 25.9. - Toe hold ja suora polvilukko x-guardista

Sunnuntaina jatkoimme taas x-guardin parissa. Lähdimme katsomaan tekniikoita tilanteesta, jossa  kahden jalan x-guardissa ollaan haettu kaverin etummainen jalka kainalon sijaan oman hartian päälle. Jalka pidetään kontrollissa oman pään avulla sekä hakemalla ote kaverin reideltä hieman polven yläpuolelta. Tästä voidaan lähteä horjuttamaan kaveria sekä tekemään esim. ylösnoususweeppiä.

Tällä kertaa katsoimme kuitenkin reaktioita tilanteeseen, jossa kaveri lähtee astumaan taaksepäin pois x-guardista. Tällöin rintamasuunta kääntyy pois päin ja tämän jalka kääntyy polvi kohti allaolijan vatsaa. Tällä hetkellä kaverin jalka on hyvin tarjolla joten mikäs sen näppärämpää kuin hyökätä siihen jalkalukoilla. Ensimmäisenä vaihtoehtona katsoimme toe holdia eli toukkaria. Kaverin jalan kääntyessä napataan kiinni kaverin jalkapöydästä omalla ulommalla kädellä (eli jos kaverin oikea jalka oli ollut hartian päällä, tartutaan kiinni vasemmalla kädellä) tutulla toukkariotteella eli pikkusormi kaverin pikkuvarvasta vasten. Työnnetään kaverin kantapää kohti tämän takamusta ja otetaan toisella kädellä kimura-ote jalan alta ja omasta kädestä. Kiristetään toukkari vääntämällä kaverin varpaita kohti tämän kantapäätä sekä tuomalla koko pakettia kohti kaverin takamusta. Puristamalla polvet yhteen kaverin reiden ympärille voi hidastaa tämän pakenemista, mutta toukkarin kiristäminen tästä tilanteesta vaatii silti yleensä nopeaa reagointia.

Hieman enemmän miettimisaikaa on sen sijaan suorassa polvilukossa, jota voi lähteä tekemään ihan samasta alkutilanteesta. Tällä kertaa kaverin lähtiessä poistumaan otetaan ote molemmilla käsillä tämän nilkasta heti kantapään takaa ja painetaan kaverin jalka omaa rintakehää vasten. Samalla kun roikutaan jalassa kiinni, tuodaan omat jalat ristiin kaverin takareiden/takamuksen päälle. Tärkeää on, että tullaan itse kohtisuoraan kaverin jalan alle ja että tämän polvi pysyy omien jalkojen sisäpuolella. Lukko kiristetään nostamalla lantiota ihan samalla periaatteella kuin suorassa käsilukossakin. Tälle lopetukselle voi löytyä paikkoja varsin yllättävistäkin tilanteista, kun vain muistaa tarttua tiukasti kaverin jalkaan kiinni aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti