keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Tiistai 21.3. - Polvea läpi ja pakille sekä kääntöjuji


Tällä kertaa treeneissä opeteltiin tekniikkakomboa, joka lähtee liikenteeseen avoimesta guardista päältä. Avoimessa guardissa päällä on lähtökohtaisesti hyvä pitää huoli omasta vapaudestaan ja siitä, että tästä hyvästä hyökkäysasemasta lähtee nimenomaan pelaamaan sitä omaa peliään, eikä anna kaverille mahdollisuutta hakea otteita tai hookkeja kohdilleen. Eli kun hyökkäämään lähdetään niin lähdetään määrätietoisesti ja mennään perille asti, ennen kuin kaveri kääntää pelin omaksi edukseen. Huoli tulee pitää myös omien jalkojen suojaamisesta, ja päällä olijan otteluasennon tulisikin olla sellainen, että pää on samalla tasolla alla olijan kanssa, joustaen polvista, ei selästä. 

Knee slide passiin lähdettäessä haetaan ensin kontrollia kaverin puvusta polvien kohdalta ja viedään oma jalka kaverin jalkojen väliin. Alas mentäessa tämän samanpuoleisen jalan käsi viedään kaverin lantiolle ja samalla lähdetään liuttamaan jalkaa kaverin reiden/nivusen päältä, tähdäten polvea mattoon. Painon tulee olla tukevasti alhaalla kaverin päällä niin, että kaverin lantionseutu on hyvin kontrollissa.  Käden viemisessä lantiolle myös tärkeänä pointtina on pitää kyseinen käsi tiukasti omaa vartaloa vasten, jottei kaveri pääse tuomaan polvea käden alta eteen, estäen näin ohittamisen. Mikäli näin kuitenkin käy, voi asentoa korjata käyttämällä kaveria selällään, jolloin polvi on helpompi saada pois edestä.

Lantiolla oleva käsi on saatava kaverin kainaloon, ennen kuin varsinainen ohittaminen kannattaa tehdä. Muuten tulee pian kääntäneeksi kaverille selän, jonne näppärä kaveri nopeasti livahtaa. Tuodaan pää kaverin pään viereen mattoon kiinni (samalle puolelle minne ollaan liukumassa) ja työnnetään kaverin päätä taas toiseen suuntaan, eli "älä katto mua ku mä ohitan sua!". Toisella kädellä otetaan kontrolli kaverin ojentajan takaa. Jalka saadaan kokonaan ohi guardista niin, että liutetaan polvea suoraan sivulle, ja näin saadaan oma lantio mattoon. Voima ja paine jolla jalka lopulta läpi tuodaan, lähtee siis lantion liikkeestä kohti mattoa. Ohitus viimeistellään huolellisella sivusidonnalla.

Sivusidonnasta yksi lempijuttujani on lähteä hakemaan polvea pakille, eli knee ride. Tämä onnistuu niin, että pidetään kaverin yläkroppa huolellisella sivusidonnalla hallussa, ja samalla kontrolloidaan toisella kädellä lantiota tehden tilaa omalle jalalle. Se polvi, joka on lähempänä kaverin lantiota livautetaan masun päälle kun tilaa on ja viedään pään puoleinen käsi niskan taakse kontrolloimaan otteella puvusta. Hyvä paikka polvelle on about pallean päällä ja niskassa olevalla kädellä voi myös hieman vetää, jolloin polven painetta saadaan hieman korostettua. Pystyyn noustaessa toinen jalka viedään sivulle tukemaan asentoa, ja kaverin liikkuessa ja pyrkiessä pois, sitä käytetään apuna liikettä seuraillessa. Polven pakilla pitämisessä on kaksi vaihtoehtoa; joko pidetään polvi pakilla niin, että omat varpaat osuvat mattoon tai niin, että viedään varpaat kiinni kaverin lantioon, jolloin kontrolloidaan koko säären mitalla kaverin kroppaa.

Knee ridessa mukana liikkuessa on hyvä seurailla kaverin liikkeitä, josko sieltä paljastuisi paikkoja lopetuksille. Yleensä alla oleva kaveri lähtee puolustamaan knee ridea työntämällä polvesta ja katkarapuilemalla. Kovin usein tämän työntävän liikkeen seurauksena kaverin käden alle tulee tilaa, johon on hyvä iskeä. Kun tilaa tulee, viedään oma käsi joka on lähempänä kaverin lantiota tämän käden alta ja otetaan käsi tiukaan kontrolliin omaa kroppaa vasten ja vedetään hieman. Tämän jälkeen viedään niskassa ollut käsi kaverin takaraivolle ja ohjataan kaverin päätä pois tieltä. Sitten lähdetään pyörähtämään kaverin selkäpuolelle: ensin viedään ensin toinen jalka pään yli ja sen jälkeen takapuoli maahan niin, että päädytään kaverin toiselle puolen, kun missä alunperin oltiin, kaverin käsi omien jalkojen välissä. Kädestä pidetään tiukka ote, huolehditaan että peukalo on ylöspäin ja viimeistellään suora käsilukko, eli juji. 


Treenit veti ja tekstin kirjoitti: Hennariikka

Sunnuntai 19.3. - Kisakorviketreenit

Sunnuntaina kisattiin BJJ-joukkueiden SM-kilpailut, joissa klubin värivöisten naisten oli tarkoitus olla edustamassa. Kisareissu kuitenkin peruuntui loukkaantumisen ja sairastumisen vuoksi joten sunnuntaina painittiin sen sijaan ihan kotimatolla. Tarkempi kuvaus treeneistä tulossa.

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Sunnuntait 12.3. ja 19.3. sekä tiistai 14.3. - Selkähommia

Jatkettiin Kristina Barlaanin leirin selkäjuttuja. Sunnuntaina 12.3. tehtiin sama alku eli selänhaku kuin tiistain treeneissä. Tällä kertaa tavoitteena oli kuitenkin edetä selkään, joten kaulaa lähempi käsi yritettiin saada mahdollisimman syvälle, eli lantio tuli nyt lähemmäs kaverin päätä. Rintakehä on koko ajan kiinni kaverin yläselässä ja pää kaverin pään vieressä. Kainalosta tulevalla kädellä otetaan ote ns. kuristavasta kädestä: jos kaveri lähtee purkamaan päällimmäistä kättä, on kuristava käsi käytössä.

Edettiin tästä ensimmäisenä kuristukseen: kainalossa olevalla kädellä käännetään kaulusta ja syötetään kaulus kuristavalle kädelle. Tullaan samanlaiseen istuma-asentoon kuin edellisellä kerralla ezekieltä tehdessä. Toinen jalka tulee ”tyynyksi” kaverin pään alle ja toinen jalka tulee polvi ylöspäin kaverin selkää vasten. Jalan voi myös heittää kaverin yli. Kiristetään kuristus vetämällä kättä taaksepäin eli piilotetaan kyynärpäätä kaverin pään taakse. Kainalossa olevan käden voi tuoda kaverin pään taakse samaan tapaan kuin RNC:ssä.

Jos kaveri puolustaa hyvin, eikä saada syötettyä kättä kaulukselle lähdettiin etenemään selkään. Pidetään koko ajan tiukka turvavyöote ja lähdetään istumaan samaan tapaan kuin kuristusta tehdessä. Samalla heitetään toinen jalka yli hookiksi, käännytään toiselle kyljelle istuma-asennon kautta ja laitetaan toinen hookki sisään.

Kun on päästy selkään, kaveri puolustaa yleensä niin, että yrittää saada lantion mattoon ja poistaa samalla toisen hookin. Tähän tilanteeseen ns. re-setiä katsottiin sekä sunnuntaina 12.3. että tiistaina. Pidetään koko ajan tiukka turvavyöote ja pää pysyy kiinni kaverin päässä, otteet pysyvät koko ajan samoin päin ja pää samalla puolella. Kun kaveri pääsee jalan yli, nostetaan lantiota ja tuodaan polvea taas lähelle kaverin päätä. Tästä käännytään taas istuma-asennon kautta toiselle kyljelle ja laitetaan toinen hookki sisään. Kaverin paetessa ja re-settiä tehdessä voidaan myös lähteä tekemään samaa kuristusta eli syötetään käsi kaulukselle. Kun on saatu käsi kauluksen sisään, annetaan kaverin paeta kuristavan käden puolelle, ja kun kaveri on päässyt jalan yli, tullaan taas istuma-asentoon ja kiristetään kuristus. Re-setin liikettä treenattiin myös yksin tehtävällä liikkumaharjoituksella.

Tiistaina katsottiin lisäksi tilannetta kun kaveri pakenee selästä, mutta jää jalan päälle. Tuodaan ylempi jalka kaverin ylemmän jalan taakse ja potkaistaan eteenpäin. Näin saadaan alempi jalka nalkista pois. Jos mahdollista, tästä voi lähteä tekemään edelliseltä kerralta tuttua re-setiä, mutta yleensä kaverin selkä on tiellä, eikä alempaa jalkaa saada tuotua lähelle kaverin päätä. Lisäksi tässä tilanteessa ei ole kumpikaan hookki sisällä, joten vaihtoehtona on kääntää oma lantio mattoa kohti ja lähteä nousemaan ylös. Yläselän kontrolli on koko ajan tärkeä pitää tiukkana, eli rintakehä on vasten yläselkää ja tuodaan kyynärpäitä kohti omia kylkiä. Näin ollen päädytään siis seisomaan kaverin selän taakse yläkroppa kiinni kaverin yläkropassa ja kaveri on istuma-asennossa. Vaikka kaveri yrittäisi tästä rimpuilla karkuun, pystytään hyvällä yläkropan kontrollilla pitämään kaveri hallinnassa. Tästä lähdettiin laittamaan hookit sisään niin, että astuttiin toista jalkaa kaverin selän keskikohdalle, istutaan toiselle puolelle ja laitetaan samalla hookki sisään.

Lisäksi kerrattiin selästä edellisen kerran kuristusta ja mallailtiin tähän erilaisia kiristämistapoja. Jos on todella liikkuva voi esim. heittää tyynynä olevan jalan kaverin pään päälle. Kuristuksen voi tehdä banaanina, eli heitetään jalka yli ja otetaan toisella kädellä kaverin ylemmästä jalasta kiinni. Toinen jalka kontrolloi kaverin toisen hartian kohdalta. Toki tästä asennosta on myös mahdollista edetä esim. käsi- tai rannelukkoon, koska käsi on suoraan otilla. Selän kontrolloimisen kannalta on kuitenkin järkevämpi yrittää kuristusta, koska vaikka kuristus ei onnistuisi voi selän edelleen pitää hallussa.

Sunnuntaina 19.3. kerrattiin edellisen kolmen kerran juttuja. Lisänä katsottiin yksityiskohtia siihen, miten toinen hookki saadaan sisään (näitä näytti Outi Järvilehto pari viikkoa aikaisemmin naisten leirillä Riihimäellä). Yleensä ensimmäisen hookin sisälle saaminen on helpompaa, mutta toista hookkia kaveri puolustaa. Kisoissahan selkäpisteet saa vasta kun molemmat hookit ovat sisällä. Ollaan kyljellä niin, että alempi hookki on sisällä. Otetaan omilla jaloilla jonkinmoiset otteet, eli omat jalkaterät ovat jotenkin päin kiinni toisissaan. Puristetaan polvilla ja pidetään yläkropan kontrolli tiukkana. Lähdetään vetämään taaksepäin eli kaarretaan omaa selkää, samalla koko ajan polvilla puristaen. Tällöin vapautuu yleensä sen verran tilaa, että saadaan sujautettua toinen hookki sisään. Toisena vaihtoehtona, jos kaveri puolustaa niin, että pitää jalkaa ylhäällä ja tuo polvea kohti omaa kyynärpäätä, otetaan jalalla kaverin nilkalta hookkiote ja työnnetään jalkaa alaspäin eli suoristetaan jalka ja tuodaan hookki nopeasti sisään.

perjantai 10. maaliskuuta 2017

Tiistai 7.3. Selän ottoa ja pari kuristusta


Tiistaina alettiin käydä läpi tammikuussa Helsingissä käymäni Kristina Barlaanin seminaarin satoa. Seminaarilla keskityttiin selän ottoon ja pitämiseen. Lopetuksiakin tuli luonnollisesti useampia, kun hyvästä lopetuspostiosta on kyse.

Lähdettiin liikkeelle drillin muodossa sivusidonnasta. Kaverin mahdollisuudet alla ovat vähissä ja yleensä kaveri kääntyy kohti, jolloin selkä irtoaa matosta. Toinen vaihtoehto on tietysti se, että kaveri kääntyy poispäin, jolloin selkä on suoraan otettavissa. Mutta yleensä kaveri kääntyy siis kohti. Otetaan sisemmällä kädellä ote kaverin kädestä hauiksen kohdalta. Oma käsi tulee kaverin käden alitse ja saadaan hyvä koukkuote, jolla kontrolloida ja pidetään kaveri kyljellään. Itselle ote tuntui aluksi hieman oudolta, mutta kontrolli kaveriin näin on todella hyvä; kaverin on vaikea kääntyä takaisin selälleen. Toisella kädellä painetaan päästä ja tuodaan oma jalka toiselle puolelle. Polvi tulee vasten kaverin yläselkää. Tuodaan käsi kaverin lantiolle, heitetään toinen jalka isolla kaarella toiselle puolelle ja tiputetaan omaa rinnusta niin, että rintakehä tulee vasten yläselkää. Lantio pitää pitää koko ajan matalalla. Tulisi siis päätyä kunnolla rintakehä selkää vasten, jalat takana työntävät koko ajan, että pysytään selässä kiinni. Tällä kertaa drillattiin kuitenkin niin, että kun tultiin toiselle puolelle, tultiin polvilleen ja näin ollen kaverille jäi tilaa kääntyä toiselle kyljelle.

Tehtiin koko ajan sama alku, mutta lähdettiin etenemään lopetuksiin. Kun päästään selkäpuolelle, otetaan turvavyöote. Kuitenkin on tärkeä koko ajan tiedostaa, mihin halutaan edetä. Tällä kertaa halutiin saada kainalokäsi syvälle ja edetä lopetuksiin. Toisena vaihtoehtona on työntää pään lähellä olevaa kättä syvälle ja edetä selän ottoon, mutta sitä katsotaan seuraavissa tyttötreeneissä. Jos jäädään keskelle, sekä lopetusten että selän oton haku ovat hankalia, joten kun tullaan selkäpuolelle, olisi hyvä tietää mihin haluaa edetä.

Tällä kerralla tehtiin siis niin, että kun päästiin selkäpuolelle, käännettiin oma lantio lähelle kaverin lantiota. Oma polvi tulee vasten kaverin alaselkää, ettei kaveri pääse kääntymään selälleen. Työnnettiin kainalokäsi mahdollisimman syvälle. Toisella kädellä voi työntää kaverin lavan kohdalta, jotta saadaan kaveri kunnolla nippuun ja tuodaan oma pää lapaa vasten. Otetaan syvälle työnnetyllä kädellä kaapeliote toisesta kädestä Puristetaan käsillä, työnnetään päällä ja heitetään omat jalat taakse. Jos kuristus ei tule heti, voidaan lähteä kävelemään kaaressa kaverin päätä kohden. Lantio pitää kuitenkin pitää koko ajan alhaalla. Tärkeintä kuristuksen onnistumisessa on se, että tuodaan käsi oikeasti niin syvälle kuin sen saa. Kyseisen kuristuksen nimi on käsitriangeli, eli kuristumisperiaate on sama kuin normaalissa jaloilla tehtävässä triangelissa, mutta tällä kertaa se tehdään käsillä.

Toisena vaihtoehtona katsottiin sunnuntain treeneistä tutuksi tullut ezekiel. Tähänkin tehtiin sama alku ja tuotiin kainalokäsi syvälle. Samalla kädellä otetaan toisen käden hihasta ote, hihaansuun sisäpuolelta. Toinen käsi kiepsautetaan kaverin kaulaa vasten, tehokkain kuristus on, kun käsi on nyrkissä. Viimeistellään kuristus niin, että istutaan alas, toinen jalka tulee tyynyksi kaverin pään alle ja kiristetään kuristus saksimaisella liikkellä.

Sunnuntain treeneissä jatketaan saman teeman parissa!

torstai 2. maaliskuuta 2017

Tiistai 28.2. - Saksisweep ja spider guardia

Peruskurssi on ohi ja ollaan päästy taas takaisin normaaliin treeniaikatauluun, eli treenit ovat kaksi kertaa viikossa; tiistaisin klo 18.00 ja sunnuntaisin klo 13.00.

Pahoittelut oman saamattomuudesta tekstin tuottamisen suhteen, mutta uusi työ haittaa vapaa-aikaa. Tiistain treeneissä katsottiin saksisweeppiä ja spider guardia. Venla veti samat hommat vuosi sitten peruskurssin jälkeen, joten en kirjoita uutta tekstiä.

keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Sunnuntai 26.2. - Peruskurssi: Kauluskuristuksia

Peruskurssin viimeisissä treeneissä vedimme puvut päälle ja tutustuimme uusien vaatteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Peruskurssin päätyttyä kaikki osallistujat voivat jatkaa treenaamista kaikissa Fight Clubin yleisissä treeneissä (lukkopaini, BJJ ja vapaaottelu). Tyttöpainivuoro jatkaa normaaliaikataululla tiistaisin sekä sunnuntaisin (eli perjantain peku-vuoro jää pois).

Ihan ensiksi kävimme läpi perusotteita ja horjutuksia puvun avulla. Lukkopainissahan kaverin vaatteisiin ei saa tarttua, mutta BJJ:ssä tämä on jopa suositeltavaa. Otteita voi hakea mm. kaverin hihoista, lahkeista sekä kauluksista. Oikeastaan ainoa rajoite pukuun tarttumisessa on se, että omia sormia ei saa työntää kaverin hihojen tai lahkeiden sisään. Opettelimmme hakemaan otteita kaverin hihoista ns. taskuotteella: Tartutaan neljällä sormella kaverin hihan ulkoreunaan ja käännetään rannetta siten, että sormet jäävät hihan muodostamaan "taskuun". Tässä otteessa ei tarvitse puristaa lainkaan peukalolla, vaan hiha pysyy hallussa itsekseen. Toinen vaihtoehto on ns. pistooliote, jossa kaverin hiha tuodaan omaan nyrkkiin, mutta tällainen ote on heikompi sekä vaatii enemmän voimia itseltä.

Pukuotteita
Päivän varsinaisena tekniikkana olivat kauluskuristukset. Aloitimme tekemään ristikuristusta alta guardista. Tässä syötetään ensin oma käsi kaverin ristikkäisen kauluksen sisään siten, että neljä sormea menevät sisään kauluksesta, kämmen on kohti itseä ja peukalo osoittaa kohti kaverin päätä. Ote haetaan mahdollisimman syvältä ja samalla kaverin posture rikotaan nykäisemällä kaveria kauluksesta alaspäin. Seuraavaksi tuodaan toinen käsi ensimmäisen alta ja haetaan vastaava ote toisesta kauluksesta. Varmistetaan, että ranteiden terävät sisäsyrjät ovat vasten kaverin kaulaa. Kuristus kiristetään tuomalla omia kyynärpäitä kohti kylkiä/mattoa vetämällä itseä suppuun selkälihaksilla. Yleisin virhe tässä vaiheessa on se, että kiristäessä kyynärpäät lähtevät leviämään sivulle, jolloin ote löystyy eikä kuristus toimi. Toisen kaulusotteen hakemiseen on myös vaihtoehtoinen tapa, mikäli kaveri puolustaa käden alakautta syöttämisen. Tällöin voidaan tarttua kaverin puvun selkämyksestä niskan/hartian kohdalta ja pyöräyttää käsi kaverin pään yli kaulaa vasten. Tässä versiossa käsi tulee toisin päin eli kämmen osoittaa itseä kohti ja ranteen ulkosyrjä tulee vuorostaan kaverin kaulalle. Itse kiristys tapahtuu kuitenkin tästä samalla tavoin.

Ristikuristuksen hakua mountista
Ristikuristusta voi hakea ihan vastaavin periaattein myös päältä mountista. Kaulusotteet haetaan taas niin syvältä, että oma nyrkki tulee maata vasten. Kiristäessä kyynärpäät pidetään taas kiinni omissa kyljissä ja itse kiristys tapahtuu lähtemällä nojaamaan eteenpäin - tarvittaessa niin pitkälle, että oma otsa tulee maahan kaverin pään yläpuolelle.

Päivän toinen tekniikka oli banaanikuristus (englanniksi bow & arrow choke), jota lähdimme tekemään tilanteesta, jossa kaveri lähtee pakenemaan alta mountista katkaravun avulla. Kaverin lähtiessä kääntymään kyljelleen vaihdetaan oma asento polvi-istuntaan siten, että toinen jalka tulee pohje ja kantapää kaverin mahaa vasten ja toinen jalka käännetään puolestaan polvi kaveri selkää vasten. Tällöin istutaan siis poikittain kaverin päällä ja estetään tämän liikkuminen. Seuraavaksi haetaan perinteinen turvavyöote kaverin yläkropasta eli alempi käsi tulee kaverin kaulalle ja päällimmäinen tämän kainalon alta. Kainalokäden avulla syötetään kaverin ylempi kaulus omaan alempaan käteen siten, että kaulus tulee kaverin leuan alta. Tämän jälkeen kainalokäden ote vaihdetaan kaverin polveen. Istutaan taaksepäin mattoon ja kiristetään kuristus vetämällä kaulus- ja polviotteen avulla kaveri kaarelle (mistä kuristuksen nimi). Lisätehoa kuristukseen saa tuomalla oman alemman jalan kaverin hartian yli.

Banaanikuristuksen ihanuus