keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Tiistai 21.3. - Polvea läpi ja pakille sekä kääntöjuji


Tällä kertaa treeneissä opeteltiin tekniikkakomboa, joka lähtee liikenteeseen avoimesta guardista päältä. Avoimessa guardissa päällä on lähtökohtaisesti hyvä pitää huoli omasta vapaudestaan ja siitä, että tästä hyvästä hyökkäysasemasta lähtee nimenomaan pelaamaan sitä omaa peliään, eikä anna kaverille mahdollisuutta hakea otteita tai hookkeja kohdilleen. Eli kun hyökkäämään lähdetään niin lähdetään määrätietoisesti ja mennään perille asti, ennen kuin kaveri kääntää pelin omaksi edukseen. Huoli tulee pitää myös omien jalkojen suojaamisesta, ja päällä olijan otteluasennon tulisikin olla sellainen, että pää on samalla tasolla alla olijan kanssa, joustaen polvista, ei selästä. 

Knee slide passiin lähdettäessä haetaan ensin kontrollia kaverin puvusta polvien kohdalta ja viedään oma jalka kaverin jalkojen väliin. Alas mentäessa tämän samanpuoleisen jalan käsi viedään kaverin lantiolle ja samalla lähdetään liuttamaan jalkaa kaverin reiden/nivusen päältä, tähdäten polvea mattoon. Painon tulee olla tukevasti alhaalla kaverin päällä niin, että kaverin lantionseutu on hyvin kontrollissa.  Käden viemisessä lantiolle myös tärkeänä pointtina on pitää kyseinen käsi tiukasti omaa vartaloa vasten, jottei kaveri pääse tuomaan polvea käden alta eteen, estäen näin ohittamisen. Mikäli näin kuitenkin käy, voi asentoa korjata käyttämällä kaveria selällään, jolloin polvi on helpompi saada pois edestä.

Lantiolla oleva käsi on saatava kaverin kainaloon, ennen kuin varsinainen ohittaminen kannattaa tehdä. Muuten tulee pian kääntäneeksi kaverille selän, jonne näppärä kaveri nopeasti livahtaa. Tuodaan pää kaverin pään viereen mattoon kiinni (samalle puolelle minne ollaan liukumassa) ja työnnetään kaverin päätä taas toiseen suuntaan, eli "älä katto mua ku mä ohitan sua!". Toisella kädellä otetaan kontrolli kaverin ojentajan takaa. Jalka saadaan kokonaan ohi guardista niin, että liutetaan polvea suoraan sivulle, ja näin saadaan oma lantio mattoon. Voima ja paine jolla jalka lopulta läpi tuodaan, lähtee siis lantion liikkeestä kohti mattoa. Ohitus viimeistellään huolellisella sivusidonnalla.

Sivusidonnasta yksi lempijuttujani on lähteä hakemaan polvea pakille, eli knee ride. Tämä onnistuu niin, että pidetään kaverin yläkroppa huolellisella sivusidonnalla hallussa, ja samalla kontrolloidaan toisella kädellä lantiota tehden tilaa omalle jalalle. Se polvi, joka on lähempänä kaverin lantiota livautetaan masun päälle kun tilaa on ja viedään pään puoleinen käsi niskan taakse kontrolloimaan otteella puvusta. Hyvä paikka polvelle on about pallean päällä ja niskassa olevalla kädellä voi myös hieman vetää, jolloin polven painetta saadaan hieman korostettua. Pystyyn noustaessa toinen jalka viedään sivulle tukemaan asentoa, ja kaverin liikkuessa ja pyrkiessä pois, sitä käytetään apuna liikettä seuraillessa. Polven pakilla pitämisessä on kaksi vaihtoehtoa; joko pidetään polvi pakilla niin, että omat varpaat osuvat mattoon tai niin, että viedään varpaat kiinni kaverin lantioon, jolloin kontrolloidaan koko säären mitalla kaverin kroppaa.

Knee ridessa mukana liikkuessa on hyvä seurailla kaverin liikkeitä, josko sieltä paljastuisi paikkoja lopetuksille. Yleensä alla oleva kaveri lähtee puolustamaan knee ridea työntämällä polvesta ja katkarapuilemalla. Kovin usein tämän työntävän liikkeen seurauksena kaverin käden alle tulee tilaa, johon on hyvä iskeä. Kun tilaa tulee, viedään oma käsi joka on lähempänä kaverin lantiota tämän käden alta ja otetaan käsi tiukaan kontrolliin omaa kroppaa vasten ja vedetään hieman. Tämän jälkeen viedään niskassa ollut käsi kaverin takaraivolle ja ohjataan kaverin päätä pois tieltä. Sitten lähdetään pyörähtämään kaverin selkäpuolelle: ensin viedään ensin toinen jalka pään yli ja sen jälkeen takapuoli maahan niin, että päädytään kaverin toiselle puolen, kun missä alunperin oltiin, kaverin käsi omien jalkojen välissä. Kädestä pidetään tiukka ote, huolehditaan että peukalo on ylöspäin ja viimeistellään suora käsilukko, eli juji. 


Treenit veti ja tekstin kirjoitti: Hennariikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti