keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Tiistai 14.2. - Peruskurssi: avoin guard alta

Edelliset kaksi kertaa katsottiin työkaluja avoimeen guardiin alle, joten tällä kertaa keskityttiin guardin pelaamiseen päällä olijan näkökulmasta. Ensin katsottiin päällä olijan hyvää otteluasentoa, kun ollaan tilanteessa, jossa ei ole vielä otteita kiinni. Päällä ollessa tulisi tähdätä siihen, että oma pää olisi samalla tasolla kuin alla olijallakin. Tämä tapahtuu niin, että joustetaan polvista (eikä siis taiteta itseä selästä). Näin omiin jalkoihin jää vähemmän tilaa, minne kaveri voi hyökätä ja lisäksi oma liikkuminen on helpompaa. Guardin ohittaminen on helpompaa, kun saadaan kaveria horjutettua, joten lähdettiin rikkomaan kaverin hyvää asentoa, tavoitteena oli saada kipattua kaveri selälleen. Hyviä paikkoja kaverin kumoamiseen on työntää käsistä, hartioista tai otsasta ja napata kaverin nilkan takaa kiinni. On hyvä pitää mielessä, että kaikista paras tapa avoimen guardin ohittamiseen on ohittaa niin, ettei allaolija ole saanut omia otteita kiinni eli ei ole ns. menty kaverin guardiin.

Avoimessa guardissa pyritään olemaan matalalla ja joustamaan polvista

Jos kuitenkin kaveri on saanut omat jalat hookeiksi polvitaipeisiin, lähdettiin poistamaan hookkeja. Tuodaan kädet kaverin säärille rapuotteella, tuodaan omaa polvea sisäänpäin eli työnnetään polven avulla kaverin kantapäätä kohti pakaraa ja tehdään omalla jalalla tuulilasinpyyhkijäliike eli säärtä pyöräytetään viuhkamaisella liikkeellä. Näin saadaan oma jalka kaverin jalkojen väliin ja astutaan toista jalkaa hieman sivuun, jotta päästään tasapainoiseen asentoon. Huom, myös kädet auttavat painamaan jalkoja. Hookkien poistossa on tärkeää, että koko liikkeen ajan oltaisiin mahdollisimman tasapainoisessa asennossa. Eli ei lähdetä nostamaan omaa jalkaa suoraan ylöspäin, jolloin oma paino tulee kokonaan toisen jalan varaan. Useasti hookin poisto ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä vaan vaatii kärsivällisyyttä ja useampia yrityksiä. Eli jos hookki ei lähde ensimmäisellä yrityksellä, lasketaan jalka maahan ja yritetään uudelleen.

Tehtiin tuulilasinpyyhkijään jatkoksi knee slide pass -ohitus. Kun on saatu astuttua toinen jalka kaverin jalkojen väliin, tuodaan tämän jalan puoleinen käsi kaverin lantiolle ja samalla lähdetään liuttamaan jalkaa kaverin reiden/nivusen päältä, polvea tähdätään mattoon. Samalla lantiolla oleva käsi liukuu kohti kaverin kainaloa, tuodaan pää kaverin pään viereen mattoon kiinni (samalle puolelle minne ollaan liukumassa) ja työnnetään kaverin päätä taas toiseen suuntaan (half guard -kerralta tuttu ”älä katto mua kun mä ohitan sua”). Toisella kädellä otetaan kontrolli kaverin ojentajan takaa. Jalka saadaan kokonaan ohi guardista niin, että liutetaan polvea suoraan sivulle, ja näin saadaan oma lantio mattoon. Viimeistellään ohitus hyvään sivusidontaan. Ohituksen onnistumisessa on tärkeää, että ajetaan polvea heti suoraan mattoon kiinni, otetaan kaverin kainalo haltuun ja ollaan koko ajan kohtisuorassa kaveriin nähden (ei siis käännetä selkää). Alla video ohituksen hahmottamiseen, tosin hieman erilaisilla yksityiskohdilla.



Toisena ohituksena katsottiin jalkaveto tilanteesta, jossa kaveri on tuonut jalat lantiolle. Otetaan saman puolen kädellä ote nilkasta, tuodaan omaa lantiota hieman eteenpäin, tuodaan lantiota taaksepäin ja samalla nilkalla olevalla kädellä tuodaan jalkaa sivuun ja otetaan toisella kädellä ote pohkeen takaa. Samalla tiputetaan oma lantio alaspäin kaverin lantion päälle. Otetaan kädellä hyvä kontrolli niskan takaa ja liikutaan jalat takana hyvään sivusidontaan. Jalkaveto on nimityksenä hieman harhaanjohtava, jalkaa ei siis varsinaisesti vedetä vaan siirretään pois tieltä. Tärkeintä tässä on saada lantiolla aikaan liike. Jalkavedossa auttaa myös se, kun työnnetään lantiolla ensin eteenpäin niin kaverin reaktio on yleensä tähän työntää jalalla. Näin ollen kun tuodaan lantiota taaksepäin, saadaan jalka jopa helpommin pois tieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti