maanantai 22. elokuuta 2011

sunnuntai 21.8. - polvi pakilla

Knee-on-stomach eli polvi pakilla. Kerrattiin vielä hieman sivusidonnassa olemista lämmittelymielessä, sillä useimmiten polvi pakilla tehdään nimenomaan sivusidonnasta lähtien.

Polven voi ns. liu'uttaa vatsan päälle tai vaihtoehtoisesti hypätä suoraan asemiin. Tukevan paikan löytäminen riippuu hieman mittasuhteista, mutta nimensä mukaisesti polvi tulisi tähdätä vastan tienoille, ei siis kaverin nivusiin tai rintalastalle. BJJ:ssä pisteet saa vain, jos rintamasuunta on kaveriin päin, lukkopainissa myös selkä kaveriin päin. Polvea ei ole tarkoitus painaa suoraan alaspäin kaverista "läpi", vaan oikea painopiste ja paine tulevat enemminkin polven suuntaisesti hieman eteenpäin suuntautuvasta paineesta. Tämän lisäksi tulee kaverin yläkroppa pitää kontrollissa; hyvä tapa on esimerkiksi ottaa toisella kädellä ote kaverin ojentasta (kumpi tahansa käsi) ja toisella pään ja niska takaa. BJJ:ssä myös maassa olevan jalan jalkapohjan tulee olla maassa - tukijalkaa ei saa jättää liian lähelle kaveria, jottei kaveri yllä siihen.

Hyvin usein polvi pakilla on osa siirtymistä mount positioon. Tämän lisäksi positio avaa paikat mm. käsilukolle tai lukkopainissa suoralle polvilukolle. Katsoimme käsilukot molempiin käsiin: riippuen siitä, kumpi käsi on saatavilla/jo valmiiksi hallussa, liikutaan polvi pakin päältä positiosta käsilukkoon. Jos hallussa on ns. lähempi käsi, riittää, kun siirtää tukijalan kaverin pään yli/jalkapöydän kaverin niskan alle. Polvet yhteen, ja käsilukon kiristys. Jos halutaan tehdä käsilukko kauempaan käteen, kierretää itse tukijalan "jäljessä" toiselle puolelle, tukijalka joko kaverin yli tai sitten jalkapöytä lukotettavan käden juureen kaverin selän alle. Kiepahdus tapahtuu pakilla olevan polven varassa, kaverin pään kautta. Kiristetään juji ja pidetään polvet yhdessä.

Tämän lisäksi katsoimme vaihtoehtoja lukkopainiin, jos ollaan selkä kaveriin päin. Suora polvilukko tapahtuu liukumalla kaverin vatsa yli toiselle puolelle, ottamalla "kauempi" jalka haltuun, ja kiristämällä lukko lähes käsilukon tavoin. Selkä kaveriin päin positiota voi käyttää myös mountiin liikkumiseen: liukumalla mountiin, jossa ollaan selin kaveriin tai kierähtämällä oman selän kautta ympäri normaaliin mountiin. Viimeinen voitaisiin lukea kikkailun nimiin, mutta hauska lisä ainakin allekirjoittaneelle silloin tällöin.

Polvi pakilla on hankala positio pisteiden keräämiseen. BJJ:ssä siitä useimmiten edun. Helpompaa voi olla elää kaverin liikkeiden mukaan ja hyödyntää positiota joko mountiin tai lopetukseen etenemisessä. Tukevan asennon löytäminen voi olla hankalaa, joten onnistuakseen tätä tulee treenata useamminkin. Mitäpä ei toisaalta pitäisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti