keskiviikko 4. tammikuuta 2012

tiistai 3.12.2011 - peruskurssi: pako mountista

Uusi peruskurssi käynnistyi. Ensimmäisen kerran teemana oli mount-positio, ja sen alta pakeneminen. Mountilla tarkoitetaan tilannetta, jossa toinen istuu toisen torson (vatsan) päällä. Mount on pistesuorituksena arvokas, sillä se on päällä olijalle hyvin dominoiva asento. Alla olevan ainoaksi tehtäväksi jääkin lopetusten puolustaminen ja mountista pakeneminen eli joko alta päälle pääseminen tai guardin palautus.

mount -positio: mustapukuinen "päällä mountissa", sinipukuinen "alla mountissa"

Katsoimme treeneissä kahta peruspakoa alta. Ensimmäinen on nimeltään katkarapupako. Siinä omat kädet haetaan vasten kaverin lantiota tai polvea. Molemmin käsin työnnetään samasta tukipisteestä, sillä tämä tekee työnnöstä vahvemman. Riippuu omasta mieltymyksestä, kummasta on helpompi työntää. Samaan aikaan tehdään siltaus liike lantiolla ja käännytään kyljelleen. Oma lantio pyritään työntämään sillan ja jalkojen avulla pois kaverin alta. Mountista on päästy pakoon, jos saa omat jalat itsen ja kaverin väliin tai vaihtoehtoisesti kaverin toisen jalan omien jalkojen väliin. Katkarapu näyttää tältä (videon ekat harjoitukset).

Toinen peruspako on ns. siltapako. Tavoitteena on sillata kaveri ympäri, jotta itse päätyy päälle. Ensin täytyy saada haltuun kaverin käsi. Tätä voi yrittää esimerkiksi siltaamalla ensin, jotta kaveri joutuu hakemaan tukea maasta. Oma käsi kierretään yläkautta kaverin käden ympäri ja suljetaan omaa kylkeä vasten. Vaihtoehtoisesti voi pyrkiä samaan kaverin käden haltuun esimerkiksi oman rintakehän päälle. Kun käsi on jollain tapaa hallussa, tehdään siltausliike tämän käden puolelle hartian yli. Apuna voi käyttää myös tällä videolla esiintyvää jalan vangitsemista.

Olipa tapa paeta millainen tahansa, yleensä siihen liittyy töitä. Alta on pakko pysyä liikkeessä, jotta toinen ei voisi stabiloida omaa dominoivaa positiotaan ja hyökätä lopetuksin. Yleensä yksi katkarapu tai siltaus ei ole tarpeeksi, vaan niitä joutuu tekemään useamman ja vaihtelemaan keskenään. Tällaista tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti