tiistai 14. kesäkuuta 2011

Tiistai 14.6.2011 -Jalkalukkoja + kisa valmistautumista

Opettelimme siis jalkalukkoja ja valmistauduimme, lähinnä henkisesti, lauantaina koittaviin Sawo Open lukkopaini kisoihin.

Ensimmäisenä muistin virkistämiseksi kävimme läpi suoran nilkka lukon, joka on sallittu myös puku päällä. Lähdimme tekemään sitä seisten, kaverin maatessa selällään tatamilla. Jalka haltuun samanpuolen kädellä, ristikkäinen jalka kaverin pakaroiden lähelle, ulommainen jalka kaverin lantiolla blokkaamaan kaverin nousua ylös. Puku päällä varottava jalan menemistä kaverin keski linjan yli, ilman pukua siitä ei tarvitse murehtia. Tästä istuimme alas ja otimme jalan kainaloon. Jalan lähempänä oleva käsi jalan alta ympäri, niin että ranteessa oleva luu painaa kaverin akillesjänteen kohdalta. Toisella kädellä omasta kädestä kiinni ja vääntö koko kropan avulla taaksepäin, niin että käverin nilkka suoristuu. Lukko tulee helpommin kun on rintamasuunta sinnepäin missä jalka on kiinni sekä katsoo taaksepäin, jolloin koko kroppa tulee vääntöön mukaan.

Seuraavana teimme heel hookkia samasta lähtö asennosta. Alas istuessamme nostimme ulkopuolella olevan jalan kaverin jalan yli kaverin jalkojen väliin. Jalat on suojassa silloin kun laittaa omat jalat triangeliin, eli ulkopuolelta tullut jalka toisen jalan polvitaipeeseen ja se toinen jalka kaverin lukottoman jalan alle polvitaipeeseen. Näin kaveri ei pysty samaan aikaan tekemään sinulle jalkalukkoa. Jalalla joka tulee kaverin jalan ympäri, voimme vääntää kaverin jalkaa parempaan asentoon, niin että kantapää on paremmin "esillä". Sitten kaverin jalan puoleinen käsi kaverin kantapään taakse, ei kantapaan alle jänteen päälle, vaan enemänkin sivulle. Toisella kädellä kiinni omasta kädestä jalan päältä, ei alta niinkuin suorassa nilkkalukossa. Taas koko yläkropan avulla vääntö kaverin jalasta kiertämällä kroppaa kaverin jalasta pois päin. Ajattelette vetävänne kaverin kantapäätä itseänne kohti.
(tuossa vähän suuntaa antavaa videota kuinka se tulee. Alku on vähän erilainen ja omat jalat erillailla mitä me opeteltiin, mutta itse lukon teko näkyy hyvin. http://www.youtube.com/watch?v=Cu5x-D792GI&feature=related)

Samasta asennosta selältään omat jalat suojassa teimme myös toe holdin. Melkein samanlainen lukko kuin edellinen, mutta otteet erilaiset. Kun kaverin jalka on hyvin kontrollissa otamme otteen jalan puoleisella kädellä kaverin jalkapöydästä kiinni. Niin että oma pikkurilli on kaverin pikkuvarpaan päällä. Yleensä itseä on nostettava vähän ylemmäs esimerkiksi kyynerpään varaan, jotta käsi taipuu tähän asentoon. Vaatii aluksi paljon opettelua ja totuttelua että saa asennon tuntumaan mukavalta. Kun käsi on kiinni kaverin jalassa, otamme toisella kädellä ulkopuolelta kaverin jalan alta omaan ranteeseen. (samanlainen ote kuin mm. americana käsilukossa). Ja taas väännämme käsillä, ja jos tarvii niin myös kroppaa käyttäen, kaverin kantapäätä itseämme kohti. Lukkoa tehtäessä varsinkin treeneissä on oltava varovainen, sillä tulee hyvin nopeasti. (tuossa taas jonkinlainen video, positiot on ihan erit, mutta näkee hyvin otteet siitä kaverin jalasta http://www.youtube.com/watch?v=kDRGrrsZYVY )

Testasimme myös mistä kaikista muista positioista jalkalukkoja saa tehtyä. Esimerkiksi jos kaveri seisoo ja itse makaa matossa, voi tulla kaverin lähelle, melkein alle, ja kiepauttaa oman jalan kaverin takaa ja ulkokautta ympäri. Kun saa tukevan triangelin jaloilla kaverin jalan ympäri, pystyy omilla jaloilla painamaan kaverin mattoon. Tästä voi vielä tehdä minkä vain edellä mainituista jalkalukoista. Myös openia ohittaessa voi vain vetäistä kaverin toisen jalan suoraksi, istua itse alas ja koukata taas jalan ulkokautta ympäri ja sama juttu kun edellä.

Toe hold on tehokas mm, halfissa päällä jos kaveri työntää polvea väliin. Tällöin ei tarvitse kuin kääntyä kaverin jalkoihin päin ja ottaa toe hold kiinni ja vääntää. Myös mountissa väärinpäin tämä onnistuu hyvin. Muistakaa ilman pukua painiessa tarkkailla myös niitä jalkoja, jalkalukkoja kun pystyy tekemään melkeinpä mistä positiosta vain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti