Side chokea haimme sekä suoraan sivusidonnasta että pohjois-etelästä. Kuristavalla kädellä tarkoitan tässä pään puoleista kättä ja apukädellä sitä toista.
- Apukädellä haetaan ote kaverin käden alta ja niin syvältä kauluksesta kuin vaan mahdollista. Tähän tarjoutuu usein tilaisuus kun sidessa alla oleva työntää kättä kroppien väliin tehdäkseen tilaa.
- Kuristavalla kädellä haetaan ote myöskin kauluksesta, mahdollisimman läheltä toista kättä. Otteet ovat useimmiten sopivan syvällä kun ne ovat lähellä niskaa.
- Kuristava käsi pyöräytettään otetta rikkomatta kaverin kaulalle. Tämän jälkeen tuodaan kyynärpäitä mattoon ja liutetaan lähemmäs toisiaan. Pidetään lantio matossa ja pää lähellä kaverin kroppaa.
- Pohjois-etelästä otteet ovat samat, mutta kiristysvaiheessa kierretään sivulle toimittamaan samat asiat kuin yllä on kuvailtu.
Katsottiin myös banaanikuristusta, ja sen hakemista eri paikoista. Perusbanaani lähtee usein selästä, jossa kuristava käsi kierretään takakautta pään eteen ja otetaan ote ristikkäisestä kaulukksesta, peukalo ylös päin. Toisella kädellä haetaan ote vihun saman puolen lahkeesta, mieluiten polven kohdalta. Kuristuksen kiristäminen tapahtuu seuraavan kuvan osoittamalla tavalla:
Kiristämistä voi tehostaa laittamalla kuristavan käden puoleisen säären vihun selkää vasten. On myös oltava tarkkana, ettei vihun ja itsen välille jää tilaa kiristämisen aikana, jottei toinen pääse karkuun. Nimi banaani tulee käsittääkseni siitä, kun kuristettavan vartalo kaartuu banaanin tavoin. Englanniksi nimi on bow and arrow choke.
Banaania voi myös hakea muista positioista. Esimerkkinä mount: otetaan ote ristikkäisestä kauluksesta ja painetaan käsivarrella vihua rintakehän kohdalta siten, että paine tulee keskelle. Tällöin vihu saattaa paineen vuoksi kääntyä kyljelleen (jos ei, ei banaaniin välttämättä kannata lähteä, vaan yrittää esim. kuristusta ja jujia). Toinen käsi kierretään vihun pään takaa, ja lievettä pitävällä kädellä syötetään lieve pään takaa kulkevaan käteen. Tämän jälkeen haetaan vapaalla kädellä ote jälleen vihun lahkeesta. Omaa positiota joutuu korjaamaan hieman "selän puolelle", mutta otteiden ollessa hyvät, voi kiristää kuristuksen loppuun samoin kuin normibanaanissakin.
Haimme banaania myös päältä half-guardista. Hakeminen noudattelee hieman mountista kuristuksen tekniikkaa, ja sitä kannattaakin hakea, jos vihu on kyljellään selkä meihin päin. Tällöin haetaan taas kuristava käsi pään takaa kohdalleen, toisella kädellä voi taas auttaa syöttämällä lievettä. Kun kuristava käsi on paikoillaan, haetaan ote jälleen vihun jalasta. Kiristämisen aikana halfissa oleva jalka yleensä luiskahtaa "ohi", jolloin kiristäminen helpottuu. Jos ei, voi kuristuksen suorittaa loppuun myös halfissa ollessa, mutta vihu saattaa pystyä puolustautumaan paremmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti