keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Tiistai 21.6.2011. Muutama alasvienti ja pako half guardista

Teimme lämmittelymielessä muutaman alasviennin. Ensimmäisenä otetaan vastustajan saman puolen hiha haltuun. Oma käsi kiepsautetaan kaverin käden yli, eli oma kyynärpää menee vastustajan käsivarren sisäpuolelle (kehon puoleiselle puolelle). Kaveria pyritään saamaan hieman liikkeeseen pyöräyttämällä häntä taaksepäin. Itse pysytään suhteellisen paikallaan. Samalla oma jalka (nilkka) tuodaan vastustajan jalan taakse ja istutaan itse alas. Yleensä tästä päädytään itse sideen.

Toisena alasvientinä eräänlainen uhrautumisheitto. Otetaan kiinni vastustajan ristikkäisestä kädestä ja vedetään käsi oman lantion sivuun. Toisella kädellä otetaan kiinni kaverin selästä. Tavoitteena olisi saada vastustajalta tila pois ja tuoda painetta kaverin olalle. Itse ollaan suoraan vastustajan edessä. Se jalka, jolle puolelle vastustajan käsi on vedetty, tulisi olla suunnilleen vastustajan jalkojen välissä. Istutaan alas ja samaan aikaan toisella jalalla tyrkätään kaveria ristikkäisestä jalasta. Kaveri lentää kauniisti ja itse päädytään taas todennäköisesti sideen.

Mattotekniikkana kävimme läpi half guardia. Ensin kerrattiin perusperiaatteet alta. Tavoitteena pitää itsensä kyljellään, saada toisella kädellä kaverin kainalo haltuun ja toisella kädellä estetään vastustajaa tuomasta painetta päälle (naamaan) esim. ottamalla kiinni vastustajan hauiksesta tai ranteesta tai ottamalla ”voi rähmä” -asento omasta otsasta.

Kävimme läpi tilannetta, jossa kaikki on mennyt mönkään ja kaveri on saanut sinut selälleen, ottanut kainalosi haltuun ja tuo painetta päällesi. Ensin lähdetään purkamaan paine. Sillataan vastustajan puoleiselle sivulle ja käytetään toista kättä apuna tilan luomiseen. Eli tehdään tavallinen silta sivulle, jossa toisella kädellä kurkotetaan mattoon. Tämä käsi on nyt siis vastustajan hartialla ja sillatessa sillä samalla työnnetään päästä. Kädellä ei siis työnnetä väkisin päästä vaan se toimii eräänlaisena vipuvartena. Liike on täysin sama kuin usein lämmittelyssä tehdyissä sivuttaisissa silloissa. Siltaamalla saadaan tilaa pujottaa oma käsi vastustajan alta kaverin hauikselle tai voidaan ottaa ”voi rähmä” -asento ja näin saadaan purettua painetta päältä. Seuraavaksi halutaan vastustajan kainalo haltuun, joten siltaillaan ja tuodaan oma käsi (oma kämmenpuoli omaa naamaa kohden!) vastustajan alta kainaloon. Otetaan ote mahdollisimman pitkältä kaverin selästä. Omaa kroppaa yritetään koko ajan saada pikku hiljaa kyljelleen. Pyritään tuomaan oma perse pois vastustajan alta. Guardista alta joutuu tekemään paljon töitä ja siltoja joutuu tekemään useita. Tähän tilanteeseen päästyä teimme kaksi vaihtoehtoista ratkaisua.

Ensimmäisenä guardin palautus: Kun on päästy kyljelleen, työnnetään oma ylempi polvi kaverin lantiolle. Työnnetään jalalla etäisyyttä vastustajaan ja samalla pidetään käsillä kaverin yläkroppa lähellä. Sitten sujautetaan omat jalat kaverin ympäri guardiin.

Toisena selkään meno: Yritetään saada oma kaverin kainalossa oleva käsi mahdollisimman pitkälle/syvälle selkään. Käännetään omaa kroppaa yhä pidemmälle kaverista ohi ja samalla myös käännettään kroppaa niin päin, että maha on lattiaa kohden. Apuna käytetään vapaata kättä, jonka voi tuoda lattiaan. Käännetään myös omat jalat lattiaan. Tuodaan persaus ensimmäisenä ulos ja pää sujahtaakin kuin itsestään kainalon ali viimeisenä. Tästä sitten hyvä kontrolli vastustajan selästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti