perjantai 29. maaliskuuta 2013

Tiistai 26.3.2013 - half guard alta ja old school -sweeppi

Kerrattiin half guardia alla olijan näkökulmasta, ensin positiona ja tämän jälkeen kerrattiin old school -sweep.

* Alla olijan on hyvä pyrkiä olemaan kyljellään. Samalla hallitaan etäisyyttä kaveriin nähden. Etäisyyttä voi hakea sekä päällimmäisen jalan avulla kaverin rintakehän/kainalon tienoilta ja päällimmäisellä kädellä esimerkiksi kaverin hartian tienoilta. Positiosta tulee vahvempi, jos nousee samalla oman kyynärvarren varaan. Tällöin liikkuminenkin on helpompaa.

* Half guardissa vahvoilla on yleensä se, jolla on kainalo hallussa. Päällä olija pyrkii saamaan kainalon haltuun ja prässäämään alla olijan selän mattoon. Alla olija puolestaan tavoittelee kainaloa pyrkiäkseen selkään tai sweepatakseen. Yleisenä sääntönä voitaisiin todeta, että alla olijan on hyvä pitää etäisyys päällä olijaan niin kauan kunnes kainalo on hallussa. Tällöin puolestaan kannattaa olla mahdollisimman lähellä kaveria. Puolivälissä hengaaminen altistaa yleensä prässätyksi joutumiselle ja lopulta guardin ohitukseen. Deep halfin suuntaan ei tänään menty.

* Old school. Nimestä voi jo päätellä, että kyseessä on melkoisen simppeli sweeppi. Haettiin sitä potkaisemalla ensin etäisyyttä pitävä jalka suoraksi ja samalla otettiin kaverin kainalo haltuun. Itse tykkään hakea "kainalon" enemmänkin lantion tienoilta kuin varsinaisesti kainalosta. Puku päällä pyrin ottamaan otteen kaverin lantion yli housuista, lukkopainissa kontrolloin lonkkaluun tienoilta. Oma pää ja hartialinja ajetaan samalla kiinni kaveriin, jotta tämä ei saa kainaloa tai päätä haltuun. Tämän jälkeen noustaan polvilleen, otetaan vapaalla kädellä ote kaverin kauemmasta jalasta ja ns. pusketaan päälle. Tavoitteena on päästä suoraan sivusidontaan, mutta vähintäänkin halfiin päälle.

* Jos päällä olijan kainalo on todella auki, voi samaa reittiä kiivetä suoraan myös kaverin selkään.

vanha koulu -sweeppailua

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

BJJ:n suomettaret - pienen pieni historiikki

Meillä oli tammikuussa Fight Clubin historian neljäs pelkästään naisille järjestetty lukkopainin ja bjj:n peruskurssi. Osallistujamäärä yllätti myös meidät vetäjät. Kurssin kävi loppuun kuusitoista naista, joista kymmenkunta on jatkanut kurssin jälkeen. Tämä ei aina lajin ulkopuolisen korvissa kuulosta suurelta määrältä, mutta kuka tahansa bjj- ja lukkopainija (nainen) ymmärtää miten valtavasta muutoksesta on kyse.

Koska olen aina ollut kiinnostunut kaikenlaisista taulukoista, luetteloista ja tilastoista, niin ajattelin hieman valottaa naisten taivalta ns. Suomi -bjj:n parissa. Oma tietoni perustuu bjj-liiton ja ibjjf:n tuloslistoille (sekä urbaaneille legendoille), joten varmasti osa jää kertomatta. (ADCC) Lukkopainista olisi mielenkiintoista myös kirjoittaa, mutta valitettavasti näitä tuloksia on huomattavasti vaikeampi metsästää Internetin syövereistä. Samat nimet kylläkin vilahtelevat myös siellä. Painopisteessä ovat siis kisanneet ja kisaavat BJJ:n suomettaret. Vaikka kaikki harrastajat eivät kisaakaan, niin kisaajien määrä kertoo yleisesti naistoiminnasta ja sen kehittymisestä.

BJJ SM 2010: Eveliina Pitkänen vs Outi Järvilehto
SM- ja Finnish Open

Ensimmäiset BJJ:n SM-kisat käytiin ilmeisesti 2001, mutta tuolloin ei vielä naisia kisatatamilla nähty. Ensimmäinen naispuolinen suomenmestari kruunattiin/mitaloitiin kaksi vuotta myöhemmin, jolloin Espoon Takadon Saila Rautiainen voitti naisten avoimen sarjan. 2004 saatiin oma sarja myös valkovöisille: tällöin Pankration Gymin Anniina Paananen vei värivöisten sarjan ja Turun ju-jutsuseuran Mira Heininen valkovöisten kultaa. 2007 toi mukanaan painoluokat -/+64 ja vyöluokissa erotettiin valko- ja sinivöiset. Eliten ensimmäinen naisedustaja, Marina Weckström, saatiin 2008, mutta ensimmäisestä eliten avoimen sm-kullasta oteltiin vasta syksyllä 2012. Samana vuonna valko- ja sinivöiset saivat uudet painoluokat: -58,5, -69 ja +69. Myös joukkue SM-kisoissa naisten määrä on kasvanut, ja tänä vuonna peräti kuusi seuraa sai kokoon naisjoukkueen.

Ensimmäiset Finnish Openit pidettiin 2000, ja naiset pääsivät mukaan 2003. Pari vuotta myöhemmin naiset kisasivat kahdessa painoluokassa, -/+60 ja 2006 toi mukanaan jaottelun valkovöisiin ja sinivöisiin. Tuolloin kisattiin myös sinivöisten naisten avoin sarja. 2007 SM-kisoista tutut -/+64 sarjat otettiin käyttöön, ja keväällä 2012 oteltiin nykyisissä kolmessa painoluokassa. Tällöin myös oteltiin ensimmäistä kertaa Eliten avoimessa peräti viiden naisen kera.

Marina Weckström tekee triangelia Katjusa Hörmanille, tällä kertaa lukkopainivermeissä 2010
European Open Championship

Euroopan avoimet oteltiin ensimmäistä kertaa vasta 2004, ja jo vuotta myöhemmin Lepistön Iina toi Suomeen ensimmäisen naisten mitalin, hopeaa sinivöisten -58,5 kg sarjassa. 2006 voitokkaisiin suomalaisiin liittyivät Marina Weckström ja Jonna Konivuori. Vuotta myöhemmin Marina ja Jonna toivat sarjoistaan kultaa, Minna Vähämäen sijoittuessa hopealle. 2009 Marina kisasi jo purppuravöisissä ja sijoittui niin omassa kuin avoimessakin sarjassa mitaleille. Menestyjien joukkoon liittyivät myös Päivi Levonen ja Ulla Kaasalainen.

Jonna Konivuori prässää Anne-Mari Rahikaista, niin ikään lukkopainissa 2010
Parin viime vuoden sisään suomalaisten naisten edustus Euroopan avoimissa on kasvanut tasaiseen tahtiin: 2012 palkintopalleilla nähtiin peräti seitsemän suomettarta ja tämän vuoden tammikuussa kuusi suomalaista naista sijoittui mitalistien joukkoon: sinivöisissä kultaa toi Emilia Tuukkanen ja pronssille sarjoissaan ylsivät Milla Hirvonen, Nanna Saadi ja Inkeri Lehmusoksa. Purppuravöisissä Outi Järvilehto saavutti pronssia ja Hanna Hirvonen hopeaa.

Hanna Hirvonen tuulettaa European Open 2013 -kisoissa
Mundials

Ensimmäiset BJJ:n MM-kisat olivat jo 1996, ja naiset pääsivät mukaan 1998. Tuolloin naiset kisasivat kahdessa eri painoluokassa, eikä vyöluokkia ollut. MM-kultaa ensimmäisissä kisoissa voittivat kevytsarjan Tais Ramos ja raskaan sarjan Rosangela Conceição. Kymmenen vuotta myöhemmin Jonna Konivuori toi ensimmäisen naisten MM-mitalin Suomeen voittamalla hopeaa sinivöisten naisten raskaassa sarjassa. Vuotta myöhemmin mm-tatamilla nähtiin Johanna Koivumäki, Päivi Levonen, Jonna Konivuori ja Sari Manninen, joista kolme ensinmainittua myös sijoittuivat mitaleille. Ensimmäiset purppuravöisten mitalistit saatiin viime vuonna kun Päivi toi -69kg sarjassa pronssia ja Venla Luukkonen hopeaa +74 kiloisissa. Myös Eve Karelehto sijoittui pronssille sinivöisten -69kg sarjassa.

Venla Luukkonen MM kisoissa 2012, päällään Cristiane "Cyborg" Santos
No Gi

BJJ:n lukkopainiversio No Gi rantautui Suomeen viime vuonna, ja takana ovat kahdet SM- ja yhdet Finnish Open -kisat. Eliten tähän mennessä ainoa ottelu käytiin muutama viikko sitten kun Hanna Hirvonen ja Emilia Tuukkanen tekivät historiaa SM-finaalissa. Viime syksyn No Gi European Open kisoissa menestystä Suomeen toivat sinivöisissä otelleet Emilia Tuukkanen ja Elina Tolonen, purppuravöisissä Outi Järvilehto ja Hanna Hirvonen sekä ensimmäinen suomalainen ruskeavöinen nainen, Päivi Levonen.

Suomen ensimmäinen ruskeavöinen nainen Päivi Levonen, tässä vielä purppuravöisenä, MM 2012
Naisten treenit ja leirit

Sen reilun viiden vuoden aikana, mitä itse olen treenannut, on naisten osuus BJJ:ssä kasvanut valtavasti. Kun aloitin treenit Jyväskylässä, oli seurassamme kaksi aktiivista naistreenaajaa, Emmi Bolander ja Anna Kavoura. Varsinaiseen ”tyttötoimintaan” törmäsin ensimmäisen kerran asuessani kevään 2009 Tukholmassa. Siellä Hiltin salilla oli kerran viikossa tjej pass, jossa treenasi kerralla kolmesta viiteen tyttöä. Tuolloin määrä tuntui huimalta.

En tiedä onko kyseessä syy vai seuraus, mutta monessa seurassa on alettu panostetaa erityisesti naisten toimintaan järjestämällä naisille omia treenejä tai peruskursseja. Vaikka suuri osa treeneistä tapahtuu edelleen sekaryhmissä, voivat naisten omat treenit olla monelle voimavara miesvaltaisessa lajissa ja oman kokoiset sparrikaverit kehittävät eri tavalla. Tällaista naistoimintaa Jyväskylän lisäksi on ainakin pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Turussa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Kajaanissa, Kuopiossa ja Oulussa. Myös naisten leirit ovat olleet suosittuja. Päivi Levonen on pitänyt muutaman seminaarin itse, ja ulkomailta Suomeen on saatu ainakin Michelle Nicolini, Ida Hansson, Luanna Alzuguir, Jennifer Guoila Petterson ja Arnela Hadzisulejmanovic. Outi Järvilehto aloitti myös Girls Open Mat -toiminnan Helsingissä, ja tämän seurauksena naiset pääsevät sparraamaan keskenään säännöllisesti myös seurarajojen ulkopuolella.

Ida Hanssonin seminaari Jyväskylässä 2011
Suomettarien BJJ

BJJ:tä verrataan usein perinteisiin lajeihin, judoon ja painiin. Näihin verrattuna BJJ on vielä lapsen kengissä, mutta lajin suosio niin kotimaassa kuin maailmalla kasvaa jatkuvasti ja peruskurssit ovat suosittuja ympäri Suomen. Vanhoja tuloksia selatessa ei voi kuin todeta kuinka valtavasti naisten määrä lajin parissa on lisääntynyt ja kuinka naisten toiminta BJJ:n ympärillä on kehittynyt todella nopeasti. Värivöisiä naisia alkaa olla ihan mukavasti ja elitessäkin saa painikaverin, välillä useamman. Naisia näkyy myös kotimaisten ja kansainvälisten arvokisojen tuomareina, mikä kertoo mielestäni paljon lajin kehittymisestä.

Tällä hetkellä valko- ja sinivöiset naiset kisaavat Suomen arvokisoissa kolmessa eri painoluokassa ja elitessä on avoin sarja. Tosin muutaman viikon päästä kisattavissa Finnish Openeissa myös elite on jaettu kahteen painoluokkaan. SM-kisoissa tämä ei vielä ole ajankohtaista, ei ennen kuin kisaavien naisten määrä lisääntyy. Uskon, että nykyisillä painoluokilla mennään muutama vuosi eteenpäin. Ne eivät ehkä ole kaikille ideaalit, mutta kaikkien naisten avoimesta painoluokasta ainoana vaihtoehtona ei ole vielä montakaan vuotta. Henkilökohtainen toiveeni on, että muutaman vuoden sisään myös Suomen kisoihin saataisiin naisille vyöluokkien lisäksi avoin sarja, ainakin valko- ja sinivöisille. Toki toivon painoluokkia myös eliteen, mutta mielestäni ottelijamäärän siellä pitäisi ensin vähintään kaksinkertaistua. Nykyiset kisaajat ovat avainasemassa, sillä vain aktiivisesti kisaamalla voi vaikuttaa tuleviin painoluokkiin. Uskon kuitenkin, että lajin suosio naisten parissa kasvaa tasaisesti, ja että mustavöiset suomettaretkaan eivät ole enää kaukana.

Linnea Hintsala ja Elina Tolonen Fight Clubin tyttöpaineissa 2011

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Tiistai 19.3. ja sunnuntai 24.3. - käsivetoja, pyyhkäisyjä ja selkäpakoja

Päivitän nyt kerralla koko viime viikon repertuaarin, niin päästään taas kartalle. Tiistaina mentiin lukkopainivermeissä ja katsottiin lukkopainille tyypillisempää käsivetoa avoimesta guardista (perhosguardista). Tavoitteena on siis päästä päälle. Otetaan ote kaverin ranteesta (saman puolen käsi) ja ns. syötetään kaverin käsi ristikkäiseen käteen, jolla otetaan ote ojentajasta. Samalla viedään toinen perhoshookki ulkopuolelle, otetaan kädellä tukea maasta ja perskatkarapuillaan hieman etuviistoon, pois kaverin alta. Kaveri tavallaan vedetään samaan paikkaan, jossa itse oltiin aiemmin. Tämän jälkeen joko kierretään selkään tai työnnetään kaveri kumoon. Jälkimmäinen vaihtoehto voi toimia myös silloin, jos kaveri nostaa toisen jalkansa pystyyn puolustaakseen käsivetoa. Tällöin otetaan ote jalan ympäriltä ja työnnetään koko kropalla (pää myös) kaveri selälleen.

Sunnuntain treeneissä kerrattiin joulukuun "judotreeneissä" läpikäydyt pyyhkäisyt. Niistä voi lukea lisää täältä.

Selkäpakoja...Girls Only 2010 Tukholmassa
Tämän lisäksi katsottiin yhtä selkäpakoa. Kun selän pitäjän tärkein tehtävä on pitää oma rintakehänsä kaverin yläselkää vasten, on pakenija luonnollisesti pyrittävä rikkomaan tämä yhteys. Jos selässä olijalla on ns. turvavyöote, lähdetään tätä viemään ei-kuristavan käden suuntaan kyljelleen. Pään avulla raivataan tietä, jotta saataisiin yläselkä mattoon. Samalla vapautetaan lantio kääntämällä se myös kohti mattoa ja katkarapuillaan lantio ulos. Tämän jälkeen täytyy olla valmiina puolustamaan kaverin mounttiin pääsemistä ts. yritetään joko palauttaa jonkinlainen guardi tai mieluiten nousemaan päälle. Jotta selkäpaosta olisi jotain hyötyä, täytyy pystyä myös suojaamaan niin kaulaa kuin käsiä lopetukselta. Silloin kannattaa kilauttaa kaverille...ring ring. ;)

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Kisauutisia lukkopainin saralta: Kulta-Hanna & Tupla-Pronssi -Elina

Parin viikon sisään on kisattu kahden eri liiton lukkopainikisat. Maaliskuun 9. päivä oteltiin Tampereella sekä amatöörien että ammattilaisten sarjoissa ADCC lukkopainin SM-mitaleista. Viikkoa myöhemmin puolestaan Helsingissä järjestettiin BJJ-liiton No Gi SM-kisat. Molemmissa oli tarjolla lentolippuja isompiin kansainvälisiin kisoihin.

Tampereella Fight Clubin tyttöjä edusti Elina kokeneiden +60 kg sarjassa. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui naapurikunnan Sini Salojärvi. Elina aloitti guardiin vedolla, mutta lopetus- ja sweeppiyritykset eivät kuitenkaan onnistuneet. Sini pääsi prässäämään päältä, ohitti guardin ja eteni mounttiin. Elina taisteli matossa hyvin, mutta joutui lopulta taipumaan americanaan. Elina pääsi kuitenkin pronssiotteluun, jossa kohtasi naapurikunnan kaimansa Elina Frimanin. Jyväskylän Elina vei tällä kertaa voiton heel hookilla ja voitti näin SM-pronssia.

Viikkoa myöhemmin Elina kisasi myös Helsingissä, sinivöisten -66,5 kg sarjassa. Vastaan asettui HMAC:n Niina Aaltonen. Elina aloitti terävästi guardiin vedolla ja pyrki aktiivisesti rikkomaan Niinan posturea. Niina kuitenkin piti posturen kohdillaan ja Elina lähti avaamaan guardia sweepin toivossa. Samalla Niina pääsi hakemaan ohitusta, mutta Elina puolustautui kilpparin kautta ja ottelu nousi takaisin pystyyn. Tällä kertaa Niina oli nopeampi ja sai vietyä Elinan mattoon. Elina pyrki vielä uudestaan päälle ja pystyyn hakien vielä alasvientiä viimeisen minuutin ajan. Niina puolusti kuitenkin hyvin ja vei ottelun pistein 2-0. Elinalle pronssia.

Sinipaitaiset naiset -66,5 kg © Juuso Harma
Hanna otteli naisten Eliten avoimessa sarjassa. Sarja oli sinänsä historiallinen, että ensimmäistä kertaa No Gi -kisoissa oteltiin Eliten kirkkaimmasta mitalista. Hanna kohtasi Lahden Gentain Emilia Tuukkasen, joka aloitti ottelun guardiin vedolla. Hanna pääsi kuitenkin prässäämään heti päälle ja alkoi hakea ohitusta. Emilia pyrki sweeppaamaan, mutta Hannan prässi vei voiton ja tämä pääsi ohittamaan guardin suoraan north-south -positioon. Tästä Emilia taisteli itsensä kilppariin ja yritti pyrkiä päälle. Hanna sai tilanteen käännettyä jälleen itselleen kuristusta hakemalla ja Emilia kääntyi takaisin guardiin alle. Molempien sitkeät yritykset - Emilian sweepit ja Hannan ohitukset - jatkuivat loppuun saakka, mutta ajan loppuessa ottelu meni Hannalle pistein 3-0. SM-kullan lisäksi Hanna sai palkkioksi lentoliput kesäkuun lopulle Roomassa järjestettäviin No Gi -Euroopan avoimiin.

Eliten avoin painoluokka. © Juuso Harma
Hyvä tytöt (ja pojat, ks. kuva)!

Vuonna 2012 menestyneitä fight clubilaisia palkittiin eilen Jyväskylän kaupungintalolla

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Sunnuntai 17.3.2013 - uhrautumisheitto ja lisää posturea

Pystyssä aiheena oli tänään ns. uhrautumisheitto. Mentiin vaihteeksi puvulla. Lähdettiin liikkeelle otteiden hakemisella, toisella kädellä otettiin ote saman puolen kauluksesta ja toisella hihasta ojentajan tienoilta. Tehtiin ns. palikkaversiota, jossa luotetaan hieman kaverin huolimattomuuteen. Ensin lähdetään työntämään kaveria, jotta saataisiin tämä työntämään takaisin. Tämä täytyy tehdä kuitenkin kontrolloidusti, jottei itse pääty saman tyyppiseen heittoon. Kun kaveri antaa ns. vasteen eli työntää takaisin, kaadutaan ("istutaan") itse taakse. Samalla vedetään hihakädestä ja työnnetään kauluskädellä. Hihakäden puoleinen jalka istutaan melko suorana alas ja toinen jalka hakeutuu hookiksi kaverin sisäreidelle ja näin käännytään päälle. Heitto muistuttaakin hieman perhosguardista tehtävää perussweeppiä. Liike tarvitsee onnistuakseen kaverin antaman vasteen, eli työnnön eteenpäin. Mitä "edistyneempi" versio heitosta tehdään, sitä pienemmäksi muuttuu kaverin vaste, ja sitä enemmän täytyy myös lähteä tosissaan heittämään. Niinkuin kaikki muutkin alasviennit, tämä vaatii kunnollisen toteutuksen.

Toisena aiheena päivän treeneissä kertasimme tiistailta posturea sekä guardin ohittamista. Pukuotteet voivat auttaa posturen pitämisessä, kun hummerikäsien sijaan voi ottaa kiinni kaverin lahkeista, housuista tai takista. Edelleenkin voisin korostaa, että koko posturen salaisuus piilee lantiossa: sen täytyy olla matalalla, ei taakse päin ojennettuna. Katsokaa se Martinin video tiistain postauksesta! :)

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

tiistai 12.3.2013 - Posture päältä avoimessa guardissa sekä hieman sinistä

Eilen treenattiin "kahdessa erässä" - puolet kisasparrasivat Hannaa ja Elinaa lauantain no gi -kisoja varten ja loppuosa treenasi avointa guardia ja erityisesti siinä olemista eli posturea. Lähdettiin tilanteesta, missä päällä olija astuu alla olija jalkojen väliin. Tarkoituksena on siis astua oma "etujalka" kaveriin kiinni ja samalla viedä toinenkin jalka siten, että allaolijan toinen jalka on päälläolijan jalkojen välissä. Oikeanlainen asento haetaan polvia koukistamalla ja "istumalla" mahdollisimman alas: kroppaa ei taiteta keskeltä alas vaan selkä pidetään suorana lantion jatkeena. Käsien tehtävänä on suojata kylkiä, eli kyynerpäät ovat lähellä omaa kroppaa sisäänpäin kääntyneinä. Toisella kädellä kontrolloidaan kaverin jalkaa omien jalkojen välissä ns. hummeriotteella ja toisella kaverin lantiolta/ulommaisen jalan kohdalta. Asennossa on tarkoitus pystyä liikkumaan melko rennosti, mutta voi alkuun vaatia totuttelua etenkin reisien osalta. Alla olevalla videollaan ennenkin mainostettu Martin Aedma kertoo posturesta, n. 5 minuutin kohdalla näkyy treeneissäkin treenattu asento.


Tästä tehtiin sitten kahta ohitusta. Ensimmäisessä lähdettiin viemään kaverin jalkojen välissä olevaa polvea tuttuun tapaan ristiin. Saman puolen käsi sukeltaa kaverin kainaloon ja tullaan perus knee crossilla ohi sivusidontaan. Toisena vaihtoehtona katsottiin tilannetta, jossa kaveri jää melko istuvaan asentoon, eikä omaa jalkaa saada niin hyvin kaverin takamuksen lähelle. Haetaan ote kaverin pään takaa ja ns suljetaan jälleen kyynerpää kohti omaa kylkeä. Ulommalla kädellä työnnetään jalkojen välissä olevaa kaverin jalkaa sisäänpäin polven kohdalta, samalla painetaan myös päästä ja potkaistaan samaan aikaan kaverin jalkojen välissä oleva jalka suoraan taakse. Käsien tuoma liike "kiepauttaa" kaverin kyljittäin ja samalla astutaan taakse potkaistu jalka esim. suoraan polvi pakille positioon. Toimiakseen molemmat ohitustavat toimivat helpommin, jos posture on lähtiessä hyvä, ts. polvia on koukistettu riittävän paljon.

Treeni huipentui Annukan korottamiseen siniselle! Loistavasti Basement Beatdownissa reilu viikko sitten esiintynyt Annukka on mennyt koko ajan huimasti eteenpäin. Annukan suoraviivaista "vaparityylistä" painia ei voi kuin ihailla. Hyvä Annukka!

tiistai 12. maaliskuuta 2013

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Sunnuntai 10.3.2013 - Guardiin veto ja jujin puolustus

Guardiin veto

Guardiin veto on hyvä vaihtoehto kisoissa alasviennille. Erityisesti BJJ:ssä nähdään paljon guardiin vetoja. Kisoissa suorituksesta ei siis saa pisteitä ja vedettäessä guardiin pitää varoa, ettei kaveri nappaa jalasta kiinni, koska hän saa tällöin pisteet alasviennistä. Guardiin veto on yksinkertaisimmillaan siis tilanne, jossa otetaan kaveria puvusta kiinni (esim. kauluksesta ja hihasta ojentajan kohdalta) istutaan alas ja pyritään saamaan kaveri omien jalkojen väliin suljettuun guardiin. Guardiin veto tulisi olla yhtä päättäväisesti tehty kuin mikä tahansa muukin alasvienti. Kun saadaan halutut otteet kiinni, tähdätään omaa jalkaa kaverin lantion kohdalta kaverin ohi. Nostetaan ensin sen puolen jalka, josta on myös hihaote kiinni. Jalka voidaan tuoda myös kaverin lonkkaluun kohdalle. Testaamalla löytyy paras tyyli itselle. Guardiin voi myös hypätä. Tällöin tähdätään jalat kaverin ympärille ja kun jalat saadaan kiinni, tuodaan omaa painoa taaksepäin, jotta saadaan kaveri alas.

Jujin puolustus

Katsottiin kaksi tapaa puolustaa mountista tehtyä suoraa käsilukkoa. Kuten muissakin puolustuksissa, on tärkeää olla mahdollisimman ajoissa. Kun kaveri lähtee ottamaan jujia, tulee ottaa omat kädet kiinni, joko kämmen vasten kämmentä tai sormet koukussa vastakkain. Puku päällä voi ottaa myös lukotettavaksi joutuvalla kädellä kiinni omasta kauluksesta. Kun kaveri kääntyy ja kaatuu tekemään jujia, käännytään kaveria kohti ja tuodaan omaa kyynärpäätä kohti lattiaa. Usein tästä päädytään samaan tilanteeseen kuin puolustaessa jujia suljetusta guardista, jolloin siis tuodaan oma painoa kaverin päälle ja nitkutetaan oma käsi pois lukosta. Jos ollaan myöhässä ja kaveri saa kädestä kiinni, käännetään omaa kättä niin, että tuodaan sitä kohti omaa päätä ja lähdetään kääntymään pois päin kaverista. Tässä video puolustuksesta.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Tiistai 5.3.2013 - Omoplata

Omoplata on periaatteessa samanlainen olkapäähän kohdistuva lukko kuin kimura, mutta se tehdään jaloilla. Katsottiin omoplataan meno tilanteessa, jossa ollaan tehty triangelia, mutta kaveri puolustaa viemällä triangelissa nalkissa olevaa kättä toisen jalan ympärille. Otetaan käsi haltuun ja lähdetään kääntymään 180 astetta, eli päädytään kylki kaverin kylkeä vasten. Noustaan ylös, otetaan kaverin lantiolta kiinni ja omat jalat käännetään nättiin neitoasentoon, jalkapohjat kaverista pois päin. Lukko kiristetään lantiota eteenpäin tuomalla. Käännyttäessä omoplataan, voidaan myös ottaa kaveria nilkasta kiinni, työntää jalkaa suoraksi ja näin saada kaveri mahalleen maahan. Tällöin kaverin on vaikea puolustaa omoplataa.

Katsottiin myös kaksi tapaa puolustaa omoplataa. Tärkeintä näissä puolustuksissa on olla ajoissa. Kun kaveri lähtee kääntymään omoplataan, heitetään kuperkeikka. Jos kaveri ehtii saamaan kontrollin lantiolta, ei kuperkeikka onnistu. Toisena mahdollisuutena on kaverin kääntyessä omoplataan, nostaa omaa selkää suoraksi ja tuoda omaa kaveria lähinnä olevaa jalkaa kaverin päälle.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Basement Beatdown - tulokset


Basement Beatdown oteltiin eilen, ja tapahtuma oli taas erittäin viihdyttävä. Tässä tuloksia:

Jenna Roivas GB Gym (0-0-0) vs Satu Luukkonen MMA Utti (0-1-0) -65 kg
voittaja: Jenna Roivas pisteillä

Ottelijat esittivät tasaista pystytaistelua, mutta Roivas oli vahvempi painija, ja sai Luukkosen toistuvasti mattoon. Lopetusta ei nähty, mutta vahvat matto-otteet toivat pistevoiton Roivakselle.
- - -
Anni Sillanpää GB Gym (0-0-0) vs Laura Tapiola MMA Utti (0-1-0) -65 kg
voittaja: Laura Tapiola pisteillä

Vasta 6 kk vapaaottelua harjoitellut Sillanpää lähti rohkeasti hakemaan alasvientejä, mutta Tapiola sai pidettyä ottelun pystyssä. Ulottuvampi Tapiola sai iskuja hyvin perille, ja veikin ottelun nimiinsä täyden ajan jälkeen.
- - -
Sandra Roos GB Gym (0-0-0) vs Sanna Laitinen Team @tletic (0-2-0) -70 kg
voittaja: Sanna Laitinen pisteillä
Ottelu palkittiin päivän parhaana, molemmat ottelijat saivat Lutadora Limitedin ja Coffean tuotepalkinnot.

Päivän parhaana palkitussa ottelussa kohtasivat judoka Sanna Laitinen ja potkunyrkkeilytaustainen Sandra Roos. Roos aloitti ensimmäisen erän vahvasti napakoilla alapotkuilla. Laitinen sai lopulta otettua tilan pois pystyottelijalta, ja siirsi ottelun mattoon. Toisessa erässä Laitinen esitti myös hyvää pystyottelua, mutta ratkaisi täyden ajan kestäneen ottelun itselleen lopulta vakuuttavalla mattotyöskentelyllä.
- - -
Veera Nykänen GB Gym (2-0-0) vs Jutta Sainio, Sports Academy NO1 (0-0-0) -52 kg
Voittaja: Veera Nykänen pisteillä.
Veeran Nykänen palkittiin päivänä parhaana ottelijana Lutadora Limitedin ja Coffean tuotepalkinnoilla.

Voittamaton Veera Nykänen otti kolmannen voittonsa ja päivän parhaan ottelijan tittelin. Ulottuvampi Sainio esitti hyviä otteita pystyssä, mutta liikkuva Nykänen rakensi kerta toisensa jälkeen paikan alasviennille. Matossa Nykänen pelasi huolellisesti ja hallitsi positioita, ja näin pistevoitto Gb Gymin ottelijalle.
- - -
Miia Isola GB Gym (5-5-2) vs Sini Järvensivu MMA Team 300 (1-2-0) -70 kg
voittaja: Miia Isola käsilukolla toisessa erässä ajassa 2:43
Miia Isola palkittiin päivän parhaasta lopetuksesta FreeFighterin tuotepalkinnolla.

Tapahtuman toinen "puoliaika" alkoi alkoi kokeneen Miia Isolan ja Sini Järvensivun ottelulla. Kovasti kehittynyt Järvensivu haastoi Isolaa pystyottelussa, ja onnistui välttelemään Isolan alasvientiyrityksiä. Toisessa erässä Isola sai kuitenkin siirrettyä ottelun mattoon, ja rakensi ajassa 2:43 hienon käsilukon. Lopetus palkittiin päivän parhaana.
- - -
Jenni Nuutinen GB Gym (1-0-0) vs Annukka Jernvall Jkl Fight Club (0-0-0) -60kg
voittaja: Annukka Jernvall pisteillä
Annukka Jernvall palkittiin päivän parhaana iskijänä FreeFighterin tuotepalkinnolla.

Jyväskylän Fight Clubin ainoa edustaja sai vastaansa edellisessä Basement Beatdownissa voitokkaasti otelleen Jenni Nuutisen. Jernvallin potkunyrkkeilytausta näkyi, ja pystyssä tarjoiltiin komeita osumia. Nuutinen haki hyvin alasvientejä, mutta Jernvall sai käännettyä itsensä päälle toistuvasti. Toisessa erässä Nuutinen tasoitti mattopisteet puhtaalla alasviennillä, mutta Jernvall pääsi takaisin pystyyn ja vei ottelun nimiinsä päivän parhaana palkitulla pystyottelulla.
- - -
Marika Vainola GB Gym (2-3-0) vs Tina Lähdemäki RNC Sport Club (7-0-0) -58kg
voittaja: Tina Lähdemäki pisteillä

Gb Gymin Marika Vainola lähti hakemaan tilaa pois nyrkkeilytaustaiselta Tina Lähdemäeltä, ja ensimmäisessä erässä nähtiinkin tiukkaa clinch-vääntöä. Lähdemäki tarjoili napakoita polvipotkuja, ja vei ensimmäisen erän niukasti. Toisessa erässä Lähdemäki sai käännettyä Vainolan mattoon puhtaalla alasviennillä, ja matossa Lähdemäki hallitsi ottelua loppuun saakka. Täyden ajan jälkeen pistevoitto RNC Sport Clubin edustajalle.
- - -
Vuokko Katainen MMA Kuopio (3-2-0) vs Verna Mustonen Espoon Kehähait (2-3-1) catch weight 63 kg
voittaja: Vuokko Katainen pisteillä

Viime hetkillä sovittu ottelupari esiintyi illan viimeisenä. Verna Mustonen toipui rajusta painonvedosta, ja esitti vahvoja otteita Vuokko Kataista vastaa käydyssä ottelussa. Ensimmäisessä erässä Kataisen clinch-peli tuotti tulosta, ja Mustonen ei päässyt hyödyntämään pystytaitojaan täysimittaisesti. Toisessa erässä Mustonen pääsi paremmin mukaan lyöntikilpailuun, mutta Katainen oli väkevämpi ja sai käännettyä ottelun clinchistä mattoon. Tiukan ottelun vei lopulta Katainen.
- - -
Yleisöä oli paikalla 120 henkeä. Tunnelma oli tiivis ja hyvä, ja kaikille osapuolille vaikutti jääneen hyvä fiilis tapahtumasta.

Kiitos kaikille kilpailijoille, taustajoukoille, yleisölle ja mahtavalle talkooporukalle!

Matsivideot tulevat näkyville viikon kuluttua. Sitä ennen voitte nauttia trailerista...Girls just wanna have fun!


perjantai 1. maaliskuuta 2013

Huomenna: Basement Beatdown - Naistenpäivä

Huomenna kolmen aikaan Jyväskylässä astuu 16 naista kehään. Vaikka kyseessä on amatööritapahtuma, on se saanut hyvin huomiota ympäri Suomen. Normaalisti amatööritapahtumissa kun on se nollasta kahteen naisten matsia, nyt kokonainen iltapäivä/alkuilta on omistettu naisille. Vuosi sitten oli mahtavaa ja uskon, että huomenna luvassa on Tyttöjen illan tapaan loistavia otteluita.

Tässä vaiheessa voi jo kiittää yhteistyökumppaneita! Isoin kiitos kuuluu kuitenkin Hannalle ja koko Fight Clubin porukalle, tytöille ja pojille, naisille ja miehille. Tehdään yhdessä upea tapahtuma, jälleen kerran!

Sposored by
Ottelukorttia on hieman päivitetty GB Gymin Salla Salon jäätyä pois sairastumisen vuoksi. Luvassa on edelleen kahdeksan matsia, Verna Mustosen kohdatessa Vuokko Kataisen catch weight 63kg illan viimeisessä ottelussa. Tältä huomisen ohjelma näyttää:


Jenna Roivas GB Gym (0-0-0) vs Satu Luukkonen MMA Utti (0-1-0) -65 kg

Anni Sillanpää GB Gym (0-0-0) vs Laura Tapiola MMA Utti (0-1-0) -65 kg 

Sandra Roos GB Gym (0-0-0) vs Sanna Laitinen Team @tletic (0-2-0) -70 kg

Veera Nykänen GB Gym (2-0-0) vs Jutta Sainio, Sports Academy NO1 (0-0-0) -52 kg 

-------------------10 min tauko----------------------

Miia Isola GB Gym (5-5-2) vs Sini Järvensivu MMA Team 300 (1-2-0) -70 kg

Jenni Nuutinen GB Gym (1-0-0) vs Annukka Jernvall Jkl Fight Club (0-0-0) -60kg

Marika Vainola GB Gym (2-3-0) vs Tina Lähdemäki RNC Sport Club (7-0-0) -58kg

Vuokko Katainen MMA Kuopio (3-2-0) vs Verna Mustonen Espoon Kehähait (2-3-1) catch weight 63kg


Tänä vuonna Naistenpäivää vietetään 2.3.
Ottelut alkavat siis n. 15.00, yleisöä aletaan ottaa sisään puolisen tuntia aiemmin. Liput 10€. Tervetuloa!