Jyväskylän Fight Like a Girl Club on Jyväskylän Fight Clubilla treenaavista naisista koostuva treeniporukka. Lajeinamme ovat brasilialainen jiu-jitsu, lukkopaini ja vapaaottelu. Klubilla on naisten treenit kahdesti viikossa. Tämä blogi toimi vuosina 2011-2018 näiden treenien treenipäiväkirjana. Toiminta salilla jatkuu entisellään, mutta treenipäiväkirjan sijaan blogissa julkaistaan nykyisten ja maailmalla vaikuttavien klubilaisten kirjoituksia treeneistä, kisaamisesta ja kamppailevista naisista.
Treeniblogin päivittäminen on ollut vähän katkolla Teron leirin jälkeen. Hanna, Elina ja allekirjoittanut ollaan valmistauduttu Mundialeihin, ja välissä on mm. salikisattu Fight Clubin porukan kesken. Pahoittelut siitä, ettei blogi ole nyt ihan pysynyt perässä. Leirin jälkeen ollaan käyty läpi seuraavia asioita:
tiistaina 14.5. Teron leirin De La Riva -kertausta.
Lauantaina 18.5. kisattiin siis myös ne klubin omat salikisat. Tarkoituksena oli tarjota etenkin vähemmän kisanneille mahdollisuus testata itse kisatouhua kavereiden kesken. Kisat sujuivat loistavasti, ja reilu 20 bjj ja 20 lukkopainimatsia myöhemmin porukka pääsi saunomaan. Tytöistä kisasivat Henna-Riikka, Kaisa, Matilda ja Päivikki, joista Henna-Riikka vei tällä kertaa bjj-sarjan ja Matilda lukkopainisarjan. Hienosti kaikki vetivät.
Näin mukavaa oli salikisoissa
Nyt meidän ollessa Long Beachin auringon alla tyttöpainit pyörivät normaalisti senkin ajan. :) Kisat ovat meidän osalta perjantaina (Suomessa pe-la välinen yö) ja lauantaina. Kisaraportti seuraa myöhemmin. Loppuun vakavaakin vakavampi valmistautumisvideo.
Tänä viikonloppuna leireiltiin Pyylammen Teron opastuksella; BJJ:ssä aiheena oli De La Riva ja sen eri muunnokset, lukkopainissa käytiin läpi istumaguardia. Paljon siis sweeppailua ja hieman lopetuksia. Treenien tekniikoita ei tässä käydä kirjoittamaan, mutta niitä kertaillaan kyllä tulevaisuudessa. Jiu-jitsutaituruuden lisäksi Tero ehti opastamaan myös leivonnan saloihin:
Kookospallot à la Tero
ainekset:
3dl kaurahiutaleita
1dl kookoshiutaleita
1dl tomusokeria
100g voita tai margariinia
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl kermalikööriä -> tämä korvattiin nyt hunajalla ja vedellä
koristeluun 1 dl kookoshiutaleita
Sekoita kuiva-aineet keskenään ja nypi voi/margariini näiden joukkoon kunnes seos on tasainen. Lisää likööri/hunaja/vesi tms. haluamasi mauste. Pyörittele seoksesta palloja. Viimeistele koristelemalla pallot kierittämällä niitä kookoshiutaleissa. Laita pallot jääkaappiin "hetkeksi". Syö ja nauti.
Katsottiin ns. x-guardia, itse position hakua sekä paria sweeppiä siitä. Lähdettiin hakemaan positiota avoimesta guardista, jossa allaolijalla on otteet hihoista ja toinen hookki kaverin polvitaipeessa, toinen lantiolla. Tästä liikutetaan päällä olijaa, jotta tämä joutuu tasapainoilemaan päällä. Jos päällä olija astuu toisen jalan lähemmäksi, lähdetään siirtymään x-guardiin ns. kaverin alle. Lantiolla ollut jalka liu'utetaan hookiksi kaverin nivusten kohdalle siten, että polvi kääntyy ulospäin. Toinen jalka käännetään hookiksi polvitaipeeseen.Samalla haetaan kaverin toinen jalka oman pään ja hartian väliin. Kaverin etupuolelle jäävän jalan hookki on siisn alla ja takapuolelle jäävä päällä. Alla oleva video antanee paremman kuvan itse positiosta, kuin yllä oleva selostus...
Tiistaina katsotiin siis kahta esimerkkivaihtoehtoa, joita x-guardista voi lähteä hakemaan. Ylipäätään on tärkeää pitää päällä olija liikkeellä aktiivisilla jaloilla ja lantiolla, jotta tämä ei pysty tasapainottamaan omaa positiotaan ja purkamaan x-guardia.
* Eka sweeppi lähtee siten, että alimmainen hookki liu'utetaan kaverin kantapään kohdalle ja toinen hookki viedään kohti lantiota. Ylempi hookki työntää ja alempi vetää, jolloin kaveri kaatuu taakse päin.
* Toisena vaihtoehtona katsottiin sweeppiä, jossa levitetään kaverin positiota auki. Ylempi hookki jätetään paikoilleen ja käännytään samalla kyljellen, kasvot samaan suuntaan kuin kaverilla. Pidetään kaverin jalka hartialla ja tehdään tekninen ylösnousu, jolloin päästään päälle.
Saimme sunnuntaisia vieraita Kuopion Gladiator Factorylta kun Emmi, Nea ja Marjo saapuivat katsastamaan tyttöpainit. Tämän vuoksi pitäydyimme sparripainotteisessa ohjelmassa:
- ensimmäisenä teimme kolmen hengen tehtäväsparria, jossa kukin on vuorollaan 3 minuuttia hiillostettavana. Aloitimme siitä, että hiillostettava lähti aina avoimesta guardista päältä tehtävänään ohittaa guardi. Alla oleva pyrki sweeppaamaan tai lopettamaan. Lisäkiusana oli sääntö siitä, että suljettuun guradiin ei päällä olija saa joutua.
- toinen setti tehtiin samalla formaatilla, mutta siten, että hiilostettava lähti avoimesta guardista alta. Säännöt olivat samat.
Katsoimme sparrien välissä jäähdyttelyksi muutaman perustekniikan. Päältä kävimme lyhyesti läpi yhden ohituksen. Alta teimme kahta sweeppiä, joita voi kertailla tästä tekstistä.
Vappuaaton tyttöpaineihin saapui seitsemän urhoollista vääntäjää. Laitoimme perinteiset työväenlaulut soimaan ja aloimme tarkastella tuplaunderohituksen puolustamista ja nollaamista.
Tuplaunderohituksessahan päällä oleva haluaa kontrolloida alla olevan lantiota ja sen myötä jalkoja. Ohittajalle tilanne on ideaalinen, jos hän saa nostettua alla olevan lantiota ilmaan ja painettua samalla tämän jalat kiinni toisiinsa. Alla olevalle tämä tarkoittaa luonnollisestikin sitä, että oma lantio tulisi pystyä pitämään poissa ilmasta ja jalat irti toisistaan.
Koska tavoitteena on aina nollata kaverin yritykset mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, lähdimme tutustumaan tähän vaihtoehtoon ensimmäisenä. Kun päällä oleva kaivaa molemmat kätensä jalkojen ali, lähdetään heti hakemaan otteita tämän käsistä. Kun hihat on saatu haltuun, pyritään vapauttamaan omat jalat takaisin guardin peluuseen. Tärkeitä seikkoja:
- pidetään päällä olevan kädet hallussa.
- lähdetään liikuttamaan omaa lantiota -> jos kaveri yrittää nostaa sitä, liikutaan ikään kuin taakse päin ja palautetaan lantio mattoon.
- avataan jalkoja ulos päin, jotta niitä ei saisi painettua toisiaan vasten. Vältetään kuitenkin avaamasta jalkoja liian auki vasten mattoa, jotta päällä oleva ei pääse liuttamaan polveaan jalan yli.
- lantiota liikuttamalla saadaan tilaa liikuttaa jalkoja -> jos jalkoja yrittää vetää suppuun ja päällä oleva prässää kovin, tullaan herkästi ohitetuiksi.
- liikkuessa pyritään pitämään rintamasuunta kohti päällä olevaa eli liikuta liikaa kyljelleen, sillä tällöin ohittaja saa hyvän paikan kirtää sivusidontaan.
- kun lantion liikkeellä saadaan tilaa, lähdetään tuomaan jalkoja takaisin meidän ja päällä olevan väliin. Aloitetaan guardin pelaaminen heti kun mahdollista -> hyökkäys on paras puolustus.
Jos päällä oleva on kuitenkin päässyt jo aloittamaan ohituksen ja on selkeästi kiertämässä jalkojen ohi, aloitetaan reipashenkinen puolustaminen. Tämä tilanne on hyvä tunnistaa riittävän aikaisin, sillä mitä nopeammin puolustaminen aloitetaan, sitä helpompaa se on. Yksinkertainen vaihtoehto tuplaunderohitukselle on tietty yritys kääntyä kilppariin, mutta tässä tapauksessa päädytään huonoon positioon ja huonoimmillaan päästetään kaveri selkään. Siksi perinteinen silta-katkarapukombinaatio onkin toimivampi ratkaisu. Päällä olevan kiertäessä lähdetään siis rakentamaan raameja omilla käsillä eli työnnetään ne itsen ja kaverin väliin. Samalla pyritään vapauttamaan oma lantio siltaamalla tilaa ja pakenemalla katakaravun avulla. Aluksi voi olla välttämätöntä katkarapuilla hieman pois päin ohittajasta, jotta saadaa tilaa kääntyä kohti tätä. Katkarapuliikettä tehdään siis tarvittaessa puolelta toiselle. Heti kun saadaan lantio vapaaksi, palautetaan jalat väliin ja aloitetaan guardin peluu.
Guardin peluuseen kävimme läpi yhtä vaihtoehtoa yhdellä hyökkäyksellä ryyditettynä. Spiderguard ja triangeli -video tulossa aivan tuota pikaa.
Viime sunnuntaina olin ottelemassa Krakovassa järjestetyissä ADCC EM-kisoissa. Mukana oli melkoisen iso suomalaisporukka, sillä ADCC SM-kisojen voittajille oli sponsoroitu lentoliput paikan päälle. Kisat alkoivat heti sunnuntaiaamuna, omalta osaltani kaikille pakollisella lääkärin tarkastuksella. Sen jälkeen odoteltiinkin muiden suomalaistyttöjen kanssa punnitusta ja omaa otteluvuoroa, joka oli laitettu viimeiseksi juuri ennen finaaleja.
Joku oli kirjoittanut kisaeväisiini
Ensimmäisessä matsissa sain vastaani skotlantilaisen Arizona Brodien. Matsin alkaessa huomasin, että oma kroppa ei toiminut ollenkaan. Ensimmäiset vajaa pari minuuttia mentiin pystyssä, mutta koska omat ponnettomat alasvientiyritykset eivät toimineet, päätin vetää guardin ennen pisteiden alkua. Pisteiden alkaessa sain kaverin sweepattua, mutta tämä puolustautui kilpparin kautta, jolloin pisteet jäivät saamatta. Loppuaika menikin sitten minun hakiessa ohitusta ja Arizonan pyrkiessä lopettamaan. Kumpikaan ei kuitenkaan saanut pisteitä aikaiseksi ja ottelu siirtyi kolmen minuutin jatkoajalle. Tämä kuluikin melkein samoissa merkeissä. Mattoon päädyttiin Arizonan yrittäessä alasvientiä ja minun puolustettua se siten, että päädyin päälle. Kolmen minuutin loputtua voitin matsin hienokseltaan tuomariäänillä.
Seuraavaan matsiin lähdin suklaan voimilla, ja ihme kyllä olo ei ollut ihan niin hirveä kuin ekassa, joskin terävyys puuttui edelleen. Vastaan asettui ruotsalainen Lisa Phil. Lisa lähti hakemaan otteita, jotka sain kontrattua ottamalla tuplaunderit ja käytännössä kaaduttua kaverin päälle päätyen suljettuun guardiin. Lähdin nousemaan pystyyn ja sain guardin avattua sekä pääsin ohi ja mounttiin. Pisteiden alkaessa sain haettua selkäkontrollin, mutten saanut lopetusta aikaiseksi. Lisa puolusti selän ja päädyttiin suljettuun guardiin minun ollessa alla. Tästä pääsin hip bump -sweepillä päälle mounttiin, jossa taisinkin sitten viettää loppuajan lopetusta hakien. Pistevoitto siis ja pääsin odottelemaan finaalia.
Finaalissa vastaan asettui tuttu vastustaja puolalainen Marya Malyjasiak. Tämä yritti alussa (muistaakseni) käsilukkoa, mutta pystyi puolustamaan lopetusyrityksen ja päädyttiin mattoon Maryan saadessa miinuspisteen guardiin vedosta. Pisteettömällä ajalla Marya yritti sekä käsi- että polvilukottaa, mutta sain nämä puolustettua. Itse pääsin Maryan guardista ohi ja mounttiin, mutten saanut tätä lopetettua. Päädyimme uudelleen pystyyn. Marya haki hyvin alasviennin ja siirtyi näillä pisteillä johtoon. Loppuaika menikin minun pyrkiessä takaisin päälle, mutta Marya oli paremmin hereillä, enkä onnistunut kääntämään tilannetta itselleni. Voitto ja ensi syksyn MM-kisapaikka meni siis Puolaan.
Vähän hymyilytti kuitenkin :)
En muista milloin olisin viimeksi ollut näin pettynyt omaan suoritukseen. Hopea ja finaalitappio eivät ole niinkään syynä vaan oman kropan toimimattomuus. Terävyys ja liike olivat poissa ja tämä vaikutti myös ajatteluun, enkä ollut yhtään hereillä. Pitkää odotusta ei sinänsä voi syyttää, tilanne oli kaikille sama. Harmittaa, etten otellut kunnolla vaan oma keskittyminen meni liikaa siihen, etteivät lihakset tuntuneet tottelevan ollenkaan. Jälkiviisaus ei nyt kuitenkaan auta. Nyt siis lepoa ja suunta kohti seuraavia kisoja: kuukauden päästä allekirjoittanut, Hanna ja Elina otellaan tuttuun tapaan BJJ:n Mundialeissa.
Suomalaistyttöjä Krakovassa
Viikonlopulta mainittakoon myös Katja Kankaanpään hopea ja Katjusa Hörmanin pronssi naisten -60kg sarjassa. Proeliatorin Riina Minkkinen otteli niin ikään hienosti ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissaan sijoittuessaan neljänneksi +60 sarjassa. Myös BJJ/lukkopainipioneeri Jonna Konivuori nähtiin kisoissa, mutta Jonnan kisat katkesivat harmittavasti ekan matsin tappioon. Oli kuitenkin hienoa nähdä Jonna pitkästä aikaa matolla. Muista viikonlopun suomalaismitalisteja olivat kultaa tuonut Janne-Pekka Pietiläinen, hopealle sijoittunut Jyri Kakko sekä pronssin kanssa kotiin palanneet Greger Forsell ja Juha Käki.