Sinipukuinen ottelija on sivusidonnassa päällä. |
Mustapukuinen ottelija sivuosidonnassa guardin ohituksen jälkeen. |
- hartialinjaa kontrolloidaan hakemalla otteet pään takaa sekä kainalon alta. Jos ollaan parin vasemman kyljen puolella, haetaan siis oikea käsi niskan takaa ja vasen toisen puolen kainalosta. Käsillä voi ottaa kiinni toisistaan, mutta se ei ole välttämätöntä sidonnan onnistumiseksi.
- pään puoleisella olkapäällä tuodaan painetta alla olevan kaulalle/leualle siten, että olkapää tekee paineen, ei koko kroppa. Eli ei nosteta lantiota ja tuoda painoa siten vastustajan päälle vaan painetaan ainoastaan olkapäätä kaulalle.
- alakropan voi asemoida lämmittelyharjoituksen tapaan eli lantio heitetään pitkälle taakse ja ollaan omien varpaiden varassa. Tällöin saadaan vastustajan rintakehälle hyvin painetta, mutta tämän lantiolinjan kontrollointi on vaikeampaa. Apuna voi käyttää ei-päänpuoleista kättä, joka tuodaan alla olevan lantion viereen. Otetta ei tarvitse ottaa, vaan riittää kun käsi pysyy lantion vierellä blokkaamassa sen liikettä.
- toinen vaihtoehto on "istua" polvillaan eli omat polvet tuodaan kiinni kaverin kroppaan siten, että jalkojen puoleinen polvi on tiukasti kiinni alla olevan lantiossa. Ylempi polvi on kiinni kainalon alueella. Tällöin toista kättä ei tarvitse tuoda lantiolla, sillä polvi toimii lantiota blokkaavana pisteenä. Ajatus on kuitenkin sama riippumatta siitä blokkaako lantiota käsi vai polvi: jos lantio liikkuu pois päin, seurataan sitä tiiviisti ja jos se taas liikkuu kohti, blokataan sen liike.
- päällä ollessa tärkeää on muistaa pitää oma lantio ja sen mukana oma painopiste alhaalla. Jos lantio nousee korkealle, painopiste siirtyy pois vastustajan päältä ja tämän on liikkeen avulla helppo kipata päällä oleva pois. Jos taas "istutaan" liian alhaalla eli keskivartalosta puuttuu jännitys, tulee painopiste liian takaperoiseksi ja alla olevan on helppo kääntyä kohti päällä olevaa ja palauttaa guardi. Eli keskivartalo tiukkana ja painopiste alhaalla!
- sivusidonnassa tarkoitus ei siis ole naulata vastustajaa mattoon kiinni vaan kontrolloida lantio- ja hartialinjaa ja pyrkiä elämään vastustajan liikkeen mukana. Tämä vie huomattavasti vähemmän energiaa kuin se, että pyrittäisiin estämään alla olevan liikkuminen täysin.
Sivusidonnasta on hyvä pyrkiä siirtymään mounttiin. Mounttiin siirtymiseen on useampia vaihtoehtoja, joista tutustuimme tänään yhteen varsin perustavanlaatuiseen:
- pidetään sivusidonnassa hyvä paine vastustajan kaulalla, jotta tämä ei pääsisi kääntymään kohti. Lähdetään raivaamaan kainalossa olevan käden avulla alla olevan kainaloa "auki". Ei liikuteta omaa kättä siis kaverin suuntaisesti vaan hieman pyöreällä liikkeellä siten, että oma käsi avaa alla olijan kättä suurin piirtein kyynärpään kohdalta.
- samalla kun avataan kaverin kainaloa, lähdetään tuomaan omaa, kaverin jalkojen puolista polvea vatsan päälle. Polvella saa antaa tässä kohtaa reilusti painetta, sillä se auttaa pitämään alla olevan paikoillaan. Tässäkin vaiheessa oma painopiste pyritään pitämään mahdollisimman hyvin alhaalla, sillä tällöin saadaan myös luotua hyvin painetta ja pystytään estämään alla olevan kääntöyritykset.
- kainalon aukiauraamista jatketaan samalla kun lähdetään liuttamaan omaa polvea parin yli toiselle puolelle. Polvea ei kannata liuttaa lantiolinjaa pistkin, sillä tällöin alla olevan on helppo napata jalka takaisin omaan guardiin. Sen sijaan polvea lähdetään kuljettamaan hieman viistosti kohti alla olevan kainaloa (juuri sitä kainaloa, jota on raivattu auki). Polvea liuttaessa pidetään myös jalkapöytä tiukasti kaverin kroppaa vasten.
- kun polvi saadaan tuotua rinnan yli maahan, ollaan loppuun saakka huolellisia eli myös jalkapöytä tuodaan mattoon asti. Tämän jälkeen otetaan tasapainoinen asento mountissa. Bjj:ssä ja lukkopainissa positiopisteet saa vasta kun positiota on pystynyt kontrolloimaan 3 sekuntia.
Yleisenä huomiona sanottakoon vielä se, että yhtä ainoaa, oikeaa tapaa olla sivusidonnassa ei ole olemassa vaan treeneissä pyritään käymään läpi eri variaatioita, joista jokainen löytää mieleisensä ja omalle kropalleen sopivimmat. Ylipäänsä lajissa asioita voi tehdä lukemattomilla erilaisilla tavoilla, joten yhtä ainoaa "oikeaa vastausta" ei ole.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti