keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Sunnuntai 26.2. - Peruskurssi: Kauluskuristuksia

Peruskurssin viimeisissä treeneissä vedimme puvut päälle ja tutustuimme uusien vaatteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Peruskurssin päätyttyä kaikki osallistujat voivat jatkaa treenaamista kaikissa Fight Clubin yleisissä treeneissä (lukkopaini, BJJ ja vapaaottelu). Tyttöpainivuoro jatkaa normaaliaikataululla tiistaisin sekä sunnuntaisin (eli perjantain peku-vuoro jää pois).

Ihan ensiksi kävimme läpi perusotteita ja horjutuksia puvun avulla. Lukkopainissahan kaverin vaatteisiin ei saa tarttua, mutta BJJ:ssä tämä on jopa suositeltavaa. Otteita voi hakea mm. kaverin hihoista, lahkeista sekä kauluksista. Oikeastaan ainoa rajoite pukuun tarttumisessa on se, että omia sormia ei saa työntää kaverin hihojen tai lahkeiden sisään. Opettelimmme hakemaan otteita kaverin hihoista ns. taskuotteella: Tartutaan neljällä sormella kaverin hihan ulkoreunaan ja käännetään rannetta siten, että sormet jäävät hihan muodostamaan "taskuun". Tässä otteessa ei tarvitse puristaa lainkaan peukalolla, vaan hiha pysyy hallussa itsekseen. Toinen vaihtoehto on ns. pistooliote, jossa kaverin hiha tuodaan omaan nyrkkiin, mutta tällainen ote on heikompi sekä vaatii enemmän voimia itseltä.

Pukuotteita
Päivän varsinaisena tekniikkana olivat kauluskuristukset. Aloitimme tekemään ristikuristusta alta guardista. Tässä syötetään ensin oma käsi kaverin ristikkäisen kauluksen sisään siten, että neljä sormea menevät sisään kauluksesta, kämmen on kohti itseä ja peukalo osoittaa kohti kaverin päätä. Ote haetaan mahdollisimman syvältä ja samalla kaverin posture rikotaan nykäisemällä kaveria kauluksesta alaspäin. Seuraavaksi tuodaan toinen käsi ensimmäisen alta ja haetaan vastaava ote toisesta kauluksesta. Varmistetaan, että ranteiden terävät sisäsyrjät ovat vasten kaverin kaulaa. Kuristus kiristetään tuomalla omia kyynärpäitä kohti kylkiä/mattoa vetämällä itseä suppuun selkälihaksilla. Yleisin virhe tässä vaiheessa on se, että kiristäessä kyynärpäät lähtevät leviämään sivulle, jolloin ote löystyy eikä kuristus toimi. Toisen kaulusotteen hakemiseen on myös vaihtoehtoinen tapa, mikäli kaveri puolustaa käden alakautta syöttämisen. Tällöin voidaan tarttua kaverin puvun selkämyksestä niskan/hartian kohdalta ja pyöräyttää käsi kaverin pään yli kaulaa vasten. Tässä versiossa käsi tulee toisin päin eli kämmen osoittaa itseä kohti ja ranteen ulkosyrjä tulee vuorostaan kaverin kaulalle. Itse kiristys tapahtuu kuitenkin tästä samalla tavoin.

Ristikuristuksen hakua mountista
Ristikuristusta voi hakea ihan vastaavin periaattein myös päältä mountista. Kaulusotteet haetaan taas niin syvältä, että oma nyrkki tulee maata vasten. Kiristäessä kyynärpäät pidetään taas kiinni omissa kyljissä ja itse kiristys tapahtuu lähtemällä nojaamaan eteenpäin - tarvittaessa niin pitkälle, että oma otsa tulee maahan kaverin pään yläpuolelle.

Päivän toinen tekniikka oli banaanikuristus (englanniksi bow & arrow choke), jota lähdimme tekemään tilanteesta, jossa kaveri lähtee pakenemaan alta mountista katkaravun avulla. Kaverin lähtiessä kääntymään kyljelleen vaihdetaan oma asento polvi-istuntaan siten, että toinen jalka tulee pohje ja kantapää kaverin mahaa vasten ja toinen jalka käännetään puolestaan polvi kaveri selkää vasten. Tällöin istutaan siis poikittain kaverin päällä ja estetään tämän liikkuminen. Seuraavaksi haetaan perinteinen turvavyöote kaverin yläkropasta eli alempi käsi tulee kaverin kaulalle ja päällimmäinen tämän kainalon alta. Kainalokäden avulla syötetään kaverin ylempi kaulus omaan alempaan käteen siten, että kaulus tulee kaverin leuan alta. Tämän jälkeen kainalokäden ote vaihdetaan kaverin polveen. Istutaan taaksepäin mattoon ja kiristetään kuristus vetämällä kaulus- ja polviotteen avulla kaveri kaarelle (mistä kuristuksen nimi). Lisätehoa kuristukseen saa tuomalla oman alemman jalan kaverin hartian yli.

Banaanikuristuksen ihanuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti