tiistai 21. maaliskuuta 2017

Sunnuntait 12.3. ja 19.3. sekä tiistai 14.3. - Selkähommia

Jatkettiin Kristina Barlaanin leirin selkäjuttuja. Sunnuntaina 12.3. tehtiin sama alku eli selänhaku kuin tiistain treeneissä. Tällä kertaa tavoitteena oli kuitenkin edetä selkään, joten kaulaa lähempi käsi yritettiin saada mahdollisimman syvälle, eli lantio tuli nyt lähemmäs kaverin päätä. Rintakehä on koko ajan kiinni kaverin yläselässä ja pää kaverin pään vieressä. Kainalosta tulevalla kädellä otetaan ote ns. kuristavasta kädestä: jos kaveri lähtee purkamaan päällimmäistä kättä, on kuristava käsi käytössä.

Edettiin tästä ensimmäisenä kuristukseen: kainalossa olevalla kädellä käännetään kaulusta ja syötetään kaulus kuristavalle kädelle. Tullaan samanlaiseen istuma-asentoon kuin edellisellä kerralla ezekieltä tehdessä. Toinen jalka tulee ”tyynyksi” kaverin pään alle ja toinen jalka tulee polvi ylöspäin kaverin selkää vasten. Jalan voi myös heittää kaverin yli. Kiristetään kuristus vetämällä kättä taaksepäin eli piilotetaan kyynärpäätä kaverin pään taakse. Kainalossa olevan käden voi tuoda kaverin pään taakse samaan tapaan kuin RNC:ssä.

Jos kaveri puolustaa hyvin, eikä saada syötettyä kättä kaulukselle lähdettiin etenemään selkään. Pidetään koko ajan tiukka turvavyöote ja lähdetään istumaan samaan tapaan kuin kuristusta tehdessä. Samalla heitetään toinen jalka yli hookiksi, käännytään toiselle kyljelle istuma-asennon kautta ja laitetaan toinen hookki sisään.

Kun on päästy selkään, kaveri puolustaa yleensä niin, että yrittää saada lantion mattoon ja poistaa samalla toisen hookin. Tähän tilanteeseen ns. re-setiä katsottiin sekä sunnuntaina 12.3. että tiistaina. Pidetään koko ajan tiukka turvavyöote ja pää pysyy kiinni kaverin päässä, otteet pysyvät koko ajan samoin päin ja pää samalla puolella. Kun kaveri pääsee jalan yli, nostetaan lantiota ja tuodaan polvea taas lähelle kaverin päätä. Tästä käännytään taas istuma-asennon kautta toiselle kyljelle ja laitetaan toinen hookki sisään. Kaverin paetessa ja re-settiä tehdessä voidaan myös lähteä tekemään samaa kuristusta eli syötetään käsi kaulukselle. Kun on saatu käsi kauluksen sisään, annetaan kaverin paeta kuristavan käden puolelle, ja kun kaveri on päässyt jalan yli, tullaan taas istuma-asentoon ja kiristetään kuristus. Re-setin liikettä treenattiin myös yksin tehtävällä liikkumaharjoituksella.

Tiistaina katsottiin lisäksi tilannetta kun kaveri pakenee selästä, mutta jää jalan päälle. Tuodaan ylempi jalka kaverin ylemmän jalan taakse ja potkaistaan eteenpäin. Näin saadaan alempi jalka nalkista pois. Jos mahdollista, tästä voi lähteä tekemään edelliseltä kerralta tuttua re-setiä, mutta yleensä kaverin selkä on tiellä, eikä alempaa jalkaa saada tuotua lähelle kaverin päätä. Lisäksi tässä tilanteessa ei ole kumpikaan hookki sisällä, joten vaihtoehtona on kääntää oma lantio mattoa kohti ja lähteä nousemaan ylös. Yläselän kontrolli on koko ajan tärkeä pitää tiukkana, eli rintakehä on vasten yläselkää ja tuodaan kyynärpäitä kohti omia kylkiä. Näin ollen päädytään siis seisomaan kaverin selän taakse yläkroppa kiinni kaverin yläkropassa ja kaveri on istuma-asennossa. Vaikka kaveri yrittäisi tästä rimpuilla karkuun, pystytään hyvällä yläkropan kontrollilla pitämään kaveri hallinnassa. Tästä lähdettiin laittamaan hookit sisään niin, että astuttiin toista jalkaa kaverin selän keskikohdalle, istutaan toiselle puolelle ja laitetaan samalla hookki sisään.

Lisäksi kerrattiin selästä edellisen kerran kuristusta ja mallailtiin tähän erilaisia kiristämistapoja. Jos on todella liikkuva voi esim. heittää tyynynä olevan jalan kaverin pään päälle. Kuristuksen voi tehdä banaanina, eli heitetään jalka yli ja otetaan toisella kädellä kaverin ylemmästä jalasta kiinni. Toinen jalka kontrolloi kaverin toisen hartian kohdalta. Toki tästä asennosta on myös mahdollista edetä esim. käsi- tai rannelukkoon, koska käsi on suoraan otilla. Selän kontrolloimisen kannalta on kuitenkin järkevämpi yrittää kuristusta, koska vaikka kuristus ei onnistuisi voi selän edelleen pitää hallussa.

Sunnuntaina 19.3. kerrattiin edellisen kolmen kerran juttuja. Lisänä katsottiin yksityiskohtia siihen, miten toinen hookki saadaan sisään (näitä näytti Outi Järvilehto pari viikkoa aikaisemmin naisten leirillä Riihimäellä). Yleensä ensimmäisen hookin sisälle saaminen on helpompaa, mutta toista hookkia kaveri puolustaa. Kisoissahan selkäpisteet saa vasta kun molemmat hookit ovat sisällä. Ollaan kyljellä niin, että alempi hookki on sisällä. Otetaan omilla jaloilla jonkinmoiset otteet, eli omat jalkaterät ovat jotenkin päin kiinni toisissaan. Puristetaan polvilla ja pidetään yläkropan kontrolli tiukkana. Lähdetään vetämään taaksepäin eli kaarretaan omaa selkää, samalla koko ajan polvilla puristaen. Tällöin vapautuu yleensä sen verran tilaa, että saadaan sujautettua toinen hookki sisään. Toisena vaihtoehtona, jos kaveri puolustaa niin, että pitää jalkaa ylhäällä ja tuo polvea kohti omaa kyynärpäätä, otetaan jalalla kaverin nilkalta hookkiote ja työnnetään jalkaa alaspäin eli suoristetaan jalka ja tuodaan hookki nopeasti sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti