sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Sunnuntai 26.3. ja tiistai 28.3. - X-guardin saloja

Maaliskuun lopussa treenasimme peruskurssilaisille uutta tekniikkaa eli x-guardia. X-guard on avoimen guardin muoto, jossa kontrolloidaan kaveria olemalla sivuttain tämän jalkojen alla. Toinen jalka on hookkina kaverin lantiolla ja toinen kauimmaisen jalan polvitaipeella. Kaverin pään puoleista jalkaa kontrolloidaan puolestaan omalla kädellä (joko nilkan ympäriltä tai hakemalla jalka oman hartian päälle). Tästä kaveria voidaan horjuttaa työntämällä ja vetämällä hookkijaloilla.


Suomen toinen mustavöinen nainen Outi Järvilehto näyttää x-guardin mallia

Ensimmäinen sunnuntaina harjoittelemamme sweeppi lähti siten, että alempi polvitaipeessa oleva hookki tiputetaan kaverin kantapään taakse. Tästä kaveri kaadetaan taaksepäin työntämällä lantiolla olevalla hookilla sekä vetämällä kantapäähookilla. Kaverin kaatuessa vedetään omat jalat "takaisin" ja noustaan ylös hyvään asentoon, esim. polviseisontaa.

Oheisella videolla näkyy sekä x-guard positiona että toinen sunnuntain sweepeistä (nk. ylösnoususweep). Ylösnoususweepissä hyödynnetään teknistä ylösnousua, eli toinen jalka heitetään taakse tukijalaksi, jonka jälkeen pusketaan kaverin päälle pitäen koko ajan kontrolli hartialla olevasta jalasta.
Tiistaina harjoittelimme puolestaan siirtymistä x-guardin yhden jalan variaatioon tilanteesta, jossa kaveri lähtee purkamaan ylempää hookkia työntämällä sen alaspäin irti lantiolta. Tällöin tämä jalka heilautetaan kaverin jalan ulkopuolelta toiselle lonkalla ja polvitaipeessa ollut hookki tulee puolestaan kaverin nivusiin. Oma lantio pidetään ylhäällä ja jaloilla puristetaan tiukasti kaverin jalkaa. Jos kaveri lähtee puolestaan tästä purkamaan yhden jalan x:ää, voidaan tiputtautua takaisin normaaliin x-guardiin.

Yhden jalan x-guardissa on tärkeää muistaa eräs sääntöero bjj:n ja lukkopainin välillä: Bjj:ssä lantiolla olevaa jalkaa ei saa tuoda kaverin reiden keskilinjan yli, sillä tällöin on vaarana, että kaverin polveen tulee kiertoliike. Kisoissa tästä tilanteesta tulisi joko varaoitus tai diskaus. Lukkopainissa tämä "knee reaping" liike on puolestaan sallittu ja sitä käytetään jalkalukkojen yhteydessä.

Yhden jalan x-guardista kaveri voidaan sweeppata työntämällä tätä voimakkaalla lantioliikkeellä takaviistoon. Liikkeeseen auttaa se, että samalla kurotetaan omalla kädellä ristiin toiselle puolen mattoa. Oheiselta videolta näkyy sekä yhden jalan x-guard positiona että tämä sweeppi.Lopuksi katsoimme vielä yhden lopetuksen eli suoran nilkkalukon. Tätä on erityisen kätevä lähteä tekemään, mikäli x-guardiin mennessä kaverin jalkaa ei ole saatu hartialle, vaan se on napattu omaan kainaloon. Nilkkalukkoa voi lähteä kiristämään kaverin ollessa seisaallaan, jos tämän paino saadaan pois lukotettavan jalan päältä, tai sitten lukon voi tehdä sweepin jatkoksi. Nilkkalukon kiristelyä voi muistella tarkemmin täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti