torstai 2. helmikuuta 2017

Tiistai 31.1. - Peruskurssi: Kimura ja americana

Tällä kertaa käytiin kaksi peruslopetusta sivusidonnasta eli kimura ja americana. Molemmat lopetukset ovat olkapäähän kohdistuvia lukkoja. Kimura onkin jo parin viikon takaa tuttu lopetus, mutta tällöin se katsottiin suljetusta guardista. Kerrattiin lämmittelymielessä kimuraa suljetusta guardista.
Kertausta kimuran hakemiseen suljetusta guardista
Tällä kertaa opeteltiin siis samainen kimura sivusidonnasta. Sivusidonnasta lopetuksiin lähtiessä pitää koko ajan muistaa perusasiat position pitämisestä, eli rintakehä tulisi olla kaverin rintakehää vasten, toinen polvi on kaverin lantion kohdalla ja toinen lähellä korvaa, lantio pidetään koko ajan alhaalla. Kaverin lukotettavan eli kauemman käden haltuun ottamiseen ei katsottu mitään yksittäistä tekniikkaa vaan tyyli oli vapaa. Molempia käsiä voi käyttää sekä myös omaa päätä käden työntämiseen. Tavoitteena on saada käsi mattoa vasten 90 asteen kulmaan niin, että käsi osoittaa alaspäin. Lantiota lähemmällä kädellä oteteaan ote (apinaote, eli kaikki sormet yhdessä) kaverin ranteesta. Toinen käsi tuodaan kaverin käsivarren alitse ja otetaan ote omasta ranteesta. Kyynärpäitä tuodaan kohti kylkiä, jolloin saadaan paketti tiiviiksi. Jotta saadaan paketti vieläkin tiiviimmäksi kannattaa kättä liikuttaa hieman ylöspäin eli kaverin korvaa kohti. Omat ranteet tulee olla vahvoina eli ns. löysätään kaasua. Tämän jälkeen kiristetään lukko vääntämällä kättä alaspäin.

Kimuraote sivusidonnasta
Kimuraote on myös hyvä ote kaverin kontrollointiin, joten jos esim. kaveri kääntyy kohti, kannattaa ote pitää koko ajan kiinni. Kädestä kontrolloidaan niin, että saadaan kaveri kunnolla kyljelleen. Heitetään toinen jalka kaverin pään yli ja istutaan kaverin pään päälle. Toinen polvi on siis kaverin rintakehää vasten ja toinen selkää vasten, puristetaan polvia yhteen. Näin saadaan kaverista hyvä kontrolli ja voidaan taas kiristää kimura samoilla periaatteilla kuin aiemmin eli löysätään kaasua ja väännetään kättä alaspäin kohti kaverin omaa hartiaa.

Americana on samanlainen lopetus, mutta tällä kertaa kaverin käsi on toisinpäin 90 asteen kulmassa. Pään puolimmaisella kädellä otetaan kaverin ranteesta kiinni ja toinen käsi tulee kaverin käsivarren alitse. Tuodaan omia kyynärpäitä kohti kylkiä, löysätään kaasua, kättä voidaan tuoda hieman alaspäin eli kohti lantiota, jotta saadaan paketti mahdollisimman tiiviiksi. Lukko kiristetään vääntämällä kättä ylöspäin.

Americanassa käsi osoittaa ylöspäin
Kimura ja americana voivat tuntua aluksi hieman hankalilta lopetuksilta saada onnistumaan. Tämä johtuu siitä, että usein naisten olkapäät ovat todella yliliikkuvat. Tämän takia kannattaa miettiä tarkkaan, tekeekö kaikki yksityiskohdat oikein. Toisaalta, jos itse tiedät, että omaat yliliikkuvat nivelet, kannattaa taputtaa ajoissa. Ei siis kannata joka kerta odottaa siihen asti, että lukko tuntuu jossain. Erityisesti sparrissa jos tuntuu, että kaveri tekee lukon oikein, etkä pääse pakoon, kannattaa taputtaa jo ennen kuin nivelessä tuntuu painetta.

Ps. Jutun kuvat by Heli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti