lauantai 18. helmikuuta 2017

Perjantai 17.2. - Peruskurssi: Pystypaini ja alasvientejä

Perjantaina peruskurssilla noustiin kirjaimellisesti uusiin sfääreihin, kun aloimme tutustua pystyottelun saloihin. Sekä Bjj:ssä että lukkopainissa matsit alkavat aina seisoma-asennosta, joten pystyottelu on olennainen osa kumpaakin lajia. Jos kaverin onnistuu viemään mattoon, saa palkkioksi yleensä sekä alasvientipisteet että hyvän position.

Ihan ensiksi katsoimme hyvää pystyotteluasentoa: toinen jalka on hieman edempänä, paino pidetään molemmilla jaloilla, polvet joustavat, selkä on suorana ja hieman eteenpäin taitettuna, katse kaverissa ja oma kädet lähellä yläkroppaa. Tästä on helppo lähteä liikkumaan eri suuntiin sekä pyrkiä horjuttamaan kaveria.

Pystypainia niskaotteella
Bjj:ssä kaveria pyritään usein horjuttamaan kauluksista tai hihoista vetämällä, mutta lukkopainissa tullaan yleensä puvun puuttuessa suoraan iholle. Teimme lämmittelyharjoituksena niin kutsuttua "pummelointia", missä lähtötilanteessa oman ja kaverin ristikkäiset kädet ovat menossa kainaloon ja toinen käsi on kaverin ojentajalla. Tästä molemmat lähtevät ujuttamaan ojentajalla olevaa kättä kainaloon ja asento vaihtuu peilikuvaksi. Harjoituksen tarkoituksena on paitsi lämmitellä, myös opetella kainalo-otteen hakemista, sillä onnistuessaan sillä saa todella hyvän hallintaotteen kaverista.

Bjj:ssä voi hakea otteita kaverin puvusta
Katsoimme treeneissä tilannetta, missä on saatu ujutettua molemmat kädet kaverin kainaloiden ali selkäpuolelle. Omista käsistä otetaan joko ns. kuppiote tai sitten tartutaan apinaotteella kiinni omasta ranteesta. Kyynärpäät vedetään taas kohti omia kylkiä, jotta ote olisi mahdollisimman tiukka. Tämän jälkeen astutaan oma taaempana oleva jalka hieman kaverin etujalan ohi (eli kaverista katsoen takaviistoon). Toinen jalka seuraa perässä ja samalla kierretään omaa yläkroppaa hieman sivulle, eli ikään kuin vedetään kaveria syliin. Kaveri jatkaa matkaansa mattoon ja itse seurataan perässä hyvään sivukontrolliin.

Mattoon mennään välillä rytinällä

Päivän toinen tekniikka oli nimeltään käsiveto, ja sitä voi lähteä tekemään tilanteesta, missä ei olla vielä kiinni kaverissa. Samaa tekniikkaa käytettiin myös perhosguardista kaverin posturen rikkomiseen. Pystyasennossa lähdetään työntämään kaverin (etummaista) kättä keskelle omalla samanpuoleisella kädellä (eli oikealla kädellä hyökätään kaverin vasempaan käteen). Ristikkäisellä kädellä otetaan puolestaan ote kaverin ojentajalta ja nykäistään käsi sivuun. Samalla liikkeellä astutaan oma taaempi jalka kaverin jalan viereen, jolloin oma lantio tulee kaverin lantiota vasten. Tästä tiputetaan omaa painopistettä alas polvilla joustamalla ja haetaan tiukka ote kaverin lantion ympäriltä. Oma yläkroppa on kiinni kaverin kyljessä ja kaverin jalka puristetaan omien reisien väliin. Tästä lähdetään kaatamaan kaveria siten, että kaverin jalkojen takan oleva jalka ojennetaan suoraksi: kantapää on matossa, varpaat kohti kattoa ja jalka kiinni kaverin jalassa. Tästä lähdetään istumaan mattoon ojennetun jalan lonkalle pienellä kiertoliikkeellä. Tiukka ote kaverin lantiosta takaa sen, että kaveri liukuu mukana jalan yli mattoon. Viimeistellään alasvienti taas hyvään sivukontrolliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti