tiistai 24. tammikuuta 2012

sunnuntai 22.1.2011 - x-guard

Peruskurssi oli äänestämässä, joten pidettiin edistyneille x-guardia Michelle Nicolinin edellispäivän seminaarin innoittamana. Muutama pointti alla:

* X-guardiin meneminen voi olla hankalaa, jos kyseessä on saman kokoinen tai pienempi. Haimme positiota lähtien avoimesta guardista jalkojen ollessa hookkeina. Toinen jalka potkaistaan suoraksi ja kiepautetaan x-guard hookiksi. Samalla haetaan kaverin toinen jalka oman pään ja hartian väliin. Kaverin etupuolelle jäävän jalan hook on alla ja takapuolelle jäävä päällä.

* Eka sweep lähtee siten, että alimmainen hook liu'utetaan kaverin kantapään kohdalle ja toinen hook viedään kohti lantiota. Ylempi hook työntää ja alempi vetää, jolloin kaveri kaatuu taakse päin.

* Toisena vaihtoehtona katsottiin sweeppiä, jossa levitetään kaverin positiota auki. Ylempi hook jätetään paikoilleen ja käännytään samalla kyljellen, kasvot samaan suuntaan kuin kaverilla. Pidetään kaverin jalka hartialla ja tehdään tekninen ylösnousu, jolloin päästään päälle.

* Kolmas vaihtoehto oli mennä selkäpuolelle. Jos pää on kaverin jalan etupuolella, viedään se toiselle puolelle. Tilaa voi tehdä työntämällä kaveria polvitaipeesta. Päällimmäinen hook pysyy taas paikoillaan ja toinen siirretään toiseen jalkaan. Käsillä otetaan kaverin nilkoista kiinni. Tämän jälkeen voi joko keinauttaa kaverin syliin (ehkä enemmän pukupainin tekniikka, jolloin käsillä ote esim. kaverin vyöstä) tai painetaan omilla jaloilla kaveri takareisistä kumoon kilppariin ja noustaan päälle.

* Lopuksi katsottiin yksi jalkalukko, toe hold: kaverin taipeesta vedetään tämän polvi maahan etupuolelle. Samalla viedään ylempänä hookkina toiminut jalka kaverin selkäpuolelle ja painetaan tämän reisi tiukasti omien polvien väliin. Kaverin jalkapöydästä otetaan ote siten, että kaverin pikkuvarvas ja oma pikkurilli ovat otteen myötä vierekkäin. Haetaan toisella kädellä ote omasta ranteesta kaverin jalan ympäri. Jos toukkari ei tässä kiristy, viedään kaverin jalkaa kohti tämän takapuolta.

Perjantai 20.1.2012 - peruskurssi: selästä pako

Koska selkäkontrolli on kaverille erittäin hallitseva positio, jää toiselle tehtäväksi lähinnä paeta siitä. Ihan alkuun katsottiin kuitenkin suoran nilkkalukon tekeminen, jos kaveri on ristinyt nilkkansa ottaessaan selkäkontrollin. Tällöin oma jalka viedään kaverin jalkaterän päälle ja painetaan alas päin. Useimmiten täytyy kuitenkin keskittyä lopetusten puolustamiseen ja selästä pakenemiseen. Hyvä keino suojata kaulaa on ns. puhua puhelimeen, eli pitää leuka lähellä toista olkaa ja kättä korvan tienoilla puhelimen luurin tavoin.

Pakosuuntia on muutama, joista ensin katsottiin alaspäin pakenemista. Olennaista on rikkoa kaverin rintakehä - oma yläselkä yhteys. Aivan kuten selän pitämisessä tämän yhteyden säilyttäminen on tärkeää. Selkäkontrollissa liu'utaan hieman alas päin ja jalkaa potkaisemalla vapautetaan toinen hook. Tämän jälkeen vaihtoehtona on kierähtää polvilleen jäljellä olevan hookin puolelta, kuitenkin pitäen huolta siitä, ettei päädy saman tien kaverin lopetukseen. Toinen mahdollinen suunta on viedä oma lantio hieman takaviistoon ei-hookin puoleisen kaverin jalan yli ja samalla viedä selkää mattoon. Tämän jälkeen joko pyritään päälle tai palauttamaan jonkinlainen guard.

Jos alaspäin pako ei onnistu, voi suunnaksi ottaa sivut. Parempi on pyrkiä pakoon ei-kuristavan käden puolelle. Oma selkä pyritään saamaan mattoon, ja usein tätä varten joutuu päällä auraamaan tilaa. Kun selkä on matossa, pyritään lantiota liikuttamaan taas yläviistoon ja purkamaan hookit. Tavoitteena on jälleen joko päästä päälle tai palauttaa jonkinlainen guard.

Pakoa voi yrittää myös hyökkäämällä kuristavaan käteen, josta otetaan kiinni ja liu'utaan itse hieman alas, jotta saadaan puikattua oma pää pois käden alta. Kättä voi työntää kyynerpään kohdalta, joka voi helpottaa pään vapauttamista. Kun pää on vapaa, pidetään kaverin käsi edelleen hallussa puristamalla sitä oman hartian ja pään väliin ja samalla käännytään käden puolelta päälle guardiin.

perjantai 20. tammikuuta 2012

Tiistai 17.1.2011 - Peruskurssi: selkäkontrolli, sen hakeminen ja RNC.

Selkäkontrolli on ehkäpä paras positio olla, sillä se on hyvin hallitseva positio. Backmount -positiolla tarkoitetaan sitä kun kaveri on vatsallaan ja itse istutaan tämän selän päällä. Selkäkontrollin voi ottaa myös toisella tavalla, ns. back grab -otteilla. Tällöin omat jalat asetetaan hookeiksi kaverin reisin sisäpuolelle ja otetaan kontrolli kaverin ylävartalosta. Nilkkoja ei kannata laittaa ristiin, sillä ne altistavat nilkkalukolle, eikä positiosta saa tällöin pisteitäkään.

Vaaleahiuksinen ottelija on saanut vastustajastaan back grab -kontrollin
Onnistuneen selkäkontrollin kannalta on tärkeää, että oma rintakehä pysyy kaverin yläselkää vasten. Harjoittelimme tätä drillillä, jossa otettiin kaverista ns. turvavyöote (toinen käsi kainalon ali ja toinen pään vierestä) ja kaveri lähti hitaasti pyörimään matolla. Jos ote meinaa pettää tai tuntee valuvansa pois selästä - eli rintakehä ei ole enää kaverin yläselkää vasten - voi tilannetta pyrkiä korjaamaan ottamalla otteet molemmin käsin kaverin kainalon ali ja palauttamaan kontrollin.

Lähdimme hakemaan selkäkontrollia kaverin ollessa kilpparissa. Kilpparia on parasta kontrolloida joko kaverin takaa tai sivulta. Takana ollessa parhaan paineen saa aikaiseksi, jos laittaa rintakehänsä kaverin alaselkää vasten ja pitää oman painopisteensä alhaalla sivusidonnan tavoin. Sivulla ollessa oma lähempi jalka laitetaan aivan kaverin jalan viereen saman suuntaisesti ja otetaan tarvittaessa ote kaverin lantion yli. Painetta tämän päälle saa, jos työntää kauimmaisella jalalla itseä kaveria kohti.

Jos kaveri on kilpparissa "löyhästi" voi hookit pyrkiä laittamaan suoraan sisään. Usein kuitenkin tämä on vaikeaa. Lähdimme työstämään ensimäistä hookkia siirtymällä sivukontrolliin kilpparissa. Kaverin lantion yli menevällä kädellä otetaan ote tämän lantioluusta/-luun tienoilta. Tämän otteen kanssa vedetään kaveria hieman takaviistoon kyljelleen ja siirrytään itse samalla alta pois. Samalla tuodaan painetta kaverin lantion päälle. Hyvin usein kaveri lähtee välittömästi pyrkimään takaisin kilppariin, sillä muussa tapauksessa tämä päätyy sivusidontaan alle. Kaverin kääntymistä hidastetaan tuomalla tämän lantiolle painetta. Tällöin kilppariin kääntyessä jää yleensä paljon tilaa sujauttaa alempi hookki sisään. Jos hookkia ei saa sisään ensimmäisellä kerralla, tehdään sama uudestaan.

Kun ensimmäinen hookki on sisässä, otetaan kaverin yläkropasta hyvä ote, esim. turvavyöote. Samalla kannattaa pitää huolta, että rintakehä pysyy tiiviisti kaverin yläselkää vasten. Tämän jälkeen lähdetään pyörähtämään ympäri: suunnaksi käyvät jommat kummat etuviistot tai takaviistot. Suoraan sivulle, eteen tai taakse pyörähtäminen on hankalaa. Tärkeintä on, että lähtipä pyörähdys mihin suuntaan tahansa, sitä jatketaan niin pitkään, että kierähdetään kyljelleen ensimmäisen hookin jäädessä alimmaiseksi.

Toista hookki voi pyrkiä laittamaan sisään jo pyörähdyksen aikana, mutta jos kaveri vetäytyy pieneksi suojaten hookin puolta, lähdetään puristamaan tämän lantiota hookin ja toisen polven väliin. Yläkropasta pidetään tiukasti kiinni ja lantiota polvilla puristaen vedetään kaveri "kaareksi", jolloin tie toiselle hookille aukeaa.

Katsoimme lopuksi yhden kuristuksen, RNC (Rear Naked Choke, suomeksi takakuristus), joka lienee tunnetuin selkäkontrollista tehtävistä kuristuksista. Kuristava käsi on sama, joka turvavyöotteessa kulkee kaverin pään vierestä. Tämän käden kyynertaive tähdätään kaverin leuan kohdalle, jolloin oma hauis ja kyynärvarsi tulevat kaverin kaulan molemmin puolin. Tarkoitus ei ole tuoda painetta henkitorvelle vaan nimenomaan tukkia isot verisuonet kaulan molemmin puolin. Kuristavalla kädellä otetaan ote toisen käden hauiksesta ja toinen käsi viedään kaverin pään taakse. Kuristus tulee kun omia kyynerpäitä/hartioita viedään sisäänpäin. Oheisesta videosta voipi katsoa tarkentavat ohjeet tähän :)

RNC -video

Tällaista tänään.

Sunnuntai 15.01.2012 - Peruskurssi: sivusidonnasta pakeneminen & americana

Tänään pakenimme sivusidonnasta ja kävimme läpi myös sivusidontaan joutumisen ehkäisyä eli siis estimme guardin ohittamista.

Pakeneminen sivusidonnasta


Jos on käynyt niin onnettomasti, että on jo joutunut alle sivusidontaan lähdetään työstämään pakoa siltauksen ja katkaravun avulla. Jos päällä oleva on saanut hyvän sidonnan ja eristänyt kädet, lähdetään tekemään itselle tilaa siltaamalla. Samalla pyritään tuomaan omat käden kaverin ja oman kropan väliin. Kun kädet on saatu hyvin tukipisteiksi, lähdetään tekemään katkarapua eli käännytään päällä olevaa kohti ja ammutaan lantio pois tämän alta. Lantiota ei kannata ampua suoraan sivulle, sillä tällöin päällä olevan on helppo seurata perässä. Sen sijaan liikutetaan lantiota hieman viistosti sivuun, sillä tällöin se siirtyi mahdollisimman kauas vastustajasta. Kun väliin saadaan katkarapuliikkeen avulla tilaa, pyritään omat jalat palauttamaan mahdollisimman nopeasti väliin eli palautetaan siis jonkilainen guard.

Toinen pakosuunta ei ole ihan yhtä suositeltava kuin ensimmäinen, mutta huolellisesti tehtynä auttaa kuitenkin siirtymään parempaan positioon. Jos sivusidonta on voimakas ja päällä olevaa kohti kääntyminen ei vain tunnu onnistuvan, on mahdollista lähteä kääntymään pois päin vastustajasta. Tällöin pyritään pääsemään polvilleen eli kilpikonnapuolustukseen. Kääntyessä pitää suojata "kainalot", jotta vastustaja ei saa hookkeja sisään ja pääse hakemaan selkäkontrollia.

Guardin ohituksista

Ihanteellistahan olisi, että vastustajan guardin ohitusyritykset saataisiin estettyä eikä sivusidontaan jouduttaisi. Katkarapu on tässäkin asiassa käypäinen työkalu. Jos päällä oleva vihulainen on tekemässä guardin ohitusta niin sanotusti kasvojen puolelta, voidaan aina paeta katkarapuliikkeen avulla. Käsillä haetaan jälleen tukea vastustajan kropasta ja lantiota ammutaan jälleen viistosti pois päin vihulaisesta. Heti kun ollaan saatu luotua riittävästi tilaa, palautetaan jonkinlainen guard.

Jos vastustaja taas on tekemässä ohitusta, jossa hän tulee "selkäpuolelta" lähdetään kääntymään polvilleen. Mikäli tilaa vaan riittää pyritään kääntymään suoraan polviltaan takaisin guardiin eli ei jäädä kilpikonnapuolustukseen ellei ole aivan pakko.

Americana


Americana on kuin kimura, mutta käsi on vain toisin päin eli kämmen onkin pään puolella sen sijaan, että se osoittaisi lantiota kohti. Americanaa on helpoin hakea sivusidonnasta päältä tai mountista. Lukotettavan käden ranteesta haetaan ote omalla vastakkaisen puolen kädellä. Saman puolen käsi taas tuodaan lukotettavan käden hauiksen alta kiinni omaan ranteeseen. Kiristäminen tapahtuu näin.

Tehkää hyvin.

Teidän
Hanna

tiistai 17. tammikuuta 2012

perjantai 13.1.2011: peruskurssi - suora käsilukko

Täydennettiin lopetusarsenaalia suoralla käsilukolla eli jujilla. Samaisen lopetuksen voi tehdä niin päältä mountista kuin alta guardista, ja kävimmekin läpi molemmat vaihtoehdot.

Päältä mountista:

valkopukuinen ottelija hakee suoraa käsilukkoa
Mountissa oltaessa pyritään ensin siirtymään hieman "ylös päin", eli saamaan omat polvet kaverin kainaloihin. Tämä nostaa kaverin käsiä paremmin tarjolle, ja tekee muutenkin käsilukon puolustamisesta hankalaa. Polvet pidetään koko ajan tiukasti kaveria vasten. Käsistä valitaan jompi kumpi, se halataan itseä vasten ja samalla voi nostaa käden puoleista hartiaa ilmaan. Lukotettavan käden puoleinen polvi liu'utetaan samalla pidemmälle, pään vierelle, jotta paketti pysyy tiukkana. Toinen jalka nostetaan tässä vaiheessa pystyyn tai vaihtoehtoisesti käännetään risti-istuntaa muistuttavaan asentoon, edelleen tiukasti kaverissa kiinni. Kaverin päällä on syytä koko ajan pitää painetta eli rehellisesti istua tämän päällä. Oma rintamasuunta käännetään 90 asteen kulmaan kaveriin nähden, ja lukotettavan käden puoleinen jalka viedään kaverin pään toiselle puolelle. Tuen ottaminen hieman eteenpäin nojaamalla voi tässä auttaa. Polvet yhteen puristettuina kaadutaan taakse päin, ja pidetään kaverin käsi koko ajan omaa vartaloa vasten. Kaverin käsi käännetään siten, että tämän peukalo osoittaa ylöspäin, ja lukko viimeistellään tarvittaessa nostamalla lantiota.

valkopukuinen ottelija viimeistelemässä suoraa käsilukkoa

Alta guardista:

Käytännössä lukko on täysin sama, kontrollointi vain sovelletaan guardiin sopivaksi.

alla oleva yrittää tehdä suoraa käsilukkoa

Kaverin postuuraa voi aluksi horjuttaa, ja hakea tämän toista kättä haltuun. Otteen voi hakea esimerkiksi ristikkäisellä kädellä kaverin ojentajan takaa. Riittää kun kaverin käsi saadaan kiinni omaan vartaloon siten, että kaverin kyynerpää on keskellä omaa vartaloa tai hieman keskilinjan yli ristiin. Asentoa voi vielä tehostaa vetämällä kaveria alaspäin tämän toisesta hartiasta. Polvia voi koko ajan pyrkiä puristamaan kaverin kylkiä vasten, aivan kuten päältä mountista kontrolloitaessa.

Tämän jälkeen lähdetään hakemaan ns. kulmaa, eli työnnetään lukotettavan käden puoleisella jalalla itseä 90 asteen kulmaan kaveriin nähden. Polvia painetaan edelleen tiiviisti kaveria vasten. Toinen jalka käännetään kaverin selän päälle, ja lukotettavan käden puoleinen jalka tuodaan toiselle puolelle kaverin päätä. Nilkkoja ei kannata ristiä, vaan toisella jalalla painetaan kaveria päästä alas päin ja toisella selästä. Tämä vaikeuttaa käsilukon puolustamista, sillä kaveri yrittää nostaa selkäänsä ylös ja tuoda oman painonsa päälle. Polvia kokoajan yhteen puristaen käännetään kaverin peukalo ylös päin ja viimeistellään lukko nostamalla lantiota.

mustapukuinen yrittää tehdä käsilukkoa, mutta nilkkojen ristiminen ei estä valkopukuisen puolustautumista


alla oleva viimeistelee suoraa käsilukkoa
Molemmissa tavoissa hyvä kontrollointi on tärkeää. Taitojen karttuessa lukkoihin siirtyminen nopeutuu, ja osa kontrolleista saatetaan korvata nopeudella, mutta tämä jättää aina hyvälle vastustajalle aikaa ja mahdollisuuksia paeta lopetuksesta.

perjantai 13. tammikuuta 2012

Tiistai 10.01.2012 - Peruskurssi: hip bump sweep & kimura

Tällä kertaa kävimme läpi suljettua guardia alla olevan näkökulmasta. Opettelimme ensimmäisen sveepin sekä ensimmäisen lopetuksen.

Guardissa alla oleminen


Edellisellä kerralla käytiin läpi guardin avaamista. Luonnollisesti suljetussa guardissa alla oleva ei halua antaa päällä olevalle mahdollisuutta toteuttaa omaa peliään eli guardin avaamista ja ohittamista. Vastustajan hyvää asentoa eli posturea pyritään rikkomaan ja tämä tapahtuu hyökkäämällä tukipisteinä käytettäviin käsiin, hakemalla otteita niskan takaa sekä vetämällä vihulaista alas jalkojen ja lantion avulla. Hyvä tapa on siis vaikkapa etummaisen tukikäden poistaminen ranteesta vetämällä ja samanaikainen nykäys jaloilla siten, että polvia tuodaan kohti kaverin kainaloita. Kun vastustajan posture on rikottu, pyritään pitämään hänet alhaalla tai vähintään hidastamaan hänen ylösnousemistaan otteella niskan/takaraivon takaa.

Hip Bump Sweep


Hip bump sveepissä käytetään nimensä mukaisesti apuna omaa lantiota. Hyvä aika sveepin toteuttamiselle on silloin kun guardissa päällä oleva kaveri nojaa hieman taakse päin tai vaihtoehtoisesti silloin kun tämä pyrkii ylös postruren rikkoutumisen jälkeen. Tällöin hänen liikesuuntansa on jo valmiiksi sveepin suuntainen eikä voimaa tarvitse käyttää niin paljon. Ylipäänsä sveepeissä on ajatuksena löytää vastustajan tasapainopisteiden heikkouksia ja hyödyntää niitä käännön tekemiseen. Pakotetut sveepit ovat huomattavasti vaikeampia toteuttaa.

Hip bumpia lähdetään tekemään siten, että guardi avataan ja lähdetään nousemaan pystyistuntaan niin, että oma käsi tulee ristiin kaverin olkapään yli. Olkapään yli tuleva käsi sitoo vihulaisen käden eli poistaa tämän mahdollisen tukipisteen, jolla estää sveeppi. Samaan aikaan nostetaan lantio kaveriin kiinni siten, että se horjauttaa tämän tasapainosta. Liike tehdään kerralla loppuun saakka eli ei jäädä puoleen väliin vaan tullaan saman tien kaverin päälle mounttiin istumaan. Hip bump.

Kimura


Ensin kävimme läpi kimuran suljetusta guardista. Jos hip bumpia tehtäessä kaveri saa tuotua painoaan alas ja sveeppi blokkaantuu, jatketaan kuitenkin käden eristämistä. Istutaan takaisin alas ja pidetään koko ajan vastustajan käsi hallussa. Otetaan saman puolen kädellä vastustajan ranteesta kiinni ja tuodaan toisen puolen käsi hartian yli, käden alta kiinni omaan ranteeseen. Selvemmin asiaa ei kai voi esittää :D Haetaan kulmaa eli käännetään omaa lantiota kaverin alla niin, että saadaan kimuran puoleinen jalka heitettyä poikittain kaverin selän päälle. Lähdetään kääntämään koko pakettia kaverin pään suuntaisesti ja painetaan samaan aikaan jalalla selän päältä, ettei kaveri pääse pakenemaan. Selventävä video.
Kaverin liikkeen estäminen jalalla on erittäin tärkeää. Oheisessa videossa hyvä esimerkki onnistuneesta kimurasta.

Lopuksi teimme kimuran vielä sivusidonnasta päältä. Sivusidonnasta lähdetään eristämään alla olevan vastakkaista kättä. Jalkojen puoleinen käsi tuodaan kiinni kaverin ranteeseen ja pään puoleinen käsi kaverin hauiksen alta kiinni omaan toisen käden ranteeseen. Ihan samalla tavalla siis kuin kimurassa alta. Kimuran kiristäminen suoraan sivusidonnasta voi olla hankalaa, jos alla oleva lähtee nousemaan ylös istuma-asentoon. Tämä voidaan estää astumalla pään puoleinen jalka kaverin pään yli. Tässä Vinny näyttää mallia.

Tehkää hyvin.

Teidän
Hanna

tiistai 10. tammikuuta 2012

sunnuntai 8.1.2012 - peruskurssi: suljettu guard, avaus ja ohitus

Positioista käytiin läpi suljettua guardia. Guardiksi kutsutaan positiota, jossa omat jalat ovat itsen ja kaverin välissä tai kierretty kaverin ympärille/yhden jalan ympärille. Suljetussa guardissa kaveri on jalkojen välissä ja alla oleva on "sulkenut" jalkansa tämän ympäri laittamalla nilkat ristiin.

alla oleva "pitää suljettua guardia", päällä oleva "on suljetussa guardissa"
Päivän treeneissä keskityimme guardissa päällä olevan asemaan. Vaikka guard on neutraali positio, on alla olevalla enemmän keinoja lopetusten hakuun. Tämän lisäksi alla oleva pyrkii päälle joko sweeppaamalla tai menemällä selkään. Päällä olevan tehtävänä onkin välttää nämä yritykset sekä keskittyä avaamaan suljettu guard. Avaamisesta ei saa vielä pisteitä, joten päällä olijan täytyy myös ohittaa kaverin jalat päästen joko sivusidontaan tai suoraan mounttiin.

Suljetussa guardissa oleminen:

- Jotta guardin avaaminen onnistuu, on ensin löydettävä hyvä asento. Selkä pyritään pitämään suorana. Voima tähän tulee lantiosta ja keskivartalon jännittämisestä. Katseen voi yllä olevan kuvan tavoin pitää suoraan eteenpäin, sillä tämä auttaa selän suorana pysymisessä. Täytyy myös varoa nojaamasta liian eteen tai taakse, sillä alla olija voi hyödyntää tätä "epätasapainoa".

- Käsien tehtävänä on toimia tukipisteinä, jotka estävät niin kaverin nousemisen ylös kuin tämän yritykset horjuttaa asentoa eteenpäin. Toinen käsi sijoitetaan kämmen alas päin kaverin lantiolle, toinen keskelle rintakehän alaosaa. Näistä etumaisen rooli korostuu tässä vaiheessa; jos kaveri vetää käden pois, sijoitetaan taaempi käsi etumaisen paikalle. Tätä vaihtelua voi joutua tekemään paljonkin, ja sitä voisi kutsua nimellä "liikkuvat kädet". Omat kyynerpäät on syytä pitää kaverin reisien sisäpuolella, sillä muutoin ne ovat alttiina lopetuksille.

- Jos kaveri saa rikottua ns. postuuran, eli vedettyä alas, voi hyödyksi käyttää "turva-asentoa". Tällöin oma pää sijoitetaan keskelle kaverin rintakehää kasvot suoraan alas, ja omat kädet liimataan tiukasti kaverin kylkiin. Tähän asentoon ei voi jäädä pitkäksi aikaa, mutta se vaikeuttaa lopetusten hakemista. Asennosta pyritään takaisin ylös liu'uttamalla kädet kyynerpäät edellä takaisin kaverin sisäreisiä vasten ja samalla nousemalla pystyyn koko selän avulla. Voima lähtee jälleen lantiosta.

Suljetun guardin avaaminen:

- Katsoimme kaksi vaihtoehtoa tähän: avaamisen maassa ja avaamisen ylös nousten. Jos guard pyritään avaamaan maassa, siirretään toinen polvi kaverin alle, keskelle tämän takamusta. Toista polvea (jalkaa) avataan ulospäin, jotta asento pysyisi tasapainoisena. Omia kyynerpäitä voi painaa kaverin sisäreisiin, mutta tätäkin tärkeämpää on työntää itseään taakse päin käsien tukiessa kaverin lantiolta. Liikkeen voima on jälleen keskivartalossa. Kun kaverin guardi aukeaa, nostetaan etumainen, kaverin takamuksen alla ollut polvi pystyyn. Jalkapohja on maassa ja jalkaterää voi kääntää pikkuisen ulos, jotta asento pysyy tasapainoisena.

- Guardin voi avata myös ns. ylös nousten. Silloin haetaan kaverin käsi kiinni ja painetaan se tämän vatsaa vasten. Tätä tukipisteenä käyttäen nostetaan ensin toinen jalka pystyyn (kiinni otetun käden puoleinen ensin) ja sitten toinen. Samalla noustaan jalkoja käyttäen seisomaan. Ei siis nosteta selällä. Seistessä on hyvä korjata asentoa siten, etteivät molemmat jalat ole samassa tasossa. Tämä estää kaveria horjuttamasta tasapainoa. Jos guard on edelleen kiinni, painetaan se auki kaverin polvesta. Guardin auettua voi vaihtoehtoisesti jäädä seisomaan tai palata alas kuitenkin huolehtien siitä, ettei kaveri palauta guardia uudestaan kiinni. Avaaminen on rankkaa työtä, eikä sitä kannata joutua tekemään uudestaan.

Guardin ohittaminen:

- Katsoimme tähän myös kaksi tapaa. Ensimmäiseen lähdettiin samasta asennosta kuin ensimmäisen avauksen jälkeen jäätiin, toinen polvi maassa, etumainen pystyssä. Etumainen polvi liu'utetaan kaverin saman puolen reiden yli siten, että sääri jää painamaan kaverin reittä kiinni lattiaan. Oma ylävartalo viedään samalla jalkojen ohi ja haetaan samanlainen ylävartalon kontrolli kuin sivusidonnassakin, kaverin kauimmaisen kainalon ali ja toisella kädellä pään takaa. Olkapäällä voi jälleen antaa painetta kaverin kaulalle. Kun on saavuttanut hyvän ylävartalokontrollin tuodaan ensin takimmainen jalka läpi ja vasta sitten liu'utaan ensimmäinen jalka kokonaan ohi guardista. Jos etumaisen jalan tuo läpi ensin, saa kaveri usein suljettua takimaisen jalan omien jalkojensa väliin ns. half-guardiin. Ohitus päätetään hyvään sivusidontaan, jotta kaveri ei voi palauttaa guardia.

- Jos ensimmäinen ohitus oli ns. jalkojen välistä, oli toinen katsomamme ohitus jalkojen ali. Halataan kaverin jalat yhteen viemällä kädet ulkokautta niiden ympärille. Samalla nostetaan kaverin lantiota ilmaan ja tuodaan oma lantio tämän lantiota vasten. Tässä voi olla itse varpaillaan, sillä tarkoitus on antaa painetta kaverin lantiolle. Haetaan ristikkäisellä kädellä kiinni kaverin olkapäästä ja aletaan samalla kiertää lantiota painaen jalkojen ohi. Ohitus viimeistellään jälleen sivusidonnalla.


Tällä kerralla tuli paljon asiaa, mutta näihin palataan uudestaan!

lauantai 7. tammikuuta 2012

Perjantai 06.01.2012 - Peruskurssi: sivusidonta ja mounttiin meno

Perjantain treeneissä kävimme läpi sivusidontaa. Sivusidonta/-kontrolli tulee kyseeseen siinä vaiheessa kun ollaan päästy vastustajan guardin ohi tai vaihtoehtoisesti liikuttu mountista takaisin vihulaisen sivulle. Sivusidonnassa pyritään hallitsemaan vastustajan hartia- ja lantiolinjaa, ja täten kontrolloimaan tämän liikkumista. Tässä muutama esimerkki sivusidonnasta:

Sinipukuinen ottelija on sivusidonnassa päällä.

Mustapukuinen ottelija sivuosidonnassa guardin ohituksen jälkeen.
Lähdimme harjoittelemaan sivusidontaa tasapainoilemalla parin päällä ilman käsiä. Tarkoitus oli antaa painetta parin päälle ja samalla asemoitua niin, että tasapaino pysyy ja liikkuminen on mahdollista alla olevan antaessa vastusta. Tämän jälkeen kävimme läpi yhden sivusidonnan muodon.

- hartialinjaa kontrolloidaan hakemalla otteet pään takaa sekä kainalon alta. Jos ollaan parin vasemman kyljen puolella, haetaan siis oikea käsi niskan takaa ja vasen toisen puolen kainalosta. Käsillä voi ottaa kiinni toisistaan, mutta se ei ole välttämätöntä sidonnan onnistumiseksi.

- pään puoleisella olkapäällä tuodaan painetta alla olevan kaulalle/leualle siten, että olkapää tekee paineen, ei koko kroppa. Eli ei nosteta lantiota ja tuoda painoa siten vastustajan päälle vaan painetaan ainoastaan olkapäätä kaulalle.

- alakropan voi asemoida lämmittelyharjoituksen tapaan eli lantio heitetään pitkälle taakse ja ollaan omien varpaiden varassa. Tällöin saadaan vastustajan rintakehälle hyvin painetta, mutta tämän lantiolinjan kontrollointi on vaikeampaa. Apuna voi käyttää ei-päänpuoleista kättä, joka tuodaan alla olevan lantion viereen. Otetta ei tarvitse ottaa, vaan riittää kun käsi pysyy lantion vierellä blokkaamassa sen liikettä.

- toinen vaihtoehto on "istua" polvillaan eli omat polvet tuodaan kiinni kaverin kroppaan siten, että jalkojen puoleinen polvi on tiukasti kiinni alla olevan lantiossa. Ylempi polvi on kiinni kainalon alueella. Tällöin toista kättä ei tarvitse tuoda lantiolla, sillä polvi toimii lantiota blokkaavana pisteenä. Ajatus on kuitenkin sama riippumatta siitä blokkaako lantiota käsi vai polvi: jos lantio liikkuu pois päin, seurataan sitä tiiviisti ja jos se taas liikkuu kohti, blokataan sen liike.

- päällä ollessa tärkeää on muistaa pitää oma lantio ja sen mukana oma painopiste alhaalla. Jos lantio nousee korkealle, painopiste siirtyy pois vastustajan päältä ja tämän on liikkeen avulla helppo kipata päällä oleva pois. Jos taas "istutaan" liian alhaalla eli keskivartalosta puuttuu jännitys, tulee painopiste liian takaperoiseksi ja alla olevan on helppo kääntyä kohti päällä olevaa ja palauttaa guardi. Eli keskivartalo tiukkana ja painopiste alhaalla!

- sivusidonnassa tarkoitus ei siis ole naulata vastustajaa mattoon kiinni vaan kontrolloida lantio- ja hartialinjaa ja pyrkiä elämään vastustajan liikkeen mukana. Tämä vie huomattavasti vähemmän energiaa kuin se, että pyrittäisiin estämään alla olevan liikkuminen täysin.

Sivusidonnasta on hyvä pyrkiä siirtymään mounttiin. Mounttiin siirtymiseen on useampia vaihtoehtoja, joista tutustuimme tänään yhteen varsin perustavanlaatuiseen:

- pidetään sivusidonnassa hyvä paine vastustajan kaulalla, jotta tämä ei pääsisi kääntymään kohti. Lähdetään raivaamaan kainalossa olevan käden avulla alla olevan kainaloa "auki". Ei liikuteta omaa kättä siis kaverin suuntaisesti vaan hieman pyöreällä liikkeellä siten, että oma käsi avaa alla olijan kättä suurin piirtein kyynärpään kohdalta.

- samalla kun avataan kaverin kainaloa, lähdetään tuomaan omaa, kaverin jalkojen puolista polvea vatsan päälle. Polvella saa antaa tässä kohtaa reilusti painetta, sillä se auttaa pitämään alla olevan paikoillaan. Tässäkin vaiheessa oma painopiste pyritään pitämään mahdollisimman hyvin alhaalla, sillä tällöin saadaan myös luotua hyvin painetta ja pystytään estämään alla olevan kääntöyritykset.

- kainalon aukiauraamista jatketaan samalla kun lähdetään liuttamaan omaa polvea parin yli toiselle puolelle. Polvea ei kannata liuttaa lantiolinjaa pistkin, sillä tällöin alla olevan on helppo napata jalka takaisin omaan guardiin. Sen sijaan polvea lähdetään kuljettamaan hieman viistosti kohti alla olevan kainaloa (juuri sitä kainaloa, jota on raivattu auki). Polvea liuttaessa pidetään myös jalkapöytä tiukasti kaverin kroppaa vasten.

- kun polvi saadaan tuotua rinnan yli maahan, ollaan loppuun saakka huolellisia eli myös jalkapöytä tuodaan mattoon asti. Tämän jälkeen otetaan tasapainoinen asento mountissa. Bjj:ssä ja lukkopainissa positiopisteet saa vasta kun positiota on pystynyt kontrolloimaan 3 sekuntia.

Yleisenä huomiona sanottakoon vielä se, että yhtä ainoaa, oikeaa tapaa olla sivusidonnassa ei ole olemassa vaan treeneissä pyritään käymään läpi eri variaatioita, joista jokainen löytää mieleisensä ja omalle kropalleen sopivimmat. Ylipäänsä lajissa asioita voi tehdä lukemattomilla erilaisilla tavoilla, joten yhtä ainoaa "oikeaa vastausta" ei ole.

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

tiistai 3.12.2011 - peruskurssi: pako mountista

Uusi peruskurssi käynnistyi. Ensimmäisen kerran teemana oli mount-positio, ja sen alta pakeneminen. Mountilla tarkoitetaan tilannetta, jossa toinen istuu toisen torson (vatsan) päällä. Mount on pistesuorituksena arvokas, sillä se on päällä olijalle hyvin dominoiva asento. Alla olevan ainoaksi tehtäväksi jääkin lopetusten puolustaminen ja mountista pakeneminen eli joko alta päälle pääseminen tai guardin palautus.

mount -positio: mustapukuinen "päällä mountissa", sinipukuinen "alla mountissa"

Katsoimme treeneissä kahta peruspakoa alta. Ensimmäinen on nimeltään katkarapupako. Siinä omat kädet haetaan vasten kaverin lantiota tai polvea. Molemmin käsin työnnetään samasta tukipisteestä, sillä tämä tekee työnnöstä vahvemman. Riippuu omasta mieltymyksestä, kummasta on helpompi työntää. Samaan aikaan tehdään siltaus liike lantiolla ja käännytään kyljelleen. Oma lantio pyritään työntämään sillan ja jalkojen avulla pois kaverin alta. Mountista on päästy pakoon, jos saa omat jalat itsen ja kaverin väliin tai vaihtoehtoisesti kaverin toisen jalan omien jalkojen väliin. Katkarapu näyttää tältä (videon ekat harjoitukset).

Toinen peruspako on ns. siltapako. Tavoitteena on sillata kaveri ympäri, jotta itse päätyy päälle. Ensin täytyy saada haltuun kaverin käsi. Tätä voi yrittää esimerkiksi siltaamalla ensin, jotta kaveri joutuu hakemaan tukea maasta. Oma käsi kierretään yläkautta kaverin käden ympäri ja suljetaan omaa kylkeä vasten. Vaihtoehtoisesti voi pyrkiä samaan kaverin käden haltuun esimerkiksi oman rintakehän päälle. Kun käsi on jollain tapaa hallussa, tehdään siltausliike tämän käden puolelle hartian yli. Apuna voi käyttää myös tällä videolla esiintyvää jalan vangitsemista.

Olipa tapa paeta millainen tahansa, yleensä siihen liittyy töitä. Alta on pakko pysyä liikkeessä, jotta toinen ei voisi stabiloida omaa dominoivaa positiotaan ja hyökätä lopetuksin. Yleensä yksi katkarapu tai siltaus ei ole tarpeeksi, vaan niitä joutuu tekemään useamman ja vaihtelemaan keskenään. Tällaista tänään.

tiistai 3. tammikuuta 2012

2011 - Naisten vuosi

Tähän väliin hempeillään ja muistellaan hieman kulunutta vuotta tyttöpainien merkeissä.

Jyväskylän tyttöpainit saivat virallisesti alkunsa lokakuussa 2009 kun Emmi Bolander, Anna Kavoura ja Venla Luukkonen aloittivat viikottaisten naisten treenien ohjaamisen. Ensimmäisissä treeneissä lokakuun 19. paikalla oli seitsemän tyttöä, osa ensimmäistä kertaa lajin merkeissä. Alussa painit olivat enemmän tai vähemmän säännölliset, kerran viikossa kaikille naispuolisille avoimet treenit. Touhu sai uutta potkua Hanna Hirvosen muuttaessa Jyväskylään syksyllä 2010, joka johti ensimmäiseen naisten lukkopainin ja BJJ:n peruskurssin järjestämiseen tammikuussa 2011. Emmin ja Annan muutettua pois Jyväskylästä vetovastuun ovat ottaneet Hanna ja Venla, ja tyttöpainin merkeissä treenataan kahdesti viikossa. Tämän lisäksi tytöt kuluttavat tatamia myös muiden treenien ajan.

Ida Hansson ja Jyväskylän Fight Like a Girl Club

Ja vuosi 2011 onkin ollut kaikin puolin loistelias ja toiminnantäyteinen:

* Takana 2 naisten peruskurssia, joiden myötä naisten määrä Fight Clubilla on jo vajaa 20.
* Yhteismatkoja naisten seminaareihin, joista pisin Tukholmaan.
* Ida Hanssonin BJJ ja lukkopaini -seminaari Jyväskylässä 21.-23.10.
* Basement Beatdown - tyttöjen ilta: naisten shooton amatöörivapaaotteluilta Jyväskylässä 10.12. Tapahtumassa vapaaotteludebyyttinsä tekivät Heli ja Tuuli.
* Näkyvyyttä paikallisessa mediassa.
* Lukuisia kisoja ja lukuisia kisaajia. Lähes kaikki naiset ovat kisanneet kuluneen vuoden aikana ahkerasti. Salikisoissa on käyty Jyväskylässä, Imatralla, Helsingissä, Kuopiossa ja Lahdessa. Fight Clubia on edustettu niin BJJ:n kuin lukkopainin SM- ja Finnish Open kisoissa. Kokemusta ja menestystä on kertynyt myös kansainvälisellä tasolla Scandinavian Openista, BJJ:n ja lukkopainin EM-kisoista sekä BJJ:n MM-kisoista. Erityisesti mainittakoon joukkue SM-kisat, joissa Fight Clubin tyttöjoukkue otti kultaa sekä ADCC FO-kisat, joissa tyttöpainotteinen Fight Clubin joukkue toi parhaan seuran palkinnon Jyväskylään.
* Arvokisamitaleita: 3 SM-kultaa, joista yksi joukkueena, 2 SM-pronssia, 2 FO-kultaa, 2 FO-hopeaa, FO-pronssi, SO-kulta, 3 SO-hopeaa, EM-kulta, EM-hopea, EM-pronssi, MM-pronssi
* Mitaleita tärkeämpää on suuri osanottajamäärä monissa kisoissa, joista merkittävin lienee yhdeksän naisen joukko kevään 2011 Jyväskylässä järjestetyissä BJJ:n SM-kisoissa.
* Kaksi naispuolista tuomaria, Hanna ja Venla
* Kaksi uutta sinivyötä, Lintsi ja Elina.

Joukkue SM-kultaa

Tämä vuosi käynnistyy jälleen peruskurssin merkeissä. Tammikuun lopulla pidettäviin BJJ:n EM-kisoihin Lissaboniin on niin ikään lähdössä ennätykselliset kuusi naisedustajaa. Hyvä tapa aloittaa uusi vuosi uusien kujeiden kera.

Jyväskylän Fight Like a Girl Club Lahdessa itsenäisyyspäivää juhlimassa

Kiitokset siis kuluneesta vuodesta niin tytöille kuin pojille. Ilman teitä tämä ei olisi onnistunut!

tiistai 27.12.2011 - toivelista jatkuu

Vuoden viimeiset tyttöpainit mentiin edellisen viikon toivomusten mukaan, eli jatkettiin saksisweepistä ja selkäpakojen kanssa.

Saksisweeppiä pyrittiin nyt ajoittamaan kaverin seisomaannousu avauksen yhteyteen. Omat otteet edelleen saman puolen hihasta ja kauluksesta. Kaverin annetaan nostaa ensimmäinen jalka. Kun tämä alkaa nostaa toistakin jalkaa, on hetki saksisweepille paras. Kaverin tasapaino on huonompi jälkimmäisen jalan puolelle, joten se on myös parempi sweeppisuunta. Ilman otteita en lähtisi tätä edes yrittämään, vaan siirtyisi jonkinlaiseen avoimeen guardiin tai vaihtoehtoisesti johonkin toiseen sweeppiyritykseen. Edelleen on tärkeää, että saksisweepatessa lantio kääntyy lähes sivuttain.

Selkäpakoja katseltiin ensin ns. "alakautta". Kaverin ollessa selässä liikutaan pikkuisen alas, jotta rintakehä/selkäkontakti rikkoutuu. Vapautetaan itsemme toisesta hookista potkaisemalla, joskus useamman kerran, alaspäin. Tämän jälkeen käännytään jäljellä olevan hookin puolelta pakoon ja päälle.

Toisena vaihtoehtona katsottiin kuristavan käden alta puikkausta. Ote kaverin kädestä kaulalla, jälleen liu'utaan hieman alas, ja työnnetään käsi pään yli/vedetään pää ulos. Pidetään tiukka ote kädestä koko ajan ja kierretään käden puolelta pakoon ja päälle.

Lopuksi hieman spesiaalimpi tapa poistua. Jos kaverin pää on omamme vieressä, voi siitä tarttua molemmin käsin takaa ja vetää alas päin. Samalla pyritään viemään kaveri selälleen alle ja kääntyä itse päälle. Tämä ei ehkä ole keinoista se varmin, mutta voi joskus toimiakin yllättävänä suuntana.

Tästäpä sitten jatketaan 3. päivä tammikuuta uuden peruskurssin voimin.