tiistai 17. tammikuuta 2012

perjantai 13.1.2011: peruskurssi - suora käsilukko

Täydennettiin lopetusarsenaalia suoralla käsilukolla eli jujilla. Samaisen lopetuksen voi tehdä niin päältä mountista kuin alta guardista, ja kävimmekin läpi molemmat vaihtoehdot.

Päältä mountista:

valkopukuinen ottelija hakee suoraa käsilukkoa
Mountissa oltaessa pyritään ensin siirtymään hieman "ylös päin", eli saamaan omat polvet kaverin kainaloihin. Tämä nostaa kaverin käsiä paremmin tarjolle, ja tekee muutenkin käsilukon puolustamisesta hankalaa. Polvet pidetään koko ajan tiukasti kaveria vasten. Käsistä valitaan jompi kumpi, se halataan itseä vasten ja samalla voi nostaa käden puoleista hartiaa ilmaan. Lukotettavan käden puoleinen polvi liu'utetaan samalla pidemmälle, pään vierelle, jotta paketti pysyy tiukkana. Toinen jalka nostetaan tässä vaiheessa pystyyn tai vaihtoehtoisesti käännetään risti-istuntaa muistuttavaan asentoon, edelleen tiukasti kaverissa kiinni. Kaverin päällä on syytä koko ajan pitää painetta eli rehellisesti istua tämän päällä. Oma rintamasuunta käännetään 90 asteen kulmaan kaveriin nähden, ja lukotettavan käden puoleinen jalka viedään kaverin pään toiselle puolelle. Tuen ottaminen hieman eteenpäin nojaamalla voi tässä auttaa. Polvet yhteen puristettuina kaadutaan taakse päin, ja pidetään kaverin käsi koko ajan omaa vartaloa vasten. Kaverin käsi käännetään siten, että tämän peukalo osoittaa ylöspäin, ja lukko viimeistellään tarvittaessa nostamalla lantiota.

valkopukuinen ottelija viimeistelemässä suoraa käsilukkoa

Alta guardista:

Käytännössä lukko on täysin sama, kontrollointi vain sovelletaan guardiin sopivaksi.

alla oleva yrittää tehdä suoraa käsilukkoa

Kaverin postuuraa voi aluksi horjuttaa, ja hakea tämän toista kättä haltuun. Otteen voi hakea esimerkiksi ristikkäisellä kädellä kaverin ojentajan takaa. Riittää kun kaverin käsi saadaan kiinni omaan vartaloon siten, että kaverin kyynerpää on keskellä omaa vartaloa tai hieman keskilinjan yli ristiin. Asentoa voi vielä tehostaa vetämällä kaveria alaspäin tämän toisesta hartiasta. Polvia voi koko ajan pyrkiä puristamaan kaverin kylkiä vasten, aivan kuten päältä mountista kontrolloitaessa.

Tämän jälkeen lähdetään hakemaan ns. kulmaa, eli työnnetään lukotettavan käden puoleisella jalalla itseä 90 asteen kulmaan kaveriin nähden. Polvia painetaan edelleen tiiviisti kaveria vasten. Toinen jalka käännetään kaverin selän päälle, ja lukotettavan käden puoleinen jalka tuodaan toiselle puolelle kaverin päätä. Nilkkoja ei kannata ristiä, vaan toisella jalalla painetaan kaveria päästä alas päin ja toisella selästä. Tämä vaikeuttaa käsilukon puolustamista, sillä kaveri yrittää nostaa selkäänsä ylös ja tuoda oman painonsa päälle. Polvia kokoajan yhteen puristaen käännetään kaverin peukalo ylös päin ja viimeistellään lukko nostamalla lantiota.

mustapukuinen yrittää tehdä käsilukkoa, mutta nilkkojen ristiminen ei estä valkopukuisen puolustautumista


alla oleva viimeistelee suoraa käsilukkoa
Molemmissa tavoissa hyvä kontrollointi on tärkeää. Taitojen karttuessa lukkoihin siirtyminen nopeutuu, ja osa kontrolleista saatetaan korvata nopeudella, mutta tämä jättää aina hyvälle vastustajalle aikaa ja mahdollisuuksia paeta lopetuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti